Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Saláty mohou v létě nahradit hlavní jídlo

  11:05aktualizováno  11:05
V letních měsících, kdy rtuť teploměru vyšplhá někdy až ke třicítce, má málokdo chuť na kachnu a knedlíky. Ideálním řešením jsou saláty, které vás nejen nasytí, ale zároveň osvěží a dodají potřebné vitamíny. Nejlepší je kombinace těstovin či rýže se zeleninou, tu ocení především ženy, které chtějí být štíhlé. Ti, kteří si nedovedou představit jídlo bez masa, mohou smíchat zeleninu s kuřecím masem, tuňákem nebo krevetami a popřípadě k tomu přidat i těstoviny.
Recepty na saláty najdete uvnitř článku.

Bylinkový salát

barevné salátové listy, hrst pažitky, hrst petrželky, květy měsíčku, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce medu, 4 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžíce papriky, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, pepř, hořčičné semínko
Listy všech bylin vypereme, natrháme a smícháme s nasekanou pažitkou, petrželkou a posypeme květy měsíčků. Smícháme hřčici s medem do hladké hmoty, přidáme citronovou šťávu, papriku a slunečnicový olej. Salát zalijeme zálivkou, přidáme opražené hořčičné semínko a podle chuti dochutíme.


Rýžový salát s rajčaty


250 g rýže, 5 velkých zralých rajčat, 2 vejce, 4 lžíce oleje, pepř, estragon, muškátový oříšek, pažitka, ocet, sůl
Přebranou, propláchnutou a spařenou rýži uvaříme ve větším množství osolené vody, scedíme, necháme krátce odkapat a ještě horkou protřeseme s olejem, octem, strouhaným muškátovým oříškem a usekaným estragonem. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupáme, nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Uvařená vejce na tvrdo oloupeme a nakrájíme na plátky. Rýži rozložíme na mísu, na ni urovnáme plátky rajčat, plátky vajec a posypeme jemně nakrájenou pažitkou.


Makarónový salát s tuňákem

500 g makarónů nebo makaronetek, 250 g tuňáka v oleji, 1/2 dl olivového oleje, 50 g vypeckovaných černých oliv, 50 g oliv plněných ančovičkami, 2 papriky v octě, 1 křehká snítka celerové natě, 3 vejce natvrdo, 2 rajčata, 1/2 lžičky dobromysli, sůl a pepř
Těstoviny dáme vařit do velkého množství vřící vody, slabě osolené, a občas ji během vaření zamícháme. Když je těstovina správěn uvařena, scedíme ji a propláchneme studenou vodou. Pak těstovinu vhodíme do hluboké mísy a ochutíme ji olejem, dobromyslí a několika špetkami čerstvě umletého pepře. Přidáme olivy, celer, pokrájený na kolečka, papriku, pokrájenou na nudličky, a nakonec tuňáka, rozdělaného na kousky. Dobře promícháme. Vložíme do salátové mísy, ozdobíme jednotlivými dílky vejce natvrdo a kolečky rajčat a okořeníme několika špetkami soli a pepře a několika kapkami oleje. Podáváme vychlazené.


Kuřecí salát  I.  

100 g majonézy, 1 lžička hořčice, 2 hlávkové saláty, maso z 1/2 vařeného kuřete, 3 rajčata, 1 paprika, 1 salátová okurka, 2 vejce uvařená natvrdo 
Majonézu promícháme s hořčicí, přidáme pokrájený hlávkový salát, na kostičky nakrájené maso z kuřete (bez kůže), nakrájená rajčata a vše důkladně promícháme. Do mísy položíme listy hlávkového salátu a na něj urovnáme připravený kuřecí salát.  Ozdobíme kolečky salátové okurky, paprikou popřípadě vařenými vejci.


Kuřecí salát II.

1/2 hlávky omytého a osušeného salátu natrhaného na kousky, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, 1 šálek vařených nebo pečených kuřecích prsíček nakrájených na proužky, 4 lžíce majonézy, 1 lžíce worcestrové omáčky, 2 středně velké sladkokyselé okurky nakrájené na malé kostičky, několik pěkných listů hlávkového salátu jako podklad, trochu tymiánu
V hlubší misce smíchejte kuřecí maso s ostatními přísadami. Na větší talíř rozložte listy hlávkového salátu, směs na nich upravte do tvaru malého kopečku a posypte tymiánem. Krátce vychlaďte a podávejte s rohlíkem nebo toastem. Kuřecí prsíčka můžete pro změnu nahradit kuřecí šunkou nebo drůbežím měkkým salámem, popřípadě tvrdým sýrem.


Cuketový salát s balkánským sýrem

500 g cuket, 350 g rajčat, sůl, pepř, 1 svazek naťové cibulky, 80 g černých oliv, 150 g balkánského sýra, 2 lžíce octa, 6 lžic olivového oleje, 1 svazek bazalky 
Omyté cukety nastrouháme nebo nožem nakrájíme na proužky. Přelijeme horkou osolenou vodou a 3 minuty blanšírujeme. Slijeme je přes síto, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat. Omyjeme rajčata, rozpůlíme je a vydlabeme jadérka. Dužninu nakrájíme na kostičky. Naťovou cibulku nakrájíme i se zelenou částí na kolečka. Všechny suroviny dáme do salátové mísy, přidáme celé vypeckované olivy a lehce promícháme. Povrch posypeme rozdrobeným sýrem. Připravíme zálivku. Smísíme ocet s pepřem a solí. Přilijeme olej a našleháme. Dresinkem přelijeme salát. Otrháme lístky bazalky a ozdobíme.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.