Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Salát Caesar

aktualizováno 
Tahle lahůdka se zajímavou historií je šťavnatá, křupavá a pikantní. Salát Caesar je svébytnou položkou menu a měl by zůstat originálem.

Salát Caesar | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 40 minut

* 2 hlávky římského salátu
* 2 kuřecí prsíčka
* olej na opékání masa
* sůl a pepř, nejlépe čerstvě mletý,
* na dochucení

Na zálivku:

* 2 žloutky
* 150–200 ml olivového oleje
* šťávu z 1 citronu
* 2 filátka sardelek v oleji (ančoviček)
* 2–3 lžičky dijonské hořčice
* 1 lžičku strouhaného parmazánu
* 1 lžičku worcesterské omáčky

Na dokončení:

* ¼–½ čerstvé bagety
* olej na opečení krutonů
* stroužky z poloviny hlavičky česneku
* skrojek (cca 50 g) parmazánu vcelku
* na hoblinky

1. Prošlehejte zálivku Všechny suroviny (mají mít stejnou, pokojovou teplotu) na zálivku vlijte do nádoby mixéru a krátce prošlehejte, aby vznikla hladká směs podobná majonéze. Pár kapek worcesterské omáčky spolu se sardelkami jí dodá chuť typickou právě a jedině pro salát Caesar. Pokud neseženete ančovičky samotné, ale takzvaná očka s kaparou uprostřed, můžete rozmixovat i ty, chuti určitě neuškodí.

2. Opečte krutonky Zdeněk Pohlreich používá při jejich přípravě různé triky: než krutonky z čerstvé bagety vhodí na pánev do oleje (přidává do něj rozdrcený česnek), opeče je nasucho v troubě. Zbaví je tak vlhkosti, která by bránila stejnoměrnému osmažení, ale nezničí tím skvělou chuť bagety. Opečené kostičky chleba navíc tolik nenasáknou olejem.

3. Opečte maso Kuřecí maso (Zdeněk Pohlreich používá i vykostěná kuřecí stehna) ještě rozkrájejte na tenké plátky, aby se opeklo co nejrychleji. Jemně je osolte a opepřete. Do pánve, v níž se opékaly krutony, přilijte trochu oleje a maso z obou stran prudčeji opečte. Potom pánev na pár minut přikryjte pokličkou, aby se maso dobře propeklo a pustilo trochu šťávy. Pak ji můžete přimíchat do zálivky.

4. Důkladně opláchněte Proud studené vody odplaví všechny nečistoty a zrníčka písku. Salát se navíc pod ,sprchou‘ probere k životu a bude krásně křupavý.

5. V rukou je cit Profesionálové zelené saláty všeho druhu raději trhají než krájejí. Nejde jen o to, že tím vzniknou úhlednější kousky a výsledek vypadá efektněji. Křehké listy se trháním méně poškodí a pomačkají než při krájení.

6. Se řemeslným fortelem Parmazán oživuje zálivku a neodmyslitelně patří i na vrch salátu. Z kousku tohoto tvrdého, zralého sýra s jedinečnou chutí odkrajujte jemné hobliny. Pokud nemáte speciální ‚mandolínku‘, postačí vám obyčejná škrabka na zeleninu.

7. Korunovace Do salátu přisypte křupavé krutony a přilijte hustou zálivku. Listy salátu by se měly před podáváním v zálivce dobře obalit, a pokud chcete být věrni tradici, můžete si zahrát na pana Caesara a míchat salát přímo u stolu svých hostů. Dílo korunujte tence nakrájenými plátky šťavnatého kuřecího masa.

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Japonský okurkový salátJaponský okurkový salát
            Salát s lososem a opečeným pršutemSalát s lososem a opečeným pršutem
            Pikantní kuřecí salátPikantní kuřecí salát

           







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.