Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bleskové retro moučníky z jablek, které servírovaly naše babičky

  0:23aktualizováno  0:23
Pamatujete na nedělní obědy u prarodičů? Po domácí polévce a vydatném hlavním jídle nikdy nechyběla sladká tečka v podobě moučníku. Taky si říkáte, jak to ta babička všechno stíhala? Snadno. Měla v rukávu mega rychlé recepty, které zabraly sotva pár desítek minut, ale výsledek byl nezapomenutelný.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou | foto: Profimedia.cz

V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.

Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.

Jablko v županu s medovým přelivem

Jablko v županu s medovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jablka
  • 4 lžíce marmelády
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr a skořice dle chuti
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • med na přelití

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
  3. Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
  4. Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
  6. Podáváme ještě teplé, přelité medem.

Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Ingredience na kulatou formu

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 velkých jablek
  • skořice dle chuti
  • 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla a 2 lžíce krupicového cukru na drobenku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.
  2. V míse smíchám cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto.
  3. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky strouhaných jablek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • nasekané restované mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, zalijeme je dvěma hrnky vody a přisypeme cukr i skořici. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme.
  2. Pak přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v 1/2 hrnku studené vody, a za stálého míchání vaříme ještě asi dvě minuty.
  3. Pudink nalijeme do misek nebo pohárů a necháme lehce vychladnout. Před podáváním posypeme nasekanými restovanými mandlemi.

Tip: Nakyslá chuť jablek si skvěle rozumí se šlehanou smetanou. Podávejte ji ale vedle na misce, aby si každý mohl svou porci ozdobit až u stolu. Teplý pudink by šlehačku rozehřál.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Lejla Abbasová: Z rodící ženy se stala pacientka na přístrojích

Lejla Abbasová

V létě doma porodila dceru Iman. „Kdyby ženy byly informovanější, nemusely by se domácích porodů bát. Do nemocnice se...



Triky na dokonalé tělo podle andílků Victoria’s Secret

Modelky na přehlídce Victoria’s Secret (Paříž, 30. listopadu 2016)

Nedávno čínská Šanghaj žila přehlídkou Victoria's Secret. Modelky v prádle, jímž se přezdívá andílci, na pompézní show...

Parodie na kýčovitý vánoční svetr přiměla ženy ukazovat poprsí

Zelená varianta vánočního svetru pro kojící matky. Některé ženy tak nadchnul,...

Nestává se často, že by se v rámci recese ženy vysvlékaly. Ale když jde o vánoční svetr pro kojící matky, jde i stud...

Sedm věcí, které nečistíte dostatečně a mohou ohrozit vaše zdraví

Ilustrační fotografie

Poctivě třídíte spodní a svrchní prádlo, používáte při praní vysoké teploty a jste přesvědčeni, že tak pro zdraví vaše...



Další z rubriky

Zapečené večeře s květákem, brokolicí a italským krasavcem romanescem

Křehký koláč s brokolicí a květákem

Jedním z nejuniverzálnějších druhů zeleniny je květák. Hodí se do salátů, polévek i pomazánek, na smažení i vaření, ale...

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz