Doporučujeme

Jahodové brulée.

Jahodové brulée. | foto: Isifa

Sezona jahod je tu, připravte si sladký koláč nebo koktejl

  • 4
Kupte nebo natrhejte dva košíky jahod a začněte péct, vařit, zavařovat, mrazit a mixovat. Nejsladší období roku je tady a voní po jahodách.

Jahodovo-mandlový koláč

Jahodovo-mandlový koláč.

Příprava: 40 minut + pečení 15 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 balení hotového křehkého těsta
* 100 g mandlových lupínků
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g bílé čokolády
* 1 žloutek
* 400 g jahod
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru, zatížíme fazolemi a pečeme asi 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
2. Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky. V menším hrnku zahřejeme smetanu s nalámanou čokoládou, mícháme, dokud se nerozpustí.
3. Jednu sběračku smetany s čokoládou rozšleháme v misce se žloutkem, vrátíme ke zbylé smetaně a krátce povaříme.
4. Korpus naplníme krémem, necháme zchladnout, ozdobíme pokrájenými jahodami, necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
5. Vychlazený koláč posypeme mandlovými lupínky a poprášíme moučkovým cukrem.

Jahodové brulée

Jahodové brulée.

Příprava: 15 minut + chlazení 2 hodiny + pečení 3–6 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 1 limetka
* 400 g mascarpone
* 400 g řeckého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* 12 lžic hnědého přírodního cukru

1. Jahody opláchneme a odstopkujeme. Omytou limetu osušíme, nastrouháme z ní 1/4 lžičky kůry a vymačkáme šťávu.
2. V misce rozmícháme mascarpone s jogurtem, zázvorem, třemi lžícemi cukru, kůrou a šťávou z limetky.
3. Zapékací misku vyložíme polovinou na plátky nakrájených jahod, pokryjeme směsí mascarpone a jogurtu a dáme na dvě hodiny vychladit.
4. Troubu rozpálíme na 220°C, povrch krému posypeme zbylým cukrem a dáme zapéct do trouby na 3–6 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.
5. Hotové brulée necháme vychladnout, ozdobíme zbylými plátky jahod, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Frozen Strawberry daiquiri

Jahodové daiquiri.

Příprava: 10 minut

Na 1 drink

* 3 jahody
* 4 cl bílého rumu
* 3 cl čerstvé citronové šťávy
* 1 cl cukrového sirupu
* 6–8 kostek ledu
* citron
* čerstvá meduňka

1. Jahody omyjeme, překrájíme na kousky.
2. Do mixéru vložíme všechny ingredience a rozmixujeme dohladka.
3. Nalijeme do připravených vychlazených sklenic a ozdobíme plátkem citronu a omytými lístky meduňky.

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 3 lžíce ovesných vloček
* 750 ml mléka
* 200 g jahod
* 1 vanilkový cukr

1. Ovesné vločky nasucho lehce opražíme na pánvi, zalijeme je mlékem, necháme je nabobtnat.
2. Jahody omyjeme, čtyři z nich odložíme na ozdobu, zbylé odstopkujeme.
3. Mléko i s vločkami najemno umixujeme, přidáme jahody a společně krátce promixujeme.
4. Sklenice naplníme ledem a přelijeme koktejlem.
5. Zelené lístky jahod zvlhčíme a obalíme v cukru, plody zespodu nařízneme a koktejl jimi ozdobíme.

Jahodový dort

Jahodový dort.

Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 4 vejce
* 3 lžíce mléka
* 600 g jahod
* 600 g tvarohu
* 200 g moučkového cukru
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr
* 300 g vyloupaných nesolených pistácií

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, dna dvou stejně velkých dortových forem vyložíme kolečky pečicího papíru, boky vymažeme máslem.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Moučkový cukr utřeme se změklým máslem, přišleháme vejce, mléko a přidáme mouku. Hmotu rozdělíme do dortových forem, uhladíme a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
3. Jahody omyjeme a odstopkujeme, rozdělíme na třetiny. Největší plody odložíme na ozdobu dortu. Druhou třetinu rozmixujeme a utřeme s tvarohem a moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.
4. Vychladlý korpus natřeme částí tvarohového krému, poklademe poslední třetinou na plátky nakrájených jahod. Zakryjeme druhým korpusem a celý dort pomažeme zbylým krémem.
5. Boky dortu ozdobíme nasekanými pistáciemi, vršek plátky jahod a ušlehanou smetanou.

Jogurtová terina

Jogurtová terina.

Příprava: 50 minut + chlazení 6–8 hodin

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* 4 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček dortového želé
* 8 plátků želatiny
* 500 g bílého řeckého jogurtu
* 500 ml smetany
* 80 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na plátky, prosypeme hnědým cukrem, přelijeme citronovou šťávou. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu, použijeme na něj slitou šťávu z jahod. Plátky želatiny namočíme do studené vody.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, vylijeme dortovým želé a poklademe plátky jahod, odložíme do chladničky.
3. Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme želatinu, dobře rozmícháme a necháme zchladnout. Přimícháme jogurt a přelijeme do formy. Formu zakryjeme alobalem nebo fólií a necháme v ledničce asi 6–8 hodin, nejlépe přes noc, ztuhnout.

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina.

Příprava: 40 minut + mražení 6 hodin

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 2 lžíce moučkového cukru
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 400 ml smetany ke šlehání
* vafle nebo sušenky na ozdobu
* bezinkový sirup

1. Jahody omyjeme, třetinu plodů oddělíme na ozdobu, zbylé rozmačkáme s moučkovým cukrem, protřeme skrz síto a odložíme do chladu.
2. Ve vodní lázni vyšleháme v misce vejce s cukrem, dokud nezdvojnásobí objem a nezhoustnou. Misku sejmeme z vodní lázně a prošleháváme dál, dokud směs nezchladne.
3. Smetanu ušleháme, vmícháme do ní vaječnou směs. Polovinu směsi přelijeme do hlubšího menšího pekáče, zalijeme rozmačkanými jahodami, přelijeme zbytkem směsi a dáme do mrazáku.
4. Po jedné hodině mražení pekáč vyjmeme, lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zamrazit dalších 5 hodin.
5. Kopečky zmrzliny podáváme s čerstvými pokrájenými jahodami, ozdobené vaflí a pokapané bezinkovým sirupem.

Panna cotta s jahodami

Panna cotta s jahodami.

Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 6-8 osob

* 6 plátků želatiny
* 1 vanilkový lusk
* 1 l smetany ke šlehání
* 150 g cukru krupice
* 700 g jahod
* 70 g moučkového cukru

1. Plátky želatiny namočíme do studené vody na 5–10 minut. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem seškrábneme semínka.
2. Smetanu promíchanou s cukrem, vanilkovým luskem a obsahem lusku přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vanilkový lusk vyjmeme.
3. Vymačkanou želatinu přelijeme horkou smetanou, dobře rozmícháme a přecedíme. Rozdělíme do připravených nádob a dáme vychladit.
4. Část omytých jahod oddělíme na ozdobu, zbylé dobře rozmačkáme s cukrem a odložíme do chladu.
5. Jednotlivé porce panna cotty ozdobíme částí rozmačkaných jahod a pokrájenými zbylými jahodami, posypeme moučkovým cukrem.


  • Vybrali jsme pro Vás