Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Sezona chřestu je v plném proudu, inspirujte se našimi recepty

  1:09aktualizováno  1:09
Sezona chřestu začala v dubnu a potrvá padesát dní. Nenechte si ji utéct a zkuste naše recepty. Jednodušší už to nebude.

Chřest se sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Chřestový quiche s koprem

Chřestový quiche s koprem.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení křehkého těsta
* 5 bílých chřestů
* 5 zelených chřestů
* 2 lžíce másla
* 150 g sýra
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml zakysané smetany
* 3 velká vejce
* sůl, pepř
* 1 lžička nasekaného kopru

Tip

Vyložte těsto tenkými plátky libovější slaniny nebo šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválené těsto dáme do koláčové formy, dno vyložíme alobalem, vysypeme suchými fazolemi nebo jinak zatížíme a předpečeme v troubě asi 7-8 minut.
2. Omytý chřest oloupeme, případně odkrojíme dřevitější konce. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni chřest opékáme asi 5 minut.
3. Sýr nastrouháme. Smetanu a zakysanou smetanu promícháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekaný kopr a nastrouhaný sýr.
4. Z předpečeného těsta sejmeme alobal s fazolemi, nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe chřestem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě dalších 30 minut. Koláč podáváme teplý, ozdobený snítkou kopru. 

Chřestová polévka

Chřestová polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 1 lžička soli
* 1 kostka cukru
* 1 lžíce másla
* 150 ml mléka
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml smetany ke šlehání
* čerstvá petržel

Tip

Pro výraznější chuť použijte místo vody zeleninový vývar.

1. Omytý a oloupaný chřest zalijeme půl litrem vody, přidáme sůl, cukr a máslo, povaříme 10-12 minut, podle tloušťky chřestu.
2. Hotový chřest pokrájíme na menší kousky. Chřestový vývar zahustíme mlékem prošlehaným s moukou a povaříme.
3. Smetanu ušleháme. Omytou petrželku nasekáme.
4. Chřest rozdělíme do polévkových misek. Horkou polévku promícháme s ušlehanou smetanou, zalijeme jí chřest a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g zeleného chřestu
* 1,5 litru vody
* tymián
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 šalotka
* 400 g rýže arborio
* 150 ml suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry
* sůl
* 100 g mascarpone
* 100 g strouhaného parmazánu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvá šalvěj

1. Chřest omyjeme, oloupeme. Z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou. Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, vsypeme rýži a asi minutu opékáme. Přilijeme víno a necháme je odpařit.
4. Postupně přidáváme sběračkou vývar, stále mícháme. Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru. Mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
5. Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.

Chřest se sušenými rajčaty

Chřest se sušenými rajčaty.

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 5 sušených rajčat naložených v oleji
* 6 lžic majonézy
* 2 lžíce smetany
* 1/2 lžičky kari
* 1 lžička citronové šťávy

Tip

Přidejte k chřestu v polovině pečení hrst na plátky nakrájených mandlí.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdší konce, oloupeme.
2. Do pekáče vyloženého alobalem položíme chřest, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. V polovině pečení promícháme.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme se smetanou, kari kořením a citronovou šťávou.
4. Talíř vyložíme rukolou, přendáme na ni opečený chřest, ozdobíme nakrájenými rajčaty a pokapeme zálivkou. 

Chřest s pažitkovým dipem

Chřest s pažitkovým dipem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg bílého chřestu
* sůl
* lžička cukru
* lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 250 g plnotučného tvarohu
* čerstvá pažitka
* čerstvě mletý pepř
* 1 ciabatta

Tip

Vyzkoušejte také s česnekovou majonézou nebo se změklým máslem promíchaným s provensálským kořením a parmazánem.

1. Omytý chřest oloupeme, odřízneme dřevnatější konce.
2. Povaříme asi 4-5 minut v osolené vodě s lžičkou cukru a lžící másla.
3. Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s tvarohem a jemně nasekanou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
4. Ciabattu nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a opečeme dozlatova na pánvi.
5. Chřest podáváme ještě teplý s dipem a s ciabattou.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.