Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

aktualizováno 
Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží v trojobalu, nýbrž pečou v troubě. Vynikne tak jejich chuť i struktura a hlavně – jsou nejen lahodné, ale také mnohem zdravější.

Sýr pečený v troubě | foto: Profimedia.cz

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem

Ingredience na 4 porce:

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem
  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g balkánského sýra
  • 2 vejce

Pracovní postup:

  1. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Ten první dáme na plech nebo větší pekáč (můžeme ho ještě předtím vyložit pečicím papírem, koláč pak půjde lépe vyjmout).
  2. Špenát rozmrazíme a necháme okapat na cedníku. Vymačkáme ho, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem. Pak ho rovnoměrně rozložíme na těsto.
  3. Balkánský sýr rozmačkáme vidličkou a promícháme s jedním vejcem. Tuto směs naneseme na špenátovou vrstvu a přiklopíme druhým dílem těsta.
  4. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 35 minut na 190 °C.

Tip: Špenát a balkánský sýr můžete také dopředu promíchat a nanést na těsto společně. Povrch koláče zkuste před pečením posypat sezamovými a lněnými semínky.

Zapečený květák se sýrem

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák se sýrem
  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 g čedaru
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce strouhanky
  • olej na vymazání

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Slijeme ho, osušíme a rozložíme do zapékací mísy vymazané olejem.
  2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme, aby se netvořily hrudky. Osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a vmícháme asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Chvíli povaříme, pokud je třeba, naředíme ještě mlékem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  3. Pak hotovou směsí přelijeme květák v zapékací misce, posypeme zbylým strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova.

Tip: Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami, ke květáku se také výborně hodí rajčatový salát.

Sýr s cibulí a vínem pečený v troubě

Ingredience na 4 porce:

Sýr pečený v troubě
  • 1 menší cibule
  • 150 g tučnějšího eidamu
  • 150 g goudy
  • 100 g parmazánu
  • 100 g krémového sýra
  • 0,5 dcl bílého vína
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Eidam, goudu i parmazán nastrouháme nahrubo.
  2. V misce prošleháme krémový sýr s nasekanou cibulí, vínem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pak vmícháme nastrouhané sýry.
  3. Zapékací mísu nebo čtyři menší zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, rovnoměrně naplníme sýrovou směsí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným bílým vínem.

Tip: Zkuste do směsi přidat dva nadrcené stroužky česneku. Můžete do ní pro změnu vmíchat také nasekanou šunku.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Co jsme nachystaly na Jarmark? Makové koláčky, šátečky i muffiny

Pečení

Už tradičně můžete na dnešním jubilejním dvacátém Jarmarku v pražských Holešovicích ochutnat dobroty, které připravily...

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Chcete jíst a pít jako vévodkyně Meghan? Dejte si smoothie nebo steak

Meghan Markle den před svatbou s princem Harrym (18. května 2018)

Od nejočekávanější společenské události letošního roku už uběhlo pár dní, ale o nové člence britské královské rodiny se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz