Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lehký oběd, který potěší jazyk i oko. Saláty s rybou či kuřecím masem

  4:01aktualizováno  4:01
Chcete-li se stravovat zdravě, lehce a přitom chutně a zajímavě, určitě občas pátráte na jídelním lístku po něčem, co vás v poledne zasytí, ale přitom se po obědě nebudete cítit těžce a ospale. Dejte si salát, s masem nebo bez.

Ahi tuňák se salátem z krevet | foto: Robert Kamlach

Zkuste třeba jeden z těchto salátů, které pro své hosty v restauraci U Emy Destinnové v Kateřinské ulici v Praze připravuje šéfkuchař a majitel v jedné osobě Steven Trumpfheller.

Ahi tuňák se salátem z krevet

Množství:  1 porce

  • 100 g Ahi tuňáka
  • 2 krevety
  • 3 sušená rajčata
  • 1 velká lžíce kaparů
  • 6 černých oliv
  • 3 cherry rajčátka žlutá, rozkrojená
  • hrst baby špenátu
  • hrst rukoly
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl tmavého balsamika
  • sůl a pepř na dochucení

1. Ugrilujte tuňáka (podle toho, jak moc ho máte rádi propečeného).

2. Ostatní ingredience smíchejte v misce dohromady a udělejte salát. Ten rozložte na talíř.

3. Na salát položte tuňáka a navrch jako dekoraci kousek krevety.

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Grilovaná kuřecí prsa se salátem ze sušeného ovoce a jablkovým dresingem

Množství: 1 porce

  • 180 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce zlatých rozinek
  • 1 lžíce sušených brusinek
  • 1 lžíce sušených třešní
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 1 salát Iceberg

Na dresing:

  • 1 oloupané a vypeckované zelené jablko
  • 5 cl jablečného džusu
  • 1 cl bílého balsamika
  • 2 cl extra olivového oleje
  • 1 cl medu
  • trocha tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

1. Ugrilujeme kuřecí prsa. Ochutíme solí a pepřem.

2. Mezitím si připravíme dresing z výše uvedených surovin.

3. Sušené ovoce a ořechy i salát zalijeme dresingem a ponecháme lžíci dresingu na zakápnutí. Na tuto směs položíme ugrilované kuře nakrájené na větší kousky a ještě zakápneme dresingem.

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a balsamika

Salát z rucoly, cherry rajčátek, parmezánových hoblin se zálivkou z bazalky a

Množství: 1 porce

  • 150 g čerstvé omyté rukoly
  • 6 žlutých cherry rajčat
  • 6 červených cherry rajčat
  • 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového octa
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin s příchutí česneku
  • špetku pepře a soli
  • parmazán
  • troška cukru na dochucení

1. Rukolu a rajčata dáme do misky a přidáme balsamikový ocet a olej. Podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Navrch dáme trochu parmezánu.

2. Ozdobíme čerstvou bazalkou nebo pestem.

Pár slov o šéfkuchaři: Američan Steven Trumpfheller působil předtím, než se před pěti lety usídlil v Praze, v restauracích ve Philadelphii, New Yorku, Atlantě nebo Miami. Při své práci si oblíbil francouzské a italské postupy, do kterých ovšem dává svou invenci a zkušenosti. Ve své restauraci U Emy Destinnové používá výhradně čerstvé suroviny od mořských ryb a plodů, přes hovězí maso Greater Omaha Black Angus až po zeleninu či bylinky. 







Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.