Iva Strnádková začala minulou sobotu a měla na práci šest dní. Aby všechno stihla, přizvala si na pomoc tři kamarádky důchodkyně. Zapálily si prý k práci svíčku a povídaly si. „Bylo to jako dřív, když se dralo peří,“ směje se paní Strnádková, která před 17 lety vyměnila kancelářskou práci za cukrárnu.
„Ráda jsem pekla, milovala jsem kremrole a čokoládové košíčky, a tak jsem se rozhodla podnikat,“ vzpomíná na začátky soukromé cukrárny Venezia, kterou si otevřela v rodinném domě. „Dneska už sladké moc nejím. Když celý den sladké čucháte, nemáte už pak na něj chuť a dáte si raději třeba šunku,“ směje se.
Zvykla si na dřinu a zodpovědnost. Je prý spíš typ sova, takže vydrží péct třeba do tří do rána. „Ale nevstanu dřív než před sedmou,“ říká. A protože maturovala na střední škole ekonomické, vede si sama i účetnictví. S celým provozem jí pomáhají jen tři lidé. „Cukrářství mám ráda, ale někdy je toho tolik, že jsem se musela naučit spát na povel: deset minut a zas do práce. Nejpracnější ze všeho jsou minidortíčky a pochopitelně cukroví,“ říká.
Všechno její pečivo je prý zaručeně domácí. „Používám ve velkém recepty, které jsem dřív pekla doma v malém. I na Vánoce máme doma na stole totéž, co si u nás lidé koupí.“
Kromě toho, že čtyři šikovné dámy ořechové věnečky s čokoládou napekly, musely je ještě po jednom nasáčkovat. V pondělí ráno od 7 do 10 hodin totiž pražští kameloti nabídnou v ulicích města ke každému ze sedmi tisíc výtisků magazínu Ona Dnes jeden věneček od paní Strnádkové.
OŘECHOVÉ VĚNEČKY ZDOBENÉ ČOKOLÁDOU
* 500 g hladké mouky
* 200 g cukru moučka
* 300 g másla nebo Hery
* 100 g mletých oříšků (arašídy a vlašské)
* polovinu prášku do pečiva
* 1 vejce
* citronová kůra z půlky citronu
* lžička skořice
* čokoláda na polevu
Vše smícháme a vypracujeme těsto. Pomocí strojku můžeme tvořit věnečky nebo těsto vyválíme a vykrajujeme tvary, které po upečení smáčíme v čokoládě.