Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Schwarzwaldská roláda

  9:44aktualizováno  9:44

Množství: 8 porcí

  • 300 g kvalitní hořké čokolády minimálně s výtažkem 70 % kakaa
  • 4 lžíce třešňovice (možno nahradit "českým rumem")
  • 5 velkých vajec (ideálně z BIO chovu)
  • 150 g třtinového cukru
  • hrst mandlových lupínků
  • 200 ml smetany ke šlehání s 40 % tuku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 425 g zavařených vypeckovaných a scezených třešní
  • cukr moučka na poprášení

1. Troubu předehřejeme na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C.

2. Nasekáme 225 g čokolády a se 2 lžícemi třešňovice pomalu rozpustíme v horké vodní lázni a necháme vychladnout.

3. Bílky oddělíme od žloutků a žloutky dáme do mísy, kde je společně s cukrem vyšleháme do pěny. Do pěny pak přilijeme rozpuštěnou čokoládu.

4.  Z bílků ušleháme tuhý sníh a po částech vmícháme do čokoládové směsi se žloutky.

5. Těsto vlijeme na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme, dáme do trouby a pečeme 12-15 minut, až těsto vyběhne.

6. Upečený korpus vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout, zakryjeme vlhkou utěrkou a necháme stranou odpočívat.

7. Mandle nasucho opražíme na rozehřáté pánvičce a necháme vychladnout.

8. Smetanu ušleháme s pálenkou a strouhanou kůrou. Polovinu třešní nahrubo nakrájíme a vmícháme s polovinou mandlí do šlehačky.

9. Vychladlé těsto sejmeme i s papírem z plechu, potřeme náplní a pak zasypeme zbytkem třešní.

10. Pomocí papíru začneme od kratšího konce roládu rolovat. Roládu přesuneme na servírovací talíř, poprášíme cukrem a posypeme zbytkem mandlových lupínků a strouhanou zbylou čokoládou. Hotovou roládu necháme vychladit.

Tip:

K roládě se báječně hodí jemné dezertní víno.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.