Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlá večeře: sendviče, bagety a obložené chleby na několik způsobů

  3:45aktualizováno  3:45
Nebudeme vás učit, jak na obyčejné zapečené tousty. Z křehkých plátků bílého pečiva či z celého chleba lze totiž vytvořit gurmánský zážitek, po kterém se rodina bude dožadovat pravidelného opakování.

Chléb s ricottou a praženými oříšky | foto: Profimedia.cz

Mexický sendvič

Mexický sendvič

Příprava: 30 minut (vaření 30 minut)Porce pro 4 osoby

  • 1 rajče
  • 1 hrnek mražené kukuřice
  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 menší červená cibule
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička najemno nasekaných koriandrových lístků
  • 4 vykoštěné kotlety
  • hl. mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 1 avokádo
  • 4 bagety
  • 4 lžíce majonézy

1. Rajče přepůlíme, lžící z něj vybereme šťávu s jadérky a dužinu najemno nasekáme. Kukuřici spaříme horkou vodou a necháme okapat. Plechovku fazolí slijeme a propláchneme vodou. Česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme na kolečka.

2. V misce promícháme rajče, kukuřici, fazole, česnek, limetkovou šťávu, olivový olej a směs dochutíme solí, pepřem, vmícháme koriandr. Směs odložíme do chladu.

3. Omyté a osušené kotlety naklepeme, rozdělíme na poloviny, ochutíme solí, pepřem a obalíme v trojobalu.

4. Obalené kotlety osmažíme na oleji a odložíme na papírové ubrousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a nakrájíme ve slupce na plátky, které vyloupneme lžící.

5. Bagety rozpůlíme a opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě řeznou stranou dolů.

6. Spodní část baget potřeme lžící majonézy a na ní rozdělíme plátky avokáda, fazolovou směs, osmažené kotlety, ozdobíme cibulí a přiklopíme vršky baget.

NÁŠ TIP: Pro dospělé přidejte do fazolové směsi najemno nasekanou chilli papričku.

Bageta se salámem a jablky zapečená s rakletovacím sýrem

Bageta se salámem a jablky zapečená s rakletovacím sýrem

Příprava 20 minut (vaření 20 minut)
Porce pro 4 osoby

  • 2 bagety
  • 400 g rakletovacího sýra
  • 1 jablko
  • 5 vajec
  • sůl
  • 3 lžíce smetany
  • olej
  • 150 g salámu

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, bagety rozkrojíme a řeznou stranou dolů je opečeme na mřížce.

2. Tři čtvrtiny sýra nakrájíme na plátky, zbytek nastrouháme. Z jablka vykrojíme jádřinec a nakrájíme na kolečka.

3. Vejce prošleháme se solí a smetanou a připravíme z nich na oleji na rozehřáté pánvičce řídká míchaná vajíčka.

4. Na předpečené bagety rozdělíme vaječnou směs, posypeme nastrouhaným sýrem, obložíme salámem, pokryjeme kolečky jablek, plátky sýra a dáme zapéct do trouby, dokud se sýr na bagetách neopeče do zlatohněda.

Chléb s ricottou a praženými oříšky

Chléb s ricottou a praženými oříšky

Příprava 5 minut (vaření 15 minut)
Porce pro 4 osoby

  • 2 hrnky směsi ořechů (vlašské, lískové, pekany, loupané mandle, nesolené kešu)
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce přírodního cukru
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • 4 plátky chleba
  • 250 g ricotty

Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem, nasypeme na něj ořechy a necháme je péct asi deset minut. Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo, cukr, vmícháme rozmarýn, přisypeme opečené ořechy a mícháme na mírném plameni asi tři minuty. Směs přesuneme na pečicí papír, osolíme a necháme vychladnout. Chleby potřeme ricottou a ozdobíme rozmarýnovými ořechy.

Pro hračičky

Jak nalákat děti, aby snědly odpolední svačinu?Vyhrajte si s aranžováním a naservírujte jim okatou sovu nebo oblíbenou digitální techniku v jedlé verzi.

Hranatý toustový chleba ozdobte podle fotky sovami z tvrdého plátkového sýra, šunkového salámu nebo jiné kvalitní uzeniny. Dozdobíte olivami, okurkou a rajčaty. Neodolá nikdo.

Sovy na toustu, jimž dítě neodolá.

TIP: Jak uchovat pečivo aneb věčně měkký chléb

Papír nebo utěrka
Kvůli invazi igelitových sáčků v obchodech je většina z nás zvyklá v nich pečivo nechávat i doma. Pekaři to ale nedoporučují. Lepší jsou papírové sáčky a například pro kváskový chleba je ideální zabalit ho do čisté utěrky. Teplé pečivo nechte nejdřív volně vychladnout, ať se nezapaří.

Chlebníky
Zainvestovat můžete do schránky na pečivo. Nabídka je široká - vybrat si můžete z řady tvarů a materiálů. Pečivo je tam izolované v suchu s odvětráním. Pravidelně ho vymývejte, ať se v něm nedrží plísně. Naše babičky k pečivu pokládaly rozkrojené jablko, díky kterému neoschlo.

Hoďte je na mráz
Čerstvé rohlíky můžete dát zamrazit, stejně tak toustový chléb, veku či chleba. Je praktičtější rozporcovat velké pečivo na menší kousky. Když pečivo potřebujete, vyndáte ho z mrazáku a stačí ho nechat na kuchyňské lince asi hodinu povolit (v sáčku) či dát rozpéct do trouby.

Papír mezi krajíce
Když mrazíte již nakrájený chleba, je praktické proložit krajíce pečicím papírem. Protože tak k sobě nepřimrznou a vy můžete z ledového bochníku oddělit jen tolik kousků, kolik právě potřebujete. Budete-li je rozmrazovat v mikrovlnce, použijte speciální děrovaný sáček.

Oheň a led
Do toustovače i topinkovače můžete použít zmrzlý toustový chleba, bez toho, že byste ho nechali povolit.

Náš tip: mezi dva plátky bílého toustového chleba namažte pacholík, položte plátky jablka a posypejte skořicovým cukrem. Máte bleskový štrúdl.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

Vydatné večeře z jednoho hrnce, které vám po lyžování dodají energii

Pěkně hustá bramboračka s šunkou a slaninou

Není nic lepšího, než víkend na chalupě v horách, kdy celý den sjíždíte sjezdovky, touláte se běžkařskou stopou nebo...

Zázvor, pohanka a chilli. Ingredience, které vás v zimě zahřejí

Thajská polévka Tom Yum

Pokud nepatříte k těm, kdo se radují,, že se konečně ochladilo, pak vám možná udělají radost recepty pro zahřátí....

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz