Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem
Ingredience na 4 porce:
- 1 balení rozváleného listového těsta
- 200 g mraženého listového špenátu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 stroužek česneku
- 250 g balkánského sýra
- 2 vejce
Pracovní postup:
- Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Ten první dáme na plech nebo větší pekáč (můžeme ho ještě předtím vyložit pečicím papírem, koláč pak půjde lépe vyjmout).
- Špenát rozmrazíme a necháme okapat na cedníku. Vymačkáme ho, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem. Pak ho rovnoměrně rozložíme na těsto.
- Balkánský sýr rozmačkáme vidličkou a promícháme s jedním vejcem. Tuto směs naneseme na špenátovou vrstvu a přiklopíme druhým dílem těsta.
- Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 35 minut na 190 °C.
Tip: Špenát a balkánský sýr můžete také dopředu promíchat a nanést na těsto společně. Povrch koláče zkuste před pečením posypat sezamovými a lněnými semínky.
Zapečený květák se sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 1 květák
- 2 lžíce másla
- 3 lžičky hladké mouky
- 250 ml mléka
- 250 g čedaru
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce strouhanky
- olej na vymazání
Pracovní postup:
- Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Slijeme ho, osušíme a rozložíme do zapékací mísy vymazané olejem.
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme, aby se netvořily hrudky. Osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a vmícháme asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Chvíli povaříme, pokud je třeba, naředíme ještě mlékem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
- Pak hotovou směsí přelijeme květák v zapékací misce, posypeme zbylým strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova.
Tip: Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami, ke květáku se také výborně hodí rajčatový salát.
Sýr s cibulí a vínem pečený v troubě
Ingredience na 4 porce:
- 1 menší cibule
- 150 g tučnějšího eidamu
- 150 g goudy
- 100 g parmazánu
- 100 g krémového sýra
- 0,5 dcl bílého vína
- špetka muškátového oříšku
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olej na vymazání
- strouhanka na vysypání
- čerstvé pečivo k podávání
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Eidam, goudu i parmazán nastrouháme nahrubo.
- V misce prošleháme krémový sýr s nasekanou cibulí, vínem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pak vmícháme nastrouhané sýry.
- Zapékací mísu nebo čtyři menší zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, rovnoměrně naplníme sýrovou směsí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
- Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným bílým vínem.
Tip: Zkuste do směsi přidat dva nadrcené stroužky česneku. Můžete do ní pro změnu vmíchat také nasekanou šunku.