Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
Luštěniny
Fazole jsou bohaté na vlákninu, obsahují železo, draslík, zinek a jiné minerální látky, vitamíny B a aminokyseliny.
Červená čočka je oproti hnědé pro naše tělo lépe stravitelnější, méně nadýmá i její doba přípravy je kratší. Obsahuje velké množství bílkovin, vlákninu, fosfor, vitamin B6, selen anebo zinek.
|
Na přípravu 4 porcí:
- 250 g barevných fazolí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- větší cibule
- 450 g mrkve
- 10 g zázvoru
- 5 ml pomerančové šťávy
- zeleninový vývar nebo bujon
- 200 ml kokosového mléka (konzervovaného)
- sůl podle vlastní chuti
Postup:
- Namočené fazole uvaříme doměkka.
- V jiném hrnci na slunečnicovém oleji dozlatova opečeme nadrobno nakrájenou cibulku a na hrubší nudličky nakrájenou mrkev. Přidáme nastrouhaný čerstvý zázvor a asi minutu mícháme.
- Následně přilijeme vymačkanou pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, přivedeme k varu a vaříme 10 minut, přilijeme kokosové mléko a přidáme scezené, uvařené fazole. Dle chuti dosolíme a můžeme podávat.
Salát z červené čočky s paprikami a vlašskými ořechy
Na přípravu 4 porcí:
- 250 g červené čočky
- zeleninový vývar nebo bujon
- 2 ml olivového oleje
- cibule
- 85 g papriky červené
- 35 g očištěných vlašských ořechů
- mix salátů podle chuti (polníček, rukola, hlávkový apod. )
- 1 lžička vinného octa
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
- cukr podle chuti
Postup:
- Přebranou čočku uvaříme ve vývaru doměkka, ještě teplou ji dáme do misky, vmícháme olej, cibulku a nadrobno nakrájenou červenou papriku.
- Na zálivku vyšleháme ocet, cukr, sůl, pepř s trochou vody a vmícháme do čočky.
- Nakonec do přelitého salátu přidáme opražené vlašské ořechy. Necháme vychladnout a můžeme podávat.
Tip: Čočku můžeme před vařením na 20 minut namočit.
Polévka z červené čočky s tuňákem
Na přípravu 4 porcí:
- 280 g červené čočky
- zeleninový vývar nebo bujon
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 65 g cibule
- 200 ml smetany na vaření (33 %)
- 100 g tuňáka ve slunečnicovém oleji
- sůl podle chuti
Postup:
- Na slunečnicovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a přisypeme červenou čočku, kterou jemně orestujeme. Zalejeme zeleninovým vývarem a povaříme krátce do měkka.
- Jakmile je čočka měkká, vše rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme smetanou. Na závěr přidáme zcezeného tuňáka a případně dosolíme podle chuti.
Tip: Čočku je možné nahradit i jinou luštěninou. Polévka je vhodná pro celiaky.
Luštěninový nákyp s mletým masem na tomatové omáčce
Na přípravu 4 porcí:
- 240 g luštěninové směsi polévkové (např. hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuki a fazole mungo)
- 1,5 lžičky zeleninové přísady do polévek
- majoránka
- pepř podle chuti
- 2 vejce
- 400 g mletého masa
- máslo na vymazání zapékací nádoby
- 43 g polohrubé mouky
- 160 g drcených rajčat
- menší cibule
- polévková lžíce slunečnicového oleje
- 3 g cukru
Postup:
- Luštěninovou směs uvaříme v osolené vodě doměkka. Zchladíme, přidáme žloutek, zeleninovou přísadu do polévek, pepř a zaprášíme polohrubou moukou.
- Ze zbylých bílků si vyšleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
- Nákyp pečeme ve vymazané a vysypané zapékací nádobě v troubě na 160 stupňů asi 30 minut.
- Na omáčku si zpěníme cibulku na oleji, přidáme mleté maso a opečeme ho. Nakonec zalijeme drcenými rajčaty, povaříme a dochutíme cukrem dle chuti.
Kuchař David Brada doporučuje: K nákypu můžete podávat různé druhy omáček, třeba rajčatovou, smetanovou nebo směsí naplňte paprikové lusky, hodí se taktéž k bílému zelí.