Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šašlik - kavkazský fast food

  15:09aktualizováno  15:09
O vzniku šašliku koluje hned několik verzí, dle jedné tatarští válečníci na svých taženích postupovali zpravidla tak rychle, že neměli ani čas budovat nějaké kuchyně. Jejich strava musela být výživná a rychle připravená, něco čemu se dnes říká "fast food".

Tradiční kavkazský fast food | foto: Lenka Weberová

Válečníci proto na svých výpravách napichovali maso ukořistěných skopců na své meče a opékali ho nad žhavým dřevěným uhlím. A tak šašlik lze považovat za jeden z druhů kebabu (marinované maso grilované na špízu). Sám název byl nejspíš převzat Kozáky od krymských Tatarů již na počátku 16.století.

Tato lahůdka se ve druhé polovině XX. století stala oblíbeným jídlem v Sovětském svazu, odkud se rozšířila do dalších zemí. Přitom se změnil i způsob jeho přípravy: namísto tradičního skopového se v Rusku častěji používalo vepřové, které se snadno připravovalo, ale pro muslimy bylo zakázané. V našich krajích byl šašlik takřka vymýcen svérázným konkurentem ze západu - barbecue.

Šašlik

POTŘEBUJEME:

kuřecí maso čisté bez kostí
1 celou větší cibuli
sůl
pepř
jakékoliv koření "co dům dal"
ocet
vodu
10 špízových jehel

Na přílohu:

10 ks rajčat
2 velké cibule

1. kuřecí maso nakrájíme na kousky velikosti většího ořechu a přidáme nadrobno nasekanou cibuli. Vše vložíme do mísy a ručně silou promačkáme. Vzniklou šťávu v míse ponecháme. Přidáme sůl, pepř a jakékoliv další koření a vše zalijeme octem smíchaným s vodou v poměru 1:1. A opět ručně promačkáme. Směs necháme přes noc v ledničce uležet.

2. Takto připravené maso napichujeme postupně na špízové jehly (dnes se na Kavkaze místo mečů používají ploché jehly - šampury). Jehly klademe na rozpálený gril a maso průběžně poléváme hodně koncentrovanou octovou vodou, která dá masu výbornou chuť a zároveň hasí vzniklé plameny.

3.  po upečení šašlik ponecháme na jehlách a jako přílohu můžeme zvolit na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata.

Seriál exotických receptů vzniká ve spolupráci s humanitární organizací Berkat s.r.o.




Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...



Najdete na iDNES.cz