Sezona chřestu je v plném proudu, inspirujte se našimi recepty

  1:09aktualizováno  1:09
Sezona chřestu začala v dubnu a potrvá padesát dní. Nenechte si ji utéct a zkuste naše recepty. Jednodušší už to nebude.

Chřest se sušenými rajčaty. | foto: Isifa

Chřestový quiche s koprem

Chřestový quiche s koprem.

Příprava: 20 minut + pečení 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení křehkého těsta
* 5 bílých chřestů
* 5 zelených chřestů
* 2 lžíce másla
* 150 g sýra
* 300 ml smetany ke šlehání
* 200 ml zakysané smetany
* 3 velká vejce
* sůl, pepř
* 1 lžička nasekaného kopru

Tip

Vyložte těsto tenkými plátky libovější slaniny nebo šunky.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválené těsto dáme do koláčové formy, dno vyložíme alobalem, vysypeme suchými fazolemi nebo jinak zatížíme a předpečeme v troubě asi 7-8 minut.
2. Omytý chřest oloupeme, případně odkrojíme dřevitější konce. Na pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni chřest opékáme asi 5 minut.
3. Sýr nastrouháme. Smetanu a zakysanou smetanu promícháme s vejci, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekaný kopr a nastrouhaný sýr.
4. Z předpečeného těsta sejmeme alobal s fazolemi, nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe chřestem.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě dalších 30 minut. Koláč podáváme teplý, ozdobený snítkou kopru. 

Chřestová polévka

Chřestová polévka.

Příprava: 10 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 1 lžička soli
* 1 kostka cukru
* 1 lžíce másla
* 150 ml mléka
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml smetany ke šlehání
* čerstvá petržel

Tip

Pro výraznější chuť použijte místo vody zeleninový vývar.

1. Omytý a oloupaný chřest zalijeme půl litrem vody, přidáme sůl, cukr a máslo, povaříme 10-12 minut, podle tloušťky chřestu.
2. Hotový chřest pokrájíme na menší kousky. Chřestový vývar zahustíme mlékem prošlehaným s moukou a povaříme.
3. Smetanu ušleháme. Omytou petrželku nasekáme.
4. Chřest rozdělíme do polévkových misek. Horkou polévku promícháme s ušlehanou smetanou, zalijeme jí chřest a ozdobíme nasekanou petrželkou. 

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto.

Příprava: 20 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 500 g zeleného chřestu
* 1,5 litru vody
* tymián
* 1 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce másla
* 1 šalotka
* 400 g rýže arborio
* 150 ml suchého bílého vína
* 1 lžička citronové kůry
* sůl
* 100 g mascarpone
* 100 g strouhaného parmazánu
* 2 lžičky citronové šťávy
* čerstvá šalvěj

1. Chřest omyjeme, oloupeme. Z každého výhonku odřízneme horní třetinu se špičkou. Spodní části pokrájíme na menší kousky, zalijeme 1,5 l vody, přidáme tymián a povaříme 8-10 minut.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm krátce špičky chřestu, podlijeme trochou chřestového vývaru a povaříme asi 4 minuty.
3. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou šalotku, orestujeme, vsypeme rýži a asi minutu opékáme. Přilijeme víno a necháme je odpařit.
4. Postupně přidáváme sběračkou vývar, stále mícháme. Po 10 minutách přidáme vařený chřest z vývaru a kůru. Mícháme a přiléváme vývar, rizoto vaříme ještě dalších 6-8 minut.
5. Hotové rizoto osolíme, přidáme mascarpone, parmazán, šťávu, špičky chřestu a natrhanou šalvěj.

Chřest se sušenými rajčaty

Chřest se sušenými rajčaty.

Příprava: 10 minut + pečení 20-25 minut

Pro 4 osoby

* 500 g bílého chřestu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl, pepř
* 200 g rukoly
* 5 sušených rajčat naložených v oleji
* 6 lžic majonézy
* 2 lžíce smetany
* 1/2 lžičky kari
* 1 lžička citronové šťávy

Tip

Přidejte k chřestu v polovině pečení hrst na plátky nakrájených mandlí.

1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Chřest omyjeme, odkrojíme tvrdší konce, oloupeme.
2. Do pekáče vyloženého alobalem položíme chřest, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut. V polovině pečení promícháme.
3. Rukolu omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na proužky. Majonézu promícháme se smetanou, kari kořením a citronovou šťávou.
4. Talíř vyložíme rukolou, přendáme na ni opečený chřest, ozdobíme nakrájenými rajčaty a pokapeme zálivkou. 

Chřest s pažitkovým dipem

Chřest s pažitkovým dipem.

Příprava: 20 minut + vaření 5 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg bílého chřestu
* sůl
* lžička cukru
* lžíce másla
* 1 stroužek česneku
* 250 g plnotučného tvarohu
* čerstvá pažitka
* čerstvě mletý pepř
* 1 ciabatta

Tip

Vyzkoušejte také s česnekovou majonézou nebo se změklým máslem promíchaným s provensálským kořením a parmazánem.

1. Omytý chřest oloupeme, odřízneme dřevnatější konce.
2. Povaříme asi 4-5 minut v osolené vodě s lžičkou cukru a lžící másla.
3. Oloupaný česnek utřeme se solí a promícháme s tvarohem a jemně nasekanou pažitkou. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
4. Ciabattu nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem a opečeme dozlatova na pánvi.
5. Chřest podáváme ještě teplý s dipem a s ciabattou.

Autoři:



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...



Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

Švestkové knedlíky s mákem

Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Najdete na iDNES.cz