Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Salát není jen šopák. Druhá várka receptů na lehké a zdravé večeře

  0:02aktualizováno  0:02
V létě je zeleniny nejvíc, navíc je křehčí a chutnější. Saláty mají také oprávněnou pověst zdravého a dietního jídla. Takže kdy jindy s nimi experimentovat než právě teď.

Vajíčkový salát s ředkvičkami. | foto: Isifa

Jahodový salát s kozím sýrem

Jahodový salát s kozím sýrem.Pro 4 osoby:

* 50 g oloupaných mandlí
* 200 g měkkého kozího sýra
* sůl
* pažitka nebo petržel
* 1 římský salát
* několik listů radicchia
* 1 svazek ředkviček
* 4 velké plody jahod
* olivový olej

1. Oloupané mandle nasekáme na nudličky a krátce je na sucho na pánvi orestujeme,dokud nezezlátnou.
2. Kozí sýr promícháme s trochou soli a nasekanou pažitkou. Ze směsi vytvoříme několik kuliček a dáme je do ledničky vychladit.
3. Do salátové mísy natrháme omyté a okapané listy salátu, očištěné a pokrájené ředkvičky, omyté a
na plátky rozkrájené jahody.
4. Salát pokapeme olivovým olejem a ozdobíme kuličkami ze sýra a pažitky.

NÁŠ TIP

Nahraďte kozí sýr lučinou.

Salát s kapustou a pancettou

Salát s kapustou a pancettou.Pro 4 osoby:

* 500 g růžičkové kapusty
* 1 menší pórek
* 1/4 červené papriky
* 150 g pancetty
* sůl
* pepř
* olivový olej
* balsamikový ocet

1. Zeleninu omyjeme, růžičkovou kapustu rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, pórek nakrájíme na silnější kolečka, papriku nakrájíme na nudličky.
2. Pancettu nakrájíme a na rozpálené pánvi orestujeme. Přidáme růžičkovou kapustu, pórek, papriku. Zeleninu s pancettou restujeme jen 3-4 minuty, zelenina by měla být křupavá, nepodušená. Můžeme ji podlít lžící vody.
3. Hotovou zeleninu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a trochou balsamikového octa a podáváme teplou samostatně nebo jako přílohu k masu.

NÁŠ TIP

Na pánev můžete přidat cuketu podélně přepůlenou a pokrájenou na plátky.

Wurst salát

Wurst salát.Pro 4 osoby:

* 500 g oblíbené uzeniny
* 1 menší žlutá paprika
* 4 menší kyselé okurky
* 1 malá cibule
* 1 svazek ředkviček
* 50 ml bílého vinného octa
* 100 ml oleje
* 1 lžíce hořčice
* sůl
* pepř
* 1 lžička cukru
* čerstvá petržel

1. Uzeninu oloupeme, nakrájíme na kolečka. Papriku omyjeme, rozkrojíme, vyjmeme jádřinec, nakrájíme na proužky. Okurky a cibuli pokrájíme na kolečka.
2. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky.
3. V misce promícháme ocet, olej, hořčici a zálivku dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a cukrem.
4. Uzeninu a zeleninu smícháme se zálivkou a dáme vychladit,nejméně na dvě hodiny. Podáváme s nasekanou petrželkou a tmavým chlebem.

NÁŠ TIP

Tento salát je vhodný k zužitkování zbytků po grilování. Přidejte 150 g ementálu nakrájeného na nudličky.

Vajíčkový salát s ředkvičkami

Vajíčkový salát s ředkvičkami.Pro 4 osoby:

* 4 vejce
* 2 svazky ředkviček
* 1 salátová okurka
* 1 hlávkový salát
* 1 jarní cibulka
* 1 zakysaná smetana
* 1 lžíce majonézy
* sůl
* pepř

1. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, dvě rozkrájíme na menší kousky, ostatní na měsíčky.
2. Zeleninu omyjeme. Ředkvičky a okurku nakrájíme nadrobno, salát natrháme, z jarní cibulky nasekáme zelenou nať.
3. Smícháme zakysanou smetanu s majonézou, ochutíme solí a pepřem.
4. Do mísy dáme natrhaný salát, nakrájenou zeleninu a vejce, promícháme se zakysanou smetanou a dozdobíme měsíčky vajec. Salát podáváme vychlazený s celozrnným pečivem.

NÁŠ TIP

Tento salát lze servírovat i jako letní oběd - doplňte ho nasekanou šunkou nebo kuřecím masem.

Těstoviny s jablkem a nivou

Těstoviny s jablkem a nivou.Pro 4 osoby:

* 300 g těstovin
* 1 lžíce oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce jablečného octa
* 1 menší kyselé jablko
* hrst rukoly
* několik listů radicchia
* 1/4 bílé cibule
* 1 jarní cibulka
* 100 g nivy
* 70 g vlašských ořechů

1. Těstoviny uvaříme, slijeme a promícháme s jednou lžící oleje. Připravíme zálivku z olivového oleje a octa.
2. Jablko omyjeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a rozkrájíme na slabší měsíčky. Troubu rozehřejeme na 250°C, malý rošt do plechu pomažeme olejem a jablka na něm grilujeme.
3. Saláty opláchneme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme, jarní cibulku nasekáme.
4. V salátové míse promícháme těstoviny, natrhaný salát, cibuli, jablka a ořechy. Ozdobíme na drobenou nivou. Pokapeme zálivkou.

NÁŠ TIP

Salát můžete podávat jak teplý, tak i vychlazený. Vlašské ořechy můžete krátce opražit na pánvi.

Zeleninový salát s falafelem

Zeleninový salát s falafelem.Pro 4 osoby:

* 400 g konzervované cizrny
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vejce
* 2 lžíce mouky
* 1 hrst čerstvého koriandru
* mletý římský kmín
* sůl
* 50 g loupaných mandlí
* olej
* 4 rajčata
* 1 okurka
* 100 g rukoly
* 100 g polníčku
* citronová šťáva
* olivový olej

1. Slitou cizrnu rozmačkáme na kaši a promícháme s nasekanou cibulí, utřeným česnekem, vejcem, moukou, nasekaným koriandrem a dochutíme kmínem a solí. Těsto na falafel necháme odležet v chladničce alespoň hodinu.
2. Mandle nasekáme a na sucho opražíme na pánvi.
3. Lžící vytvoříme z těsta kuličky a smažíme je ve vrstvě rozpáleného oleje asi tři minuty.
4. V míse promícháme rozkrájená rajčata a okurku a natrhaný salát, přidáme osmažené kuličky, mandle a zakápneme citronovou šťávou a olejem.

NÁŠ TIP

Do těsta můžete přidat lžíci sezamové pasty tahini, česnekem nešetřete.

Květákový salát a la Indie

Květákový salát a la Indie.Pro 4 osoby:

* 1 květák
* 2 kelímky bílého jogurtu
* 2 stroužky česneku
* 1/2 lžičky mletého zázvoru
* 1 lžička cukru
* sůl
* 1 menší mrkev
* 1 hrst zelených fazolek
* kari koření

1. Květák propláchneme a rozebereme ho na drobnější růžičky. Povaříme ho krátce ve studené vodě, tak aby nebyl úplně měkký.
2. Jogurt smícháme s utřeným česnekem, zázvorem, cukrem a solí.
3. Růžičky květáku necháme v jogurtu hodinu marinovat v chladu.
4. Servírujeme s krátce spařenými fazolkami, nastrouhanou mrkví a ochucené kari kořením.

NÁŠ TIP

Zostřete nasekanou chilli papričkou.

Autoři:



Nejčtenější

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Slavné matky po čtyřicítce se varování odborníků nebojí

Monika Absolonová by měla syna Tadeáše porodit v listopadu.

Ačkoli gynekologové ženy před mateřstvím ve starším věku spíše varují, matky v Česku podle statistických údajů už...

Další z rubriky

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Zamilujte se do slaných koláčů. Se šunkou, špenátem nebo žampiony

Špaldové koláčky se šunkou, sýrem a špenátem

Teplá večeře nemusí být jen maso s přílohou. Zkuste se inspirovat francouzskou specialitou jménem quiche. Slaný koláč,...

Nebojte se jehněčího a kůzlečího masa. Je zdravé a skvěle chutná.

Pikantní jehněčí kýta

Světová kuchyně se na jaře bez masa z mladých jehňat a kůzlat neobejde. U nás však dnes není příliš běžné, mnoho...

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Kosmetické nebe: Proč hodit kosmetiku do koše?

Arome.cz I kosmetická sbírka má svoje datum spotřeby. Ruku na srdce, třídíte šminky pravidelně? Pokud zapomínáte, zaděláváte si n...



Najdete na iDNES.cz