Avokádo - při jeho nákupu dbejte, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Pokud ho koupíte tvrdé, tedy ještě nezralé, zabalte ho do hnědého papírového pytlíku a nechejte 2 až 3 dny při pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat. Při konzumaci ovoce omyjeme, rozřízneme podélně na poloviny, vyndáme jádro a dužinu vydlabeme lžící. Tu pak můžete pokrájet na menší kousky nebo ji rozmačkáte vidličkou. Důležité je dužinu hned pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky. Nejčastěji se používá na přípravu salsy - guacamole nebo do salátů.
Autor: Profimedia.cz