Sekaná v housce s okurkou a hořčicí
Ingredience na 10 porcí:
- 1 kg hovězího masa (krk)
- 1 kg vepřového masa (vepřová plec)
- 30 g soli
- 1 lžička drceného pepře
- 2 snítky čerstvé majoránky
- 1 lžička sušeného zázvoru
- kůru z ½ citronu
- 5 housek
- 5 vajec
- 500 ml mléka
- sádlo na vymazání pekáčku
K podávání:
- 10 housek
- 10 lžic plnotučné hořčice
- 10 kyselých okurek
- 2 cibule
Pracovní postup:
- Maso nejlépe dva dny předem nakrájíme na větší kusy a nasolíme. Sekaná díky tomu bude lépe držet pohromadě. Nejprve postupně najemno umeleme hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka. Hovězí semeleme dvakrát, vepřové jednou a vložíme do lednice.
- Vychlazené hovězí a vepřové smícháme dohromady a naposledy semeleme. Smícháme s namletými houskami, mlékem a vejci.
- Maso zformujeme, několikrát s ním plácneme o pracovní plochu a rozdělíme na 2 šišky. Ty vložíme do vymazaných pekáčků nebo na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 30 minut. Sekanou ze začátku lehce poléváme, aby nebyla vysušená.
- Maso podáváme v housce s hořčicí, kyselou okurkou a restovanou cibulí.