Doporučujeme

Chřest se sušenými rajčaty.

Chřest se sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Sezona chřestu je v plném proudu, inspirujte se našimi recepty

  • 3
Sezona chřestu začala v dubnu a potrvá padesát dní. Nenechte si ji utéct a zkuste naše recepty. Jednodušší už to nebude.

Chřestový quiche s koprem

Chřestový quiche s koprem.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení křehkého těsta
* 5 bílých chřestů
* 5 zelených chřestů
* 2 lžíce másla
* 150 g sýra
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml zakysané smetany
* 3 velká vejce
* sůl, pepř
* 1 lžička nasekaného kopru

Tip

Vyložte těsto tenkými plátky libovější slaniny nebo šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválené těsto dáme do koláčové formy, dno vyložíme alobalem, vysypeme suchými fazolemi nebo jinak zatížíme a předpečeme v troubě asi 7-8 minut.
2. Omytý chřest oloupeme, případně odkrojíme dřevitější konce. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni chřest opékáme asi 5 minut.
3. Sýr nastrouháme. Smetanu a zakysanou smetanu promícháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekaný kopr a nastrouhaný sýr.
4. Z předpečeného těsta sejmeme alobal s fazolemi, nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe chřestem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě dalších 30 minut. Koláč podáváme teplý, ozdobený snítkou kopru. 

Chřestová polévka

Chřestová polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 1 lžička soli
* 1 kostka cukru
* 1 lžíce másla
* 150 ml mléka
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml smetany ke šlehání
* čerstvá petržel

Tip

Pro výraznější chuť použijte místo vody zeleninový vývar.

1. Omytý a oloupaný chřest zalijeme půl litrem vody, přidáme sůl, cukr a máslo, povaříme 10-12 minut, podle tloušťky chřestu.
2. Hotový chřest pokrájíme na menší kousky. Chřestový vývar zahustíme mlékem prošlehaným s moukou a povaříme.
3. Smetanu ušleháme. Omytou petrželku nasekáme.
4. Chřest rozdělíme do polévkových misek. Horkou polévku promícháme s ušlehanou smetanou, zalijeme jí chřest a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g zeleného chřestu
* 1,5 litru vody
* tymián
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 šalotka
* 400 g rýže arborio
* 150 ml suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry
* sůl
* 100 g mascarpone
* 100 g strouhaného parmazánu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvá šalvěj

1. Chřest omyjeme, oloupeme. Z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou. Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, vsypeme rýži a asi minutu opékáme. Přilijeme víno a necháme je odpařit.
4. Postupně přidáváme sběračkou vývar, stále mícháme. Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru. Mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
5. Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.

Chřest se sušenými rajčaty

Chřest se sušenými rajčaty.

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 5 sušených rajčat naložených v oleji
* 6 lžic majonézy
* 2 lžíce smetany
* 1/2 lžičky kari
* 1 lžička citronové šťávy

Tip

Přidejte k chřestu v polovině pečení hrst na plátky nakrájených mandlí.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdší konce, oloupeme.
2. Do pekáče vyloženého alobalem položíme chřest, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. V polovině pečení promícháme.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme se smetanou, kari kořením a citronovou šťávou.
4. Talíř vyložíme rukolou, přendáme na ni opečený chřest, ozdobíme nakrájenými rajčaty a pokapeme zálivkou. 

Chřest s pažitkovým dipem

Chřest s pažitkovým dipem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg bílého chřestu
* sůl
* lžička cukru
* lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 250 g plnotučného tvarohu
* čerstvá pažitka
* čerstvě mletý pepř
* 1 ciabatta

Tip

Vyzkoušejte také s česnekovou majonézou nebo se změklým máslem promíchaným s provensálským kořením a parmazánem.

1. Omytý chřest oloupeme, odřízneme dřevnatější konce.
2. Povaříme asi 4-5 minut v osolené vodě s lžičkou cukru a lžící másla.
3. Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s tvarohem a jemně nasekanou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
4. Ciabattu nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a opečeme dozlatova na pánvi.
5. Chřest podáváme ještě teplý s dipem a s ciabattou.


  • Vybrali jsme pro Vás