Doporučujeme

Letní škola vaření: grilování a rožnění - Rožnění selete po dětenicku | foto: Profimedia.cz

Sele na rožni podle receptu středověké krčmy

  • 41
Tentokrát jsme pro vás připravili recept na rožnění rovnou celého selete. A navíc podle receptu středověké krčmy. Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař krčmy Jiří Kolbaba.

Rožnění selete po dětenicku

Letní škola vaření: grilování a rožnění

* sele
* česnek
* olej
* pivo, nejlépe dětenické
* grilovací koření (např. dětenické)

NALOŽENÍ SELETE
Připravíme si lák z česneku, dětenického kvasnicového piva a soli. Studený lák naplníme do velké stříkačky se silnou jehlou, kterou napíchneme svalovinu. Čím větší sval na seleti, tím více vpichů musíme provést. Množství soli je na 1 kg masa 20 g soli. Směsí česneku, soli a dětenického piva potřeme břišní dutinu. Potom sele zakryjeme čistým ubrusem, dáme do větší nádoby nebo vaničky a zalijeme zbytkem láku. Takto připravené sele necháme uležet zhruba 5 dní.

PŘÍPRAVA NA ROŽNĚNÍ
Sele opláchneme a necháme okapat, mezitím si uděláme ohniště a usadíme rožeň. Sele dáváme rožnit na velmi žhavý popel. Upevníme ho řádně bodci a připevníme čistým drátem. Během rožnění průběžně potíráme maso marinádou, aby se nevysušovalo. Základem marinády je opět olej, sůl, česnek, dětenické pivo a dětenické koření.

SAMOTNÉ ROŽNĚNÍ
Do mírného ohně stále přikládáme, aby se sele postupně propeklo. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5-1 cm plátcích. Doporučujeme maso okrajovat mimo ohniště. Ke grilovanému masu si připravte přílohy jako např. křen, hořčici, okurky, cibulky a černý chléb.

Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou

Pro 4 osoby

* 250 g kuřecích prsíček * 5 lžic sójové omáčky * 2 lžičky chilli pasty Sambal oelek * 1 cibule * 50 g pražených nesolených arašídů * 1 lžíce oleje * 1 stroužek česneku * 100 ml neslazeného kokosového mléka * šťáva z jednoho citronu * špetka cukru * sůl * 4 dřevěné špejle

Tip
Pokud grilujete často, pořiďte si raději kovové špízové jehly, manipulace je s nimi mnohem snadnější než se špejlemi a nestane se vám, že by se zlomily. V domácích potřebách je koupíte za cenu okolo 100 Kč.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Maso krájíme mírně přes vlákno a dobře nabroušeným nožem.

2. Špejle před grilováním namočíme do studené vody, vyhneme se tak situaci, kdy nám dřevo začne hořet během přípravy masa.

3. Maso napíchneme na špejle. 3 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku chilli pasty smícháme a špízy ve směsi asi 30 minut marinujeme.

4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Arašídy rozmixujeme najemno. V pánvi rozpálíme olej, cibuli a arašídy orestujeme.

5. Přidáme utřený česnek a kokosové mléko, citronovou šťávu, cukr, sůl, zbylou sójovou omáčku, chilli pastu a povaříme.

6. Špíz položíme na rozpálený rošt pokrytý alobalem a z obou stran asi čtyři minuty grilujeme, až je maso propečené a s kůrčičkou.

7. Masové špízy servírujeme s připravenou omáčkou a měsíčkem citronu nebo limetky.

Letní škola vaření: grilování a rožnění


  • Vybrali jsme pro Vás