Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Seznámit se můžete i nad hrncem

aktualizováno 
Vaření a randění? Baví vás oboje? Pak zkuste kurz, kde se vaří a seznamuje zároveň. Na jeden takový jsem se vydal. Samozřejmě sám.

Na seznamovacích večírcích se kvůli zachování anonymity nefotografuje − fotografie jsou z kurzů vaření Chefparade. | foto: Archiv Chefparade


Ještě předtím než jsem se na kurz vypravil, jsem se v duchu několikrát proklínal, že jsem na tuhle nabídku kývl. Kdo tam proboha bude? "Ti, kdo chtějí někoho stůj co stůj sbalit," odpověděla mi chladně kamarádka, které se svěřuji. Neuklidnila mě.

Kurz pražské školy vaření Chefparade začíná v sedm večer. Mělo by nás být celkem dvacet - půl na půl. Jakmile někdo vejde do dveří, ostatní ho nenápadně zkontrolují. Většina zatím osamoceně postává v prostorách školy vaření, která vznikla na místě bývalé samoobsluhy na frekventované pražské ulici.

Od samotářů se odlišuje jen skupinka tří mladších, dobře oblečených žen okolo pětatřiceti let. Popíjí pivo a jako jediné se hlasitě baví. My samotáři se už modlíme, aby se začalo vařit.

VAŘÍME VE VÝLOZE

Interiér školy vypadá jako z kurzu televizního vaření - obrovská moderní kuchyň s šesti sporáky uprostřed místnosti.

Jen čekám, kdy odněkud vyskočí Jamie Oliver. Co ale ze samoobsluhy zůstalo, jsou výlohy. Takže jsme tak trošku jako v ZOO. Každý z nás je navlečený do svítivě žluté nebo červené zástěry, ale atmosféra je zatím pořád nesmělá. U každého sporáku je seznam ingrediencí, potřebné suroviny a návod, jak jídlo udělat.

"Vybírám jídla, která nejsou moc známá, takže se něco naučíte, ale zároveň nejsou moc složitá, aby byl čas se věnovat i něčemu jinému," naznačuje majitel Chefparade Marcel Vargaeštok důvod, proč jsme na kurz přišli. "Jste tým, takže byste si měli pomáhat navzájem," snaží se účastníky kurzu vyprovokovat k větší aktivitě.

Jeho snaha se začíná vyplácet. Největší skupinka se tvoří u sporáku, kde se připravují hráškové kofty. Jak udělat z drcených hrášků něco jako karbanátek, se ukazuje být nad síly většiny z nás. Ostatní jídla žádné problémy nepřináší a kuchyní to začíná vonět. To už se ale ledy začínají definitivně prolamovat. Při vaření se to bez komunikace neobejde.

Největší úspěch má dva metry vysoký sympaťák Jindra, jehož vyprávění při plnění paprik je slyšet po celé kuchyni. Další body sbírá, když obrací omeletu ve vzduchu. Jestli dnes večer někdo zaujal některou z žen, tak je to on.

ZÁBAVA, I KDYŽ NIKOHO NESBALÍTE

Asi za hodinu a půl je po vaření, takže nastává fáze ochutnávání. Postupně sním asi tři večeře a končím dezertem v podobě kokosové rýže s mangem, který by dorazil i slona. Po tomhle výkonu mě chuť randit přechází definitivně. Ne tak ostatní. Z kurzu vaření se pomalu stává party.

"Tak je to pokaždé. Lidi jsou nejdřív nesmělí, ale pak se to rozjede. Někdy páry spolu i odcházejí domů," říká Vargaeštok.

Do školy vaření a randění to chce vyrazit s tím, že se budete bavit. Ale i když budete odcházet sami a bez telefonu na některého z dalších účastníků, můžete si říct, že jste se za pětistovku naučili pár zajímavých jídel. A hladoví domů neodejdete.

Kokosová rýže s ovocem

* 200 g rýže (po uvaření má být "lepkavá")
* kůra z jednoho citronu
* vanilkový cukr
* kokosové mléko
* rozinky
* ovoce

Do téměř uvařené rýže přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, rozinky a zalijeme kokosovým mlékem. Mléka můžeme přilít jen polovinu a pak ho postupně přidávat podle toho, jak se bude vstřebávat do rýže - podobně jako při vaření italského rizota.

Za stálého míchaní přivedeme směs k varu. Pak stáhneme plamen na minimum a vaříme bez pokličky tak dlouho, dokud rýže nezměkne. Průběžně mícháme, aby se nic nepřipeklo ke dnu hrnce. Kaši odstavíme a necháme zchladnout, vlažná kokosová rýže totiž chutná lépe než horká. Dáme ji do misek nebo hrníčků a poklademe nakrájeným čerstvým, případně kompotovaným ovocem.

Thajské kuře s bazalkou

* kuřecí prsa (tofu)
* bazalka
* červená paprika
* sojová omáčka
* rybí a ústřicová omáčka
* olej
* švestková omáčka

Nakrájíme maso a papriku na tenké proužky. Natrháme bazalku na kousky - nekrájíme! Nalijeme olej do rozehřátého woku, maso na něm zprudka osmahneme a vlijeme sojovou omáčku. Pak přidáme další omáčky.

Okořeníme chilli a paprikou. Smažíme 1 - 2 minuty. Na konci přidáme bazalku a hned sejmeme z ohně. Podáváme s rýží.

Autoři:






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Příběh Terezie: Děti mi vyčítají, že upřednostňuji jejich sestru

Jsem matkou tří dětí. Všechny už jsou dospělé a zatímco dvě nejstarší žijí spořádané životy, nejmladší dcera se tzv. nepovedla. Už od puberty s ní jsou jen...  celý článek

Soukromá Sado-maso mučírna - klec
Erotické sny žen zahrnují nátlak a třeba i znásilnění přitažlivým mužem

Okouzlující cizinec, kterému nelze odolat. Nechat se svázat. Ale také třeba být sledována… Ženské sexuální fantazie jsou často barvitější, než mnohdy samy ženy...  celý článek

Svatava Maradová, šéfka Pozemkového úřadu
Šéfka pozemkového úřadu: Myslela jsem si, že v roce 2017 budeme dál

Dvacet let byla manažerkou v soukromé firmě. Ve čtyřiceti udělala Svatava Maradová životní kotrmelec: vystudovala dvě vysoké školy, porodila třetí dítě a stala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.