Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Sedm věcí, které vás mohou dohnat k infarktu

  • 42
Srdeční infarkt se už dávno netýká jen starších lidí, není výjimkou, že postihuje i dvacetileté. Na vině bývají nejen obecně známé faktory jako stres, špatná strava, obezita či kouření, ale i několik dalších věcí, o kterých možná ani nevíte.

Infarkt myokardu ročně postihne jen v České republice téměř 40 tisíc lidí a 40 procent z nich umírá, postihuje pětkrát častěji muže než ženy. 

"Projevuje výraznou až krutou bolestí na hrudi v oblasti prsní kosti s vyzařováním do levé ruky, krku, mezi lopatky nebo do oblasti žaludku. Často je tato bolest doprovázena takzvanými vegetativními příznaky - opocením, pocitem na zvracení či zvracením, slabostí, mdlobami," uvádí profesor Miloš Táborský, přednosta I. interní kardiologické kliniky Fakultní nemocnice a Univerzity Palackého v Olomouci.

Ačkoli infarkt se nevyhýbá ani lidem, kteří dodržují zásady správného životního stylu, obecně platí, že právě zdravý způsob života je nejlepší prevencí. 

Nejznámější "viníky" srdečního infarktu možná znáte, ale víte, čím vším můžete svému srdci škodit?

1. Hladina cholesterolu

Cholesterol potřebuje každý člověk pro správné fungování organismu. Pomáhá mimo jiné zpracovávat tuky a organismus si ho z větší části vyrábí sám v játrech, z části ho do těla dostáváme stravou. Cholesterol se rozděluje na "hodný" (HDL) a "zlý" (LDL).

Většina lidí ví, že vysoký cholesterol je nebezpečný. Ačkoli ho nijak necítíme, nebolí nás a obvykle nemá žádné znatelné příznaky, zvyšuje riziko srdečního infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice. 

Zdravý člověk respektive jeho tělo si s jejich rovnováhou poradí, ale v případě dědičných sklonů, nadbytečných kil nebo špatné životosprávy nastává problém. "Zlý" cholesterol vítězí nad "hodným". Jeho hladina stoupá a ukládá se na stěnách cév. 

Prvním krokem je úprava jídelníčku. Protože mezi potravinami jsou nejhorší ty s nasycenými mastnými kyselinami, které jsou obsaženy zejména v živočišných tucích (jako je špek, tučná masa, uzeniny, smetana, máslo i tučné sýry). Ani jednoduché cukry v limonádách si nestojí dobře.

Proti "zlému" cholesterolu

"Hladina LDL cholesterolu by neměla přesahovat množství 3mmol v jednom litru krve a hladina HDL cholesterolu by měla být vyšší než 1 mmol," upozorňuje imunoložka Jana Hanzlíková z Ústavu imunologie a alergologie v Plzni. 

Nízká hladina HDL představuje třetí nejvýznamnější riziko pro vznik infarktu. Na vině bývá špatná životospráva a špatný poměr mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Do svého jídelníčku proto zařaďte více ryb, čerstvého ovoce a zeleniny, ořechů a rostlinných olejů například i prostřednictvím kvalitních margarínů.

2. Zákeřná infekce

Když onemocníte chřipkou nebo jiným infekčním onemocněním horních cest dýchacích, během prvních třech dnů máte až pětkrát vyšší riziko infarktu než normálně. Infekce totiž může urychlit zánětlivou reakci, která může v krajním případě vyústit až v srdeční infarkt nebo mrtvici. 

"Chřipkové onemocnění způsobuje také postižení srdečního svalu, případně zánět osrdečníku," doplňuje kardioložka Hedvika Černá z Nemocnice Mělník. 

Chránit se můžete očkováním proti chřipce, případně dalšími způsoby: jezte alespoň pět porcí ovoce a zeleniny denně, dopřávejte si česnek, zázvor nebo čili, pravidelně si myjte ruce, nekuřte, sportujte a snažte se dostatečně odpočívat a spát.

3. Problémy s ledvinami

I lidé, kteří sice netrpí nedostatečností ledvin, ale mají je jen nějakým způsobem oslabené, mají podle lékařů významně vyšší riziko infarktu. I proto je dobré s posilováním ledvin začít hned. Třeba s pomocí bylinek. 

Ledvinám dělá dobře například zlatobýl, petržel, přeslička, kopřivy nebo březové listí. Na šálek čaje stačí jedna vrchovatá lžička některé z těchto bylin a doporučují se pít dva čaje denně minimálně po dobu jednoho týdne. Také se snažte neprochladnout a omezujte slaná a kořeněná jídla. 

4. Život ve městě

Denně stojíte v kolonách, cestu do práce zdoláváte sice na kole, ale po rušných a zaprášených městských silnicích, nebo jezdíte hromadnou dopravou? Pak máte až dvojnásobné riziko infarktu oproti těm šťastlivcům, kteří žijí i pracují na vesnici. Podobně jsou na tom i lidé, kteří bydlí u rušné silnice, umírají totiž téměř dvojnásobně více na nemoci srdce a plic. 

"Chronický hluk přispívá k většímu stresu, který je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí. A znečištěné ovzduší se může podílet na zvýšeném riziku chronických respiračních onemocnění, které rovněž zvyšují riziko kardiovaskulárních chorob," vysvětluje kardioložka Hedvika Černá. 

Nepřetržitý hluk, spousta lidí, znečištěný vzduch a stres tělu neprospívají, a tak se je pokuste alespoň trochu vyvážit zdravým životním stylem. Co nejčastěji vyrážejte do přírody, ať už pěšky nebo na kole, pravidelně relaxujte a nezapomínejte na vitamIny.  

5. Vysazení aspirinu

Podle zjištění lékařů mají pacienti s nemocným srdcem vyšší riziko infarktu minimálně ještě týden poté, co ukončí léčbu aspirinem nebo jiným protizánětlivým lékem. 

"Pacienti s prokázanou ischemickou chorobou srdeční užívají aspirin jako základní lék doživotně, jeho vysazení tedy skutečně zvyšuje riziko infarktu myokardu. Nesnášenlivost aspirinu nebo případná snížená odpověď na léčbu je řešitelná jiným antiagregačním lékem," vysvětluje kardioložka Hedvika Černá.

6. Lupénka

Pacienti s těžší formou lupénky mají stejně vysoké riziko infarktu jako lidé s cukrovkou. A to nejen z důvodu, že jsou náchylnější například k nadváze nebo vysokému krevnímu tlaku, ale především proto, že lupénka je autoimunitní poruchou, která může způsobit chronický zánět vedoucí až k infarktu.

Proti lupénce bohužel žádná prevence neexistuje, na vině jsou genetické dispozice nebo poruchy autoimunity. 

Stres, infekční onemocnění nebo některé léky však mohou urychlit její nástup nebo zhoršit její příznaky. I proto je důležité lupénku léčit, a pokud možno se vyhýbat stresovým situacím. 

7. Špatně vyčištěné zuby

Bakterie, které způsobují zubní kaz a paradontózu, dokážou proniknout do krevního řečiště, kde přispívají ke vzniku krevních sraženin. Ty pak mohou způsobit infarkt nebo mrtvici.

 Protože špatná zubní hygiena může vést i k řadě dalších problémů, je důležité docházet na pravidelné prohlídky k zubaři a také k zubní hygienistce, která vás naučí správnou techniku čištění zubů, doporučí vhodné přípravky a nakonec vám chrup odborně vyčistí. 


Témata: infarkt