Cuketové bramboráčky
Ingredience:
- 400 g cukety
- 100 g brambor
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a mletý černý pepř
- snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku
- rostlinný olej na smažení
- 250 g zakysané smetany
- pažitka
- mletá červená paprika
- 1 chilli paprička
Pracovní postup:
- Cuketu dobře omyjeme. Brambory očistíme a oloupeme. Vše nastrouháme na hrubém struhadle, vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme do mísy.
- Přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř, tymián a nasekaný česnek. Vše důkladně promícháme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a z cuketové směsi smažíme placičky z obou stran dozlatova. Pak je položíme na papírovou utěrku a necháme okapat od přebytečného oleje.
- Zakysanou smetanu smícháme s pažitkou, nasekanou chilli papričkou, mletou paprikou a špetkou soli. Připravený dip podáváme s cuketovými placičkami.
Zapečená plněná rajčata
Ingredience:
- 8 rajčat
- 100 g slaniny
- 100 g goudy
- 1 cibule
- 500 g mletého masa
- 4 větvičky tymiánu
- 20 g másla (na vymazání formy)
Pracovní postup:
- Umytá rajčata navrchu seřízneme a vydlabeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme na hrubém struhadle a cibuli nakrájíme najemno. Na vyšší pánvičce opečeme slaninu, přidáme cibuli, osmažíme ji dozlatova, poté přidáme maso a za občasného míchání ho chvíli opékáme.
- Pak přidáme vnitřky nakrájených rajčat, tymián a necháme na mírném ohni asi 10 minut dusit pod pokličkou. Nakonec směs osolíme, opepříme a vmícháme sýr.
- Směsí naplníme rajčata a každé přiklopíme seříznutou pokličkou.
- Naplněná rajčata poskládáme do tukem vymazaného pekáčku a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 30 minut.
Těstovinový salát s koprovou omáčkou a vejci
Ingredience:
- 500 g uvařených těstovin
- sůl
- 200 g 12% zakysané smetany
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 3 snítky čerstvého kopru
- mletý černý pepř
- 5 vajec
- 1 salátová okurka
- 100 g cherry rajčat
Pracovní postup:
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu tak, aby byly pevné na skus. Poté je scedíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Vložíme vychladnout v lednici.
- Zakysanou smetanu smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou, citronovou šťávou, nasekaným koprem, solí a pepřem. Dresing řádně promícháme. Vejce vaříme ve vodě s octem asi 8-10 minut natvrdo.
- Těstoviny smícháme se zálivkou ze zakysané smetany a podáváme dobře vychlazené s nakrájenými okurkami, rajčátky a vejci.
Frittata s hráškem a krevetami
Ingredience:
- 200 g mraženého hrášku
- 250 g mražených předvařených krevetek
- 1 velká červená paprika
- 6 vajec
- 100 ml mléka
- hrst nasekaného kopru
- sůl a mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje
- pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Hrášek propláchneme vlažnou vodou a necháme ho okapat a rozmrznout. Stejně učiníme s krevetami. Papriku očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Vejce rozšleháme s mlékem a koprem. Osolíme je a opepříme.
- Ve velké pánvi, kterou můžeme vložit do trouby, rozehřejeme olej a vlijeme do ní vaječnou směs. Když začnou vejce tuhnout, posypeme je zeleninou a krevetami.
- Pánev vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Fritattu pečeme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s pečivem.