Zkuste originální salát nebo čokoládový dort. Obojí s jahodami

  1:20aktualizováno  1:20
Jahody jsou jedním z nejzdravějších letních plodů. Obsahují téměř 90 procent vody, a přestože jsou sladké, mají jen 147 kJ na 100 g. Což z nich dělá ideálního parťáka do diety.

Salát s kozím sýrem a jahodami | foto: Profimedia.cz

Čokoládový koláč s jahodami

Čokoládový koláč s jahodami

Příprava 40 minut, pečení 25 minut, chlazení 3–4 hodiny

  • 1 + 2/3 hrnku hladké mouky
  • 1/3 hrnku moučkového cukru
  • 125 g másla + 1 lžíce na náplň
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 300 ml smetany na šlehání
  • 5 lžic přírodního cukru
  • 250 g hořké čokolády
  • 400 g jahod

1. Z mouky, moučkového cukru a pokrájeného másla vytvoříme drobenku, zapracujeme vejce, mléko a vytvoříme hladkou kouli těsta. Tu zabalíme do potravinové fólie a dáme na 20 minut odležet do chladu.

Jahodové svačiny v kaloriích

Palačinky 900 kJ na porci (jednu palačinku)
Jedna porce se hodí jako dopolední svačina nebo snídaně (k té přidejte ještě půl vaničky netučného tvarohu).

Zmrzlina 800 kJ na porci (jeden kopeček)
Smetanové zmrzliny, včetně jahodové, jsou ideální letní svačinkou. Stačí však jeden kopeček nebo nanuk.

Salát jahody, sýr 730 kJ na jednu porci
Hodí se jako lehký oběd s celozrnným toustem. Ke svačině si dejte něco s vysokým obsahem vlákniny.

Suflé 1 100 kJ na porci (jedna miska)
Do dietního režimu se nehodí vůbec, dejte si ho pro radost a hned se vraťte ke zdravému stravování.

Marmeláda 300 kJ na velkou lžíci
Hodí se na celozrnný chleba s máslem k snídani, ale jen v rozumném množství.

Dort s čokoládou 900 kJ na porci (osmina dortu) Stejně jako suflé se do diety nehodí, je to jednorázová odměna a pak zase zpět ke zdravé stravě.

Tvarohová terina 650 kJ na porci (jeden plátek)
Celá porce se hodí jako snídaně, pokud už během dne nesníte nic dalšího sladkého.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C, těsto rozválíme na placku, tu navineme na váleček a přeneseme na vymazanou dortovou formu. Dno koláče propícháme vidličkou, vyložíme kolečkem pečicího papíru, vsypeme suché fazole nebo keramické fazole na zatížení korpusu koláče a dáme péct do vyhřáté trouby.

3. Po 15 minutách pečení sejmeme fazole a pečicí papír a dopečeme dalších 10 minut.

4. Ve vodní lázni zahřejeme smetanu a máslo, přidáme nalámanou čokoládu a promícháváme, dokud se čokoláda nerozpustí a nesmíchá se smetanou.

5. Vychladlý koláč naplníme směsí čokolády a smetany a necháme zchladnout. Na závěr jej ozdobíme pokrájenými jahodami.

NÁŠ TIP: Jestli chcete tmavý korpus, nahraďte 2–3 lžíce mouky kvalitním kakaem. Do čokoládové náplně můžete přidat 3–5 lžic kakaového nebo kávového likéru.

Salát ze syrového chřestu a jahod

Příprava 20 minut, chlazení 2 hodiny

Porce pro 4 OSOBY

  • 500 g silných stonků bílého chřestu
  • sůl
  • 1 bílá bageta
  • 200 g jahod
  • několik lístků čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce parmazánových hoblin
  • balzamikový ocet
  • olivový olej

1. Chřest očistíme a směrem od hlavičky ke konci oloupeme. Odkrojíme dřevnatou spodní část a ostrou škrabkou nakrájíme podélně na tenké plátky.

Salát ze syrového chřestu a jahod

2. Plátky chřestu promícháme s trochou soli a odložíme je na dvě hodiny do chladu.

3. Bagetu nakrájíme na plátky, které otoustujeme. Jahody odstopkujeme a pokrájíme je na menší kousky.

4. Nasolené plátky chřestu necháme okapat na sítu a promícháme s čerstvou šalvějí, jahodami a parmazánovými hoblinami.

5. Salát rozdělíme na jednotlivé porce a podáváme s olivovým olejem a balzamikovým octem k dochucení a otoustovanými plátky bagety.

NÁŠ TIP: Na salát ze syrového chřestu – bílého nebo zeleného – byste měli použít jen zaručeně čerstvý chřest. Pokuste se ho koupit raději na farmářském trhu než balený v supermarketech.

Salát s kozím sýrem a jahodami

Příprava 20 minut

Salát s kozím sýrem a jahodami

Porce pro 4 OSOBY

  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • pepř
  • sůl
  • 1 salát lollo bianco
  • 1 malá červená cibule
  • 200 g jahod
  • 2 lžíce nesolených arašídů
  • 200 g kozího camembertu

1. V misce prošleháme pomerančovou šťávu, olej a ocet. Zálivku dochutíme solí a pepřem.

2. Salátové listy propláchneme, osušíme a natrháme. Cibuli nakrájíme na plátky a rozebereme na jednotlivé kroužky. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na plátky.

3. V míse promícháme salátové listy s cibulí, arašídy a jahodami, rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme na plátky pokrájeným kozím sýrem.

4. Podáváme s připravenou zálivkou.

NÁŠ TIP: Vyzkoušejte zálivku ze lžíce javorového sirupu, 2 lžic citronové šťávy a lžíce olivového oleje. Dobře prošlehejte a dochuťte solí a pepřem.

Salát s křupavými kuřecími proužky a jahodami

Příprava 20 minut (odležení 20 minut, vaření 15 minut)

Salát s křupavými kuřecími proužky a jahodami

Porce pro 4 osoby

  • 400 g kuřecích prsíček
  • 3 lžičky sójové omáčky
  • sůl
  • 1 velký citron
  • 1 salát lollo bianco
  • 1 červená čekanka
  • několik lístků bazalky
  • 200 g jahod
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička škrobu
  • majonéza

1. Omyté a osušené kuře nakrájíme na proužky, promícháme se sójovou omáčkou a trochou soli, necháme odležet 20 minut. Z citronu nastrouháme půl lžičky citronové kůry a vymačkáme z něj šťávu.

2. Salát, čekanku a bazalku omyjeme a osušíme, natrháme na menší kousky. Jahody omyjeme, odstopkujeme a pokrájíme na čtvrtiny.

3. V míse promícháme listy salátu, čekanku, bazalku, jahody a odložíme do chladu.

Kam na levné jahody?

Na webu AkcniCeny.cz sledují akční nabídky velkých českých hypermarketů a supermarketů a můžete snadno vyhledat, který obchod nabízí jahody nejvýhodněji.

4. V malém kastrůlku promícháme 100 ml vody, cukr, špetku soli, citronovou šťávu, kůru a škrob. Pomalu zahříváme, promícháváme, dokud směs nezhoustne.

5. Kousky kuřete prudce opečeme na rozpáleném oleji, necháme je okapat na papírových ubrouscích a ještě teplé promícháme s připravenou sladkokyselou omáčkou.

6. Do salátu přidáme kousky kuřete a podáváme s majonézou.

NÁŠ TIP: Propíchněte citron vidličkou a dejte ho ohřát na 50 sekund do mikrovlnné trouby, vymačkáte z něj daleko víc šťávy než ze studeného citronu.

Vyzkoušet můžete také poctivou domácí marmeládu - více zde.

Autor:

Nejčtenější

Se třemi dětmi rezignujete na spoustu věcí, říká pediatrička Karolová

Kateřina Karolová se svými třemi syny

Jako dětská lékařka odešla Kateřina Karolová sbírat zkušenosti na kliniku do Německa, kde zažila velmi náročné služby....

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Proměna Gábiny, která je opět single. Změnila účes i šatník

Gábina před a po proměně

Před nedávnem se rozešla s přítelem, přesto Gábina nechce truchlit. Do nového života touží vykročit s novým účesem a...

Další z rubriky

Vánoční cukroví pro vegany, celiaky i ty, kteří chtějí zhubnout

Pusinky  s oříškovou moukou a kakaovým krémem

Sváteční mlsání je pro většinu z nás hříšné potěšení, ovšem pro ty, kteří drží třeba bezlepkovou či v poslední době...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

Čokoládové lanýže a další vánoční cukroví, které zvládnete bez trouby

Čokoládové lanýže

V hnětení těsta a vykrajování hvězdiček a srdíček nenacházíte potěšení, ale chcete mít něco sladkého na uzobávání u...

Najdete na iDNES.cz