Smažené rýžové koule
Příprava 30 minut, chlazení 2 hodiny, smažení 20 minut
Asi 20 kuliček:
- 1/2 střední cibule
- 1 lžíce másla
- 1 hrnek kulatozrnné rýže
- 500-600 ml kuřecího, nebo zeleninového vývaru
- sůl
- 5 lžic strouhaného parmazánu
- 2 lžíce nasekané natě z jarní cibulky
- 1 lžička čerstvé bazalky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 2 vejce
- hladká mouka na obalení
- olej
- vypeckované černé olivy
1. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme ji v hrnci na másle a přisypeme rýži. Společně minutu opékáme, zalijeme vývarem a pomalu vaříme asi 16-18 minut.
2. Rýži stáhneme z plamene, dochutíme solí, vmícháme parmazán, cibulku, bazalku, rajský protlak a vejce.
3. Směs necháme zchladnout a odložíme na hodinu do chladu.
4. Ze směsi lžící nebo malou sběračkou oddělujeme kousky hmoty. Navlhčenýma rukama zformujeme do kuliček, které obalíme v hladké mouce a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova.
5. Osmažené kuličky necháme okapat na papírových ubrouscích a ozdobíme olivou.
NÁŠ TIP: Nakrájejte na malé kostičky mozzarellu, nebo jiný sýr a zabalte je do rýžové směsi. Kuličky můžete také obalit v mouce, vejci a strouhance.
Rolky s fíky
Příprava 15 minut
Chlazení 1 hodina
Na12 rolek:
- 3 sušené fíky
- 12 plátků pršutu nebo sušené šunky
- 200 g čerstvého krémového sýra
1. Fíky rozkrájíme na čtvrtiny.
2. Na každý plátek pršutu rozdělíme po lžičce sýru, přidáme čtvrtinu fíku a srolujeme.
3. Uložíme do uzavíratelné nádoby a dáme alespoň na hodinu vychladit.
NÁŠ TIP: Rolky můžete připravit i s čerstvým kozím sýrem.
Toast s rokfórem a hruškou
Příprava 20 minut
Vaření 30 minut
Porce pro 4 osoby:
- 2 menší hrušky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 200 ml sladšího bílého vína
- kousek skořicové kůry
- 2 hřebíčky
- 2 lžíce medu
- 2 celozrnné kaiserky / housky
- 2 hrsti rukoly
- 200 g rokfóru nebo sýra s modrou plísní
- 100 g vlašských ořechů
- máslo na pomazání
- brusinky na ozdobení
1. Hrušky omyjeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Vložíme je do hrnce, zalijeme citronovou šťávou, vínem, přidáme koření, med a dolijeme vodou tak, aby byly ponořené. Na malém plameni hrušky uvaříme do poloměkka. Uvařené čtvrtky rozpůlíme.
2. Vršky kaiserek seřízneme a pečivo rozkrojíme. Troubu nahřejeme na 220 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Sýr rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme, ořechy přelámeme na menší kousky.
4. Rozříznuté kaiserky pomažeme trochou změklého másla, rozdělíme na ně ořechy a sýr a zapékáme asi pět minut v troubě.
5. Hotové toasty ozdobíme plátky hrušek, rukolou, brusinkami a ihned podáváme.
NÁŠ TIP: Zbylou tekutinu z hrušek nevylévejte. Svařte ji na sirup, uschovejte v chladu ve skleněné lahvičce a použijte k ochucení pudinku, zmrzliny nebo ovocného salátu.
Bramborový krém
Příprava 30 minut
Vaření 30 minut
Porce pro 4 osoby
- 500 g brambor
- 1 menší cibule
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce zakysané smetany
- 4 lžičky kaviáru
- čerstvá petrželka
1. Oloupané brambory nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno pokrájíme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, orestujeme na něm cibuli, přihodíme brambory, ochutíme solí a pepřem a necháme pod pokličkou podusit asi pět minut.
3. Přilijeme horký vývar a povaříme doměkka. Polévku stáhneme z plamene a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přilijeme smetanu a znovu krátce promixujeme.
4. Dochutíme solí a pepřem, rozdělíme na jednotlivé porce. Do každé porce dáme zakysanou smetanu a kaviár a ozdobíme čerstvou petrželkou.
NÁŠ TIP: Orestujte nakrájené žampiony na troše sádla, nebo másla a ozdobte jimi polévku namísto kaviáru.
Lososová terina
vaření 10 minut příprava 30 minut
chlazení 12 hodin
- 250 g filet z lososa
- 2 citrony
- olej na vymazání
- 600 g krémového sýra
- 150 g másla
- 1 lžička nasekaného kopru
- 2 lžíce nasekané pažitky
- jarní cibulka
- 1 lžíce jiker z lososa
- černý sezam
- 1 lžíce kaparů
1. Filet z lososa podusíme asi 10 minut, rozmačkáme vidličkou, osolíme a opepříme. Z jednoho citronu nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
2. Formu na chlebíček vymažeme olejem a vyložíme větším kusem potravinové fólie, aby její část přesahovala přes formu.
3. Sýr vyšleháme se změklým máslem, třetinu oddělíme. Do sýra vmícháme citronovou kůru, kopr a lžíci pažitky.
4. Zbylou třetinu sýra vyšleháme s lososem a dvěma lžičkami citronové šťávy.
5. Lžící nebo cukrářským sáčkem střídavě vrstvíme do formy sýr s koprem a sýr s lososem.
6. Formu zakryjeme přesahujícími částmi fólie a necháme v chladu odležet 12 hodin.
7. Vychlazenou terinu vyklopíme na talíř a ozdobíme zbylou nasekanou pažitkou, pokrájenou jarní cibulkou, jikrami, sezamem a nasekanými kapary. Podáváme s měsíčky citronu a bílou bagetou nebo toasty.
NÁŠ TIP: Dno formy můžete vyložit plátky uzeného lososa a na něj střídavě vrstvit náplně.
Banánové muffiny
Příprava 20 minut
Pečení 20 minut
Na 12 kousků:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml plnotučného mléka
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 2 vejce
- 3 menší zralé banány
- 250 g plnotučného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- lentilky na ozdobení
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Do mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva, promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem.
2. V jiné misce promícháme mléko, jogurt a vejce. Banány rozmělníme vidličkou, lžíci banánů oddělíme a promícháme s tvarohem a moučkovým cukrem a odložíme zakryté potravinovou fólií do chladu.
3. Zbylé banány vmícháme do vaječné směsi a lžící promícháme se suchými ingrediencemi.
4. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
5.Muffiny necháme vychladnout na mřížce a před podáváním ozdobíme tvarohem a lentilkami.
NÁŠ TIP:Muffiny můžete připravit z celozrnné mouky a osladit těsto medem nebo javorovým sirupem.
Muffiny s ořechy a čokoládou
Příprava 20 minut
Pečení 20 minut
Dokončení 20 minut
Na 12 muffinů:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 140 g cukru krupice
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g čokolády na vaření
- 6 lžic oleje
- 2 velká vejce
- 200 ml zakysané smetany
- 4 lžíce mléka
Na krém:
- 100 g hořké čokolády
- 120g másla
- 100 g moučkového cukru
- cukrářské zdobení
1. Troubu předehřejeme na 200 °C, formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. 2. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a sodou, přimícháme cukr. Ořechy a čokoládu nadrobno nasekáme a promícháme s moukou. V jiné misce prošleháme olej s vejci, přidáme zakysanou smetanu a mléko.
3. Obě směsi promícháme lžící a rozdělíme do papírových košíčků. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut.
4. Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji zchladnout. Změklé máslo vyšleháme, přišleháme moučkový cukr a po lžících rozpuštěnou čokoládu.
5. Cukrářský sáček naplníme krémem a ozdobíme jím vychladlé muffiny. Posypeme cukrářským zdobením.
NÁŠ TIP: Do krému přišlehejte lžíci rumu nebo koňaku.