Doporučujeme

Kanapky s krémovým sýrem a paprikou

Kanapky s krémovým sýrem a paprikou | foto: isifa.com

Silvestrovské chuťovky a kanapky. Ideální na zobání

  • 22
Připomínají české jednohubky, ale ve světě je znají jako kanapky. Malé kousky rohlíků, toastů či sušenek ozdobené největšími delikatesami. Prostě zobání ideální na kanape.

Kanapky s krémovým sýrem a paprikou

Příprava: 25 minut
Na asi 40 kanapek

* 6 rohlíků
* 250 g měkkého tvarohu
* 1 balená lučina
* 2-3 lžíce smetany 33%
* sůl
* menší svazek čerstvého kopru
* 40 kousků naložené kapie v oleji
* 20 slaných pražených
* čerstvě drcený pepř, mandlí nemusí být

1. Kapie vyjmeme z nálevu, necháme okapat a nakrájíme na proužky nebo již nakládané řezy necháme pouze okapat v sítku. Kopr omyjeme, osušíme, otrháme lístky a posekáme je.

2. Tvaroh utřeme s lučinou, smetanou a solí na hladký krém a vmícháme nasekané lístky kopru. Dáme na chvíli ztuhnout do chladničky. Rohlíky nakrájíme na kolečka, naskládáme na plech a krátce rozpečeme v troubě.

3. Na zchladlé pečivo naneseme trochu ochuceného sýra, ozdobíme polovinou mandle a proužkem kapie a můžeme posypat čerstvě mletým pepřem.

Tip
Tvaroh a lučinu můžete nahradit libovolným čerstvým měkkým sýrem - ricottou, tvarohem s mascarpone, lučinou s kozím sýrem apod.

Kanapky s krůtími játry

Příprava: 30 minut + 7-10 minut opékání
Na asi 40 kanapek

* 6 rohlíků
* 3 lžíce olivového oleje
* 500 g krůtích jater
* sůl a čerstvě mletý pepř
* špetka kayenského pepře
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 3 šalotky nebo menší cibulky
* 4-5 vajec uvařených natvrdo
* petrželová nať

1. Rohlíky nakrájíme na šikmé asi 1 cm vysoké plátky. Rozložíme je na plech a v předehřáté troubě krátce rozpečeme. Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na malé řezy. V pánvi rozpálíme olej a zprudka opečeme játra po obou stranách.

2. Vyjmeme z pánve, rozdělíme na rozpečené pečivo, osolíme, opepříme včetně kayenského pepře. Na každé sousto mázneme nepatrně hořčice. Ozdobíme tenkými plátky cibule a posypeme na drobno pokrájeným vejcem a nasekanými lístky petržele.

Kanapky s tatarákem a nakládanými liškami

Příprava: asi 30-40 minut
Na 30 ks

* 3 lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 450 g mletého masa na tatarský biftek (hotový výrobek)
* 2 šalotky nebo cibulky
* 2 žloutky
* 2 lžičky jemné francouzské hořčice
* 2 lžičky worcesterové omáčky
* 1 lžíce suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry, bio
* sůl a mletý bílý pepř
* svazek čerstvé bazalky
* menší svazek pažitky
* 30 v octě nakládaných lišek

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a rozložíme na pečicí plech. Máslo utřeme s prolisovaným česnekem, osolíme a uchováme v chladu. Jemně mleté maso promícháme s jemně usekanou šalotkou, žloutky, hořčicí, worcestrem, vínem, citronovou kůrou a dochutíme solí a pepřem.

2. Z masové směsi vytvoříme 30 kuliček. Nakrájené pečivo opečeme v předehřáté troubě a každý kousek potřeme z vrchní strany trochou ochuceného másla. Na pečivo rozdělíme masové kuličky, palcem uděláme v každém kousku důlek, posypeme pažitkou, ozdobíme lístky bazalky, nakládanou houbičkou a podáváme.

Kanapky s pršutem, parmazánem a rukolou

Příprava: 15 minut
Na asi 20 ks

* 20 slaných sezamových krekrů
* 1 balíček smetanového toastového sýra
* 10 ks třešňových rajčátek
* 20 plátků prosciutta
* hobliny parmazánu
* asi 40 lístků rukoly
* čerstvě mletý pepř

1. Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Rukolu omyjeme a necháme okapat nebo odstředíme v odstředivce na saláty.

2. Na krekry rozdělíme toastový sýr, obložíme plátky rajčat, hoblinami parmazánu a šunkou. Dozdobíme lístky rukoly a posypeme čerstvě drceným pepřem.

TIp
Krekry můžete také potřít trochou čerstvého nebo ochuceného másla či tvarohu s česnekem, bylinkami nebo křenem a místo rajčat doplnit šunku polovinou uvařeného křepelčího vejce a čekankou či pažitkou.

Kanapky s fetou a olivami

Příprava: 20 minut
Na asi 30 kusů

* 5 celozrnných nebo chlebových rohlíků
* 250 g fety
* velká hrst černých oliv bez pecek
* 6 lžic olivového oleje
* 2-3 stroužky česneku, prolisovaného
* čerstvě mletý pepř
* 100 g rukoly, asi 2 velké hrsti

1. Rukolu omyjeme, osušíme a natrháme na menší kousky, olivy necháme okapat v sítku. Pečivo nakrájíme na vyšší kulaté řezy a rozložíme na tác. Fetu nadrobíme do mísy, přidáme jemně pokrájené olivy, olivový olej, prolisovaný česnek, čerstvě mletý pepř a vše pomačkáme a spojíme vidličkou.

2. Je-li sýr málo slaný, dochutíme solí, ale většinou to není potřeba. Sýr i olivy bývají dost slané. Do směsi vmícháme polovinu natrhaných lístků rukoly a směs naneseme vidličkou na každý kousek pečiva. Dozdobíme zbylými lístky rukoly.

Chuťovky s mozzarellou a rajčaty

Příprava: 20 minut
Na 20 kusů

* 20 ks chipsů v tubě
* 200 g mozzarelly v nálevu
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* hrst lístků čerstvé bazalky
* 4 lžíce usekané pažitky
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 4 lžíce hoblinek parmazánu
* 5 rajčat, nejlépe na větvičce

1. Mozzarelu necháme okapat, jemně pokrájíme a v misce promícháme s polovinou olivového oleje, nasekanou bazalkou a pažitkou. Zlehka vmícháme hoblinky parmazánu a opepříme.

2. Rajčata rozčtvrtíme a vykrojíme zelený střed od stopky. Seřízneme dužinu se semínky a pevnou dužinu nakrájíme na kostičky a promícháme se zbylým olejem.

3. Sýrovou směs naneseme lžičkou na lupínky, na sýr rozdělíme pokrájená rajčata a podle chuti rajčata osolíme a opepříme.

Chuťovky se sýrem a pršutem

Příprava: 10-15 minut
Na asi 20 kusů

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 150 g kozího měkkého sýra (váleček)
* 20 plátků pršutu
* lístky rukoly na ozdobu

1. Z toastového chleba vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček a krátce je v předehřáté troubě opečeme nebo je necháme jen tak.

2. Kozí sýr nakrájíme na 20 tenkých plátků a rozdělíme na připravené pečivo. Obložíme plátkem pršutu a ozdobíme lístky omyté a osušené rukoly.

Tip
Místo kozího sýra obložte plátky mozzarelly, žervé či ricotty a kouskem melounu. Slaninová rolka se sýrem

Slaninová rolka se sýrem

Příprava: 20 minut + 6-10 minut zapékání
Na asi 20 kusů

* 20 užších plátků prorostlé slaniny
* 20 plátků ementálu
* 20 velkých oliv bez pecek
* 2 rajčata
* 20 lístků šalvěje

1. Rajčata nakrájíme na proužky. Na plochu rozložíme plátky slaniny. Plátky sýra podélně rozpůlíme a rozdělíme na slaninu tak, aby ji pokryl.

2. Na kraj každého plátku položíme vedle sebe rozpůlené olivy, plátek rajčete a lístek šalvěje a slaninu s náplní stočíme do závitků.

3. Balíčky naskládáme na plech spojem dolů a zapečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů nebo pod grilem, dokud se sýr nezačne tavit a slanina není na povrchu opečená. Trvá to asi 6-10 minut.

Tip
Slaninu můžete zabalit s různými druhy sýrů, kapií nebo sušeným ovocem namočeným v alkoholu.

Kanapky se sýrem a papričkami jalapeño

Příprava: 15 minut
Na asi 20 kusů

* 20 ks sýrových krekrů
* 2 lžíce másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 20 plátků tvrdého sýra (ementál, primátor apod.)
* 5 sterilovaných papriček jalapeño
* kůra z 1 citronu, bio
* 3 snítky rozmarýny

1. Citron omyjeme, osušíme a škrabkou okrájíme žlutou část kůry. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme na kolečka. Změklé máslo vymícháme s trochou citronové šťávy a potřeme jím lehce jednu stranu krekrů.

2. Sýr pokrájíme na menší kousky, obložíme jím natřené sušenky, poklademe papričkami a ozdobíme citronovou kůrou a snítkou rozmarýny.

Tip
Místo papriček jalapeño můžete použít kulaté feferonky nebo tzv. rohy či sýr obložit pro změnu olivami.

Koláčky z listového těsta

Příprava: 30 minut + 15 minut pečení
Na asi 15 koláčků

* 400 g listového těsta + trochu mouky na vál
* 1 vejce na potření
* 4 lžíce strouhaného parmazánu
* 5 rajčat, nejlépe soudkovitých
* 15 lžiček bazalkového pesta
* sůl a mletý pepř

1. Rajčata nakrájíme napříč na silnější plátky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát a vykrájíme z něj malá kolečka.

2. Polovinu koleček rozložíme na plech s pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. U zbylých koleček vykrojíme střed menším kolečkem a kroužky položíme na kolečka na plechu.

3. Potřeme vejcem, vnitřek lehce posypeme parmazánem a do důlků dáme plátek rajčete řezem nahoru. Na rajče dáme lžičkou trochu pesta, osolíme, opepříme a pečeme v předehřáté troubě na 200°. Trvá to asi 15 minut. Upečené koláčky podáváme jak teplé, tak po vychladnutí.

Chuťovky se sýrem a pršutem

Příprava: 10-15 minut
Na 20 ks

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 20 plátků pršutu
* 150 g kozího měkkého sýra (váleček)
* lístky rukoly na ozdobu

Z toastového chleba vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček a krátce je v předehřáté troubě opečeme nebo je necháme jen tak. Kozí sýr nakrájíme na 20 tenkých plátků a rozdělíme na připravené pečivo. Obložíme plátkem pršutu a ozdobíme lístky omyté a osušené rukoly.

Tip
Místo kozího sýra použijte mozzarellu, žervé či ricottu a doplňte kouskem melounu, čerstvého fíku či hroznovým vínem.

Chuťovky s tatarem z červeného tuňáka a kaviárem

Příprava: 40 minut

* 7 plátků toastového chleba
* 4 vejce uvařená natvrdo
* 500 g syrového čerstvého tuňáka
* šťáva z 1 citronu
* 1-2 lžíce brandy
* 1 lžíce kapary
* 1 šalotka, najemno
* sůl a špetka mletého koriandru
* mletý pepř
* 20 lžiček černého kaviáru
* 20 snítek koriandru
* 100 g kysané smetany 18%

Dvacet chlebových koleček krátce v troubě opečeme. Rybí maso nakrájíme najemno, promícháme s citronovou šťávou, pokrájenými kapary, pokrájenou šalotkou a dochutíme brandy, solí, pepřem a koriandrem. Plátky vejce dáme na pečivo. Do menšího tvořítka dáme masovou směs, lehce upěchujeme a vytlačíme na vejce. Ozdobíme kysanou smetanou, lžičkou kaviáru a snítkou koriandru.

Chuťovky s uzeným lososem

Příprava: 10-15 minut
Na 20 ks

* 7 plátků bílého toastového chleba
* 125 g lučiny
* 2-3 lžíce smetanového křenu
* několik snítek kopru
* 4-5 listů hlávkového salátu
* 400 g uzeného lososa, plátky
* 2 červené cibule, najemno
* 1/2 citronu

Z toastového chleba vypíchneme malým kulatým tvořítkem 20 koleček, rozložíme je na plech a v předehřáté troubě na 180° krátce opečeme a necháme vychladnout. Listy salátu omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Lučinu promícháme s křenem a směs naneseme na pečivo lžičkou. Obložíme kousky salátu, stočeným plátkem lososa, jemně pokrájenou cibulkou a snítkou kopru. Lososa zakápneme citronovou šťávou a podáváme.

Chuťovky s krevetami

Příprava: 30 minut
Na 20 ks

* 40 ks mražených malých loupaných krevet, asi 250 g
* 7 světlých toastových chlebů
* 125 g majonézy
* sůl
* 2 lžíce kvalitního kečupu
* 1 lžíce cukru
* 2 lžíce citronové šťávy
* asi 5 lžic sladké chilli omáčky
* čerstvá řeřicha na ozdobu

Toastové chleby opečeme v toastovači a vypíchneme ostrým tvořítkem 20 malých koleček bez kůry. Majonézu prošleháme s kečupem, cukrem, citronovou šťávou, solí. Krevety spaříme vroucí vodou, necháme okapat a promícháme s lžící citronové šťávy. Na pečivo naneseme lžící trochu majonézy, navrch kápneme trochu chilli omáčky, obložíme krevetkami a ozdobíme řeřichou.


  • Vybrali jsme pro Vás