Jahodový salát s kozím sýrem
* 50 g oloupaných mandlí
* 200 g měkkého kozího sýra
* sůl
* pažitka nebo petržel
* 1 římský salát
* několik listů radicchia
* 1 svazek ředkviček
* 4 velké plody jahod
* olivový olej
1. Oloupané mandle nasekáme na nudličky a krátce je na sucho na pánvi orestujeme,dokud nezezlátnou.
2. Kozí sýr promícháme s trochou soli a nasekanou pažitkou. Ze směsi vytvoříme několik kuliček a dáme je do ledničky vychladit.
3. Do salátové mísy natrháme omyté a okapané listy salátu, očištěné a pokrájené ředkvičky, omyté a
na plátky rozkrájené jahody.
4. Salát pokapeme olivovým olejem a ozdobíme kuličkami ze sýra a pažitky.
NÁŠ TIPNahraďte kozí sýr lučinou. |
Salát s kapustou a pancettou
* 500 g růžičkové kapusty
* 1 menší pórek
* 1/4 červené papriky
* 150 g pancetty
* sůl
* pepř
* olivový olej
* balsamikový ocet
1. Zeleninu omyjeme, růžičkovou kapustu rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, pórek nakrájíme na silnější kolečka, papriku nakrájíme na nudličky.
2. Pancettu nakrájíme a na rozpálené pánvi orestujeme. Přidáme růžičkovou kapustu, pórek, papriku. Zeleninu s pancettou restujeme jen 3-4 minuty, zelenina by měla být křupavá, nepodušená. Můžeme ji podlít lžící vody.
3. Hotovou zeleninu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a trochou balsamikového octa a podáváme teplou samostatně nebo jako přílohu k masu.
NÁŠ TIPNa pánev můžete přidat cuketu podélně přepůlenou a pokrájenou na plátky. |
Wurst salát
* 500 g oblíbené uzeniny
* 1 menší žlutá paprika
* 4 menší kyselé okurky
* 1 malá cibule
* 1 svazek ředkviček
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml oleje
* 1 lžíce hořčice
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* čerstvá petržel
1. Uzeninu oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na proužky. Okurky a cibuli pokrájíme na kolečka.
2. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky.
3. V misce promícháme ocet, olej, hořčici a zálivku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a cukrem.
4. Uzeninu a zeleninu smícháme se zálivkou a dáme vychladit,nejméně na dvě hodiny. Podáváme s nasekanou petrželkou a tmavým chlebem.
NÁŠ TIPTento salát je vhodný k zužitkování zbytků po grilování. Přidejte 150 g ementálu nakrájeného na nudličky. |
Vajíčkový salát s ředkvičkami
* 4 vejce
* 2 svazky ředkviček
* 1 salátová okurka
* 1 hlávkový salát
* 1 jarní cibulka
* 1 zakysaná smetana
* 1 lžíce majonézy
* sůl
* pepř
1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, dvě rozkrájíme na menší kousky, ostatní na měsíčky.
2. Zeleninu omyjeme. Ředkvičky a okurku nakrájíme nadrobno, salát natrháme, z jarní cibulky nasekáme zelenou nať.
3. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou, ochutíme solí a pepřem.
4. Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájenou zeleninu a vejce, promícháme se zakysanou smetanou a dozdobíme měsíčky vajec. Salát podáváme vychlazený s celozrnným pečivem.
NÁŠ TIPTento salát lze servírovat i jako letní oběd - doplňte ho nasekanou šunkou nebo kuřecím masem. |
Těstoviny s jablkem a nivou
* 300 g těstovin
* 1 lžíce oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 menší kyselé jablko
* hrst rukoly
* několik listů radicchia
* 1/4 bílé cibule
* 1 jarní cibulka
* 100 g nivy
* 70 g vlašských ořechů
1. Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s jednou lžící oleje. Připravíme zálivku z olivového oleje a octa.
2. Jablko omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a rozkrájíme na slabší měsíčky. Troubu rozehřejeme na 250°C, malý rošt do plechu pomažeme olejem a jablka na něm grilujeme.
3. Saláty opláchneme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme, jarní cibulku nasekáme.
4. V salátové míse promícháme těstoviny, natrhaný salát, cibuli, jablka a ořechy. Ozdobíme na drobenou nivou. Pokapeme zálivkou.
NÁŠ TIPSalát můžete podávat jak teplý, tak i vychlazený. Vlašské ořechy můžete krátce opražit na pánvi. |
Zeleninový salát s falafelem
Pro 4 osoby:
* 400 g konzervované cizrny
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* 2 lžíce mouky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* mletý římský kmín
* sůl
* 50 g loupaných mandlí
* olej
* 4 rajčata
* 1 okurka
* 100 g rukoly
* 100 g polníčku
* citronová šťáva
* olivový olej
1. Slitou cizrnu rozmačkáme na kaši a promícháme s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekaným koriandrem a dochutíme kmínem a solí. Těsto na falafel necháme odležet v chladničce alespoň hodinu.
2. Mandle nasekáme a na sucho opražíme na pánvi.
3. Lžící vytvoříme z těsta kuličky a smažíme je ve vrstvě rozpáleného oleje asi tři minuty.
4. V míse promícháme rozkrájená rajčata a okurku a natrhaný salát, přidáme osmažené kuličky, mandle a zakápneme citronovou šťávou a olejem.
NÁŠ TIPDo těsta můžete přidat lžíci sezamové pasty tahini, česnekem nešetřete. |
Květákový salát a la Indie
* 1 květák
* 2 kelímky bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička cukru
* sůl
* 1 menší mrkev
* 1 hrst zelených fazolek
* kari koření
1. Květák propláchneme a rozebereme ho na drobnější růžičky. Povaříme ho krátce ve studené vodě, tak aby nebyl úplně měkký.
2. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, zázvorem, cukrem a solí.
3. Růžičky květáku necháme v jogurtu hodinu marinovat v chladu.
4. Servírujeme s krátce spařenými fazolkami, nastrouhanou mrkví a ochucené kari kořením.
NÁŠ TIPZostřete nasekanou chilli papričkou. |