Sele na rožni podle receptu středověké krčmy

  0:41
Tentokrát jsme pro vás připravili recept na rožnění rovnou celého selete. A navíc podle receptu středověké krčmy. Dobrou chuť vám přeje šéfkuchař krčmy Jiří Kolbaba.

Letní škola vaření: grilování a rožnění - Rožnění selete po dětenicku | foto: Profimedia.cz

Rožnění selete po dětenicku

Letní škola vaření: grilování a rožnění

* sele
* česnek
* olej
* pivo, nejlépe dětenické
* grilovací koření (např. dětenické)

NALOŽENÍ SELETE
Připravíme si lák z česneku, dětenického kvasnicového piva a soli. Studený lák naplníme do velké stříkačky se silnou jehlou, kterou napíchneme svalovinu. Čím větší sval na seleti, tím více vpichů musíme provést. Množství soli je na 1 kg masa 20 g soli. Směsí česneku, soli a dětenického piva potřeme břišní dutinu. Potom sele zakryjeme čistým ubrusem, dáme do větší nádoby nebo vaničky a zalijeme zbytkem láku. Takto připravené sele necháme uležet zhruba 5 dní.

PŘÍPRAVA NA ROŽNĚNÍ
Sele opláchneme a necháme okapat, mezitím si uděláme ohniště a usadíme rožeň. Sele dáváme rožnit na velmi žhavý popel. Upevníme ho řádně bodci a připevníme čistým drátem. Během rožnění průběžně potíráme maso marinádou, aby se nevysušovalo. Základem marinády je opět olej, sůl, česnek, dětenické pivo a dětenické koření.

SAMOTNÉ ROŽNĚNÍ
Do mírného ohně stále přikládáme, aby se sele postupně propeklo. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5-1 cm plátcích. Doporučujeme maso okrajovat mimo ohniště. Ke grilovanému masu si připravte přílohy jako např. křen, hořčici, okurky, cibulky a černý chléb.

Kuřecí špíz s arašídovou omáčkou

Pro 4 osoby

* 250 g kuřecích prsíček * 5 lžic sójové omáčky * 2 lžičky chilli pasty Sambal oelek * 1 cibule * 50 g pražených nesolených arašídů * 1 lžíce oleje * 1 stroužek česneku * 100 ml neslazeného kokosového mléka * šťáva z jednoho citronu * špetka cukru * sůl * 4 dřevěné špejle

Tip
Pokud grilujete často, pořiďte si raději kovové špízové jehly, manipulace je s nimi mnohem snadnější než se špejlemi a nestane se vám, že by se zlomily. V domácích potřebách je koupíte za cenu okolo 100 Kč.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké dlouhé plátky. Maso krájíme mírně přes vlákno a dobře nabroušeným nožem.

2. Špejle před grilováním namočíme do studené vody, vyhneme se tak situaci, kdy nám dřevo začne hořet během přípravy masa.

3. Maso napíchneme na špejle. 3 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku chilli pasty smícháme a špízy ve směsi asi 30 minut marinujeme.

4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Arašídy rozmixujeme najemno. V pánvi rozpálíme olej, cibuli a arašídy orestujeme.

5. Přidáme utřený česnek a kokosové mléko, citronovou šťávu, cukr, sůl, zbylou sójovou omáčku, chilli pastu a povaříme.

6. Špíz položíme na rozpálený rošt pokrytý alobalem a z obou stran asi čtyři minuty grilujeme, až je maso propečené a s kůrčičkou.

7. Masové špízy servírujeme s připravenou omáčkou a měsíčkem citronu nebo limetky.

Letní škola vaření: grilování a rožnění

Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...