NA 4 PORCE
Příprava: 15 minut + 6-8 minut vaření lososa + 15 minut vaření brambor
Ingredience:
* 4 filety z lososa o celkové váze 500 g
* 500 g očištěných nových brambor
* svazek jarní cibulky, pokrájené
* 200 g salátových nebo drobných zelených listů (řeřicha, čerstvý špenát nebo salátová srdíčka)
* 1 lžíci olivového oleje
* 6 plátků šunky, nejlépe pršutu
* 2 lžíce osušených kaparů
* sůl a pepř
Na zálivku:
* 4 lžíce majonézy
* 1 lžíci estragonového octa
* 1 lžíci nasekaného estragonu
* 3 lžíce olivového oleje
* cukr, sůl a pepř na dochucení
Příprava jídla
1. Lososa položte v jedné vrstvě na dno misky vhodné do mikrovlnky. Osolte, opepřete, misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte. Nastavte troubu na nejvyšší výkon. Po šesti až osmi minutách ryba krásně zkřehne.
2. Brambory rozpulte nebo pokrájejte a deset až patnáct minut je vařte v osolené vodě. Poté je sceďte a nechte úplně oschnout. V misce smíchejte suroviny na zálivku a dochuťte ji.
3. V pánvi na lžíci olivového oleje postupně rychle osmahněte šunku, aby byla křupavá a zlatohnědá. Nechte na ubrouscích odsát přebytečný tuk.
4. Lososa rozdělte vidličkou a vložte do mísy s teplými bramborami a polovinou cibulky a kaparů. Promíchejte s dresinkem. Navršte na salátové lístky rozložené na míse, posypte zbylou cibulkou a kapary. Ozdobte křupavou šunkou.
Tip Apetitu: Pokud nemáte estragonový ocet, klidně ho nahraďte bílým vinným, jen přidejte do zálivky víc estragonu. Bylinky můžete střídat - k rybě je výborný kopr, ale i tymián nebo majoránka.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Brokolice zapečená s lososem po italsku |
Losos z mikrovlnky |
Pečený losos v sezamu |