Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sezona jahod je tu, připravte si sladký koláč nebo koktejl

  8:53aktualizováno  8:53
Kupte nebo natrhejte dva košíky jahod a začněte péct, vařit, zavařovat, mrazit a mixovat. Nejsladší období roku je tady a voní po jahodách.

Jahodové brulée. | foto: Isifa

Jahodovo-mandlový koláč

Jahodovo-mandlový koláč.

Příprava: 40 minut + pečení 15 minut + chlazení 2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 balení hotového křehkého těsta
* 100 g mandlových lupínků
* 250 ml smetany ke šlehání
* 200 g bílé čokolády
* 1 žloutek
* 400 g jahod
* moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Koláčovou formu vyložíme těstem, dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru, zatížíme fazolemi a pečeme asi 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
2. Na pánvi nasucho opražíme mandlové lupínky. V menším hrnku zahřejeme smetanu s nalámanou čokoládou, mícháme, dokud se nerozpustí.
3. Jednu sběračku smetany s čokoládou rozšleháme v misce se žloutkem, vrátíme ke zbylé smetaně a krátce povaříme.
4. Korpus naplníme krémem, necháme zchladnout, ozdobíme pokrájenými jahodami, necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
5. Vychlazený koláč posypeme mandlovými lupínky a poprášíme moučkovým cukrem.

Jahodové brulée

Jahodové brulée.

Příprava: 15 minut + chlazení 2 hodiny + pečení 3–6 minut

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 1 limetka
* 400 g mascarpone
* 400 g řeckého jogurtu
* špetka mletého zázvoru
* 12 lžic hnědého přírodního cukru

1. Jahody opláchneme a odstopkujeme. Omytou limetu osušíme, nastrouháme z ní 1/4 lžičky kůry a vymačkáme šťávu.
2. V misce rozmícháme mascarpone s jogurtem, zázvorem, třemi lžícemi cukru, kůrou a šťávou z limetky.
3. Zapékací misku vyložíme polovinou na plátky nakrájených jahod, pokryjeme směsí mascarpone a jogurtu a dáme na dvě hodiny vychladit.
4. Troubu rozpálíme na 220°C, povrch krému posypeme zbylým cukrem a dáme zapéct do trouby na 3–6 minut, dokud cukr nezkaramelizuje.
5. Hotové brulée necháme vychladnout, ozdobíme zbylými plátky jahod, poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Frozen Strawberry daiquiri

Jahodové daiquiri.

Příprava: 10 minut

Na 1 drink

* 3 jahody
* 4 cl bílého rumu
* 3 cl čerstvé citronové šťávy
* 1 cl cukrového sirupu
* 6–8 kostek ledu
* citron
* čerstvá meduňka

1. Jahody omyjeme, překrájíme na kousky.
2. Do mixéru vložíme všechny ingredience a rozmixujeme dohladka.
3. Nalijeme do připravených vychlazených sklenic a ozdobíme plátkem citronu a omytými lístky meduňky.

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami

Jahodový koktejl s ovesnými vločkami.

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* 3 lžíce ovesných vloček
* 750 ml mléka
* 200 g jahod
* 1 vanilkový cukr

1. Ovesné vločky nasucho lehce opražíme na pánvi, zalijeme je mlékem, necháme je nabobtnat.
2. Jahody omyjeme, čtyři z nich odložíme na ozdobu, zbylé odstopkujeme.
3. Mléko i s vločkami najemno umixujeme, přidáme jahody a společně krátce promixujeme.
4. Sklenice naplníme ledem a přelijeme koktejlem.
5. Zelené lístky jahod zvlhčíme a obalíme v cukru, plody zespodu nařízneme a koktejl jimi ozdobíme.

Jahodový dort

Jahodový dort.

Příprava: 40 minut + pečení 20 minut

Pro 4 osoby

* 200 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 4 vejce
* 3 lžíce mléka
* 600 g jahod
* 600 g tvarohu
* 200 g moučkového cukru
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový cukr
* 300 g vyloupaných nesolených pistácií

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, dna dvou stejně velkých dortových forem vyložíme kolečky pečicího papíru, boky vymažeme máslem.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Moučkový cukr utřeme se změklým máslem, přišleháme vejce, mléko a přidáme mouku. Hmotu rozdělíme do dortových forem, uhladíme a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
3. Jahody omyjeme a odstopkujeme, rozdělíme na třetiny. Největší plody odložíme na ozdobu dortu. Druhou třetinu rozmixujeme a utřeme s tvarohem a moučkovým cukrem. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.
4. Vychladlý korpus natřeme částí tvarohového krému, poklademe poslední třetinou na plátky nakrájených jahod. Zakryjeme druhým korpusem a celý dort pomažeme zbylým krémem.
5. Boky dortu ozdobíme nasekanými pistáciemi, vršek plátky jahod a ušlehanou smetanou.

Jogurtová terina

Jogurtová terina.

Příprava: 50 minut + chlazení 6–8 hodin

Pro 4 osoby

* 600 g jahod
* 4 lžíce hnědého přírodního cukru
* 4 lžíce citronové šťávy
* 1 sáček dortového želé
* 8 plátků želatiny
* 500 g bílého řeckého jogurtu
* 500 ml smetany
* 80 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr

1. Jahody omyjeme, odstopkujeme, nakrájíme na plátky, prosypeme hnědým cukrem, přelijeme citronovou šťávou. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu, použijeme na něj slitou šťávu z jahod. Plátky želatiny namočíme do studené vody.
2. Formu vyložíme potravinovou fólií, vylijeme dortovým želé a poklademe plátky jahod, odložíme do chladničky.
3. Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme želatinu, dobře rozmícháme a necháme zchladnout. Přimícháme jogurt a přelijeme do formy. Formu zakryjeme alobalem nebo fólií a necháme v ledničce asi 6–8 hodin, nejlépe přes noc, ztuhnout.

Jahodová zmrzlina

Jahodová zmrzlina.

Příprava: 40 minut + mražení 6 hodin

Pro 4 osoby

* 500 g jahod
* 2 lžíce moučkového cukru
* 4 vejce
* 120 g cukru krupice
* 400 ml smetany ke šlehání
* vafle nebo sušenky na ozdobu
* bezinkový sirup

1. Jahody omyjeme, třetinu plodů oddělíme na ozdobu, zbylé rozmačkáme s moučkovým cukrem, protřeme skrz síto a odložíme do chladu.
2. Ve vodní lázni vyšleháme v misce vejce s cukrem, dokud nezdvojnásobí objem a nezhoustnou. Misku sejmeme z vodní lázně a prošleháváme dál, dokud směs nezchladne.
3. Smetanu ušleháme, vmícháme do ní vaječnou směs. Polovinu směsi přelijeme do hlubšího menšího pekáče, zalijeme rozmačkanými jahodami, přelijeme zbytkem směsi a dáme do mrazáku.
4. Po jedné hodině mražení pekáč vyjmeme, lžící promícháme, aby vzniklo mramorování, a necháme zamrazit dalších 5 hodin.
5. Kopečky zmrzliny podáváme s čerstvými pokrájenými jahodami, ozdobené vaflí a pokapané bezinkovým sirupem.

Panna cotta s jahodami

Panna cotta s jahodami.

Příprava: 30 minut + chlazení 4 hodiny

Pro 6-8 osob

* 6 plátků želatiny
* 1 vanilkový lusk
* 1 l smetany ke šlehání
* 150 g cukru krupice
* 700 g jahod
* 70 g moučkového cukru

1. Plátky želatiny namočíme do studené vody na 5–10 minut. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem seškrábneme semínka.
2. Smetanu promíchanou s cukrem, vanilkovým luskem a obsahem lusku přivedeme k varu, mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vanilkový lusk vyjmeme.
3. Vymačkanou želatinu přelijeme horkou smetanou, dobře rozmícháme a přecedíme. Rozdělíme do připravených nádob a dáme vychladit.
4. Část omytých jahod oddělíme na ozdobu, zbylé dobře rozmačkáme s cukrem a odložíme do chladu.
5. Jednotlivé porce panna cotty ozdobíme částí rozmačkaných jahod a pokrájenými zbylými jahodami, posypeme moučkovým cukrem.

Autoři:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.