Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bleskové retro moučníky z jablek, které servírovaly naše babičky

  0:23aktualizováno  0:23
Pamatujete na nedělní obědy u prarodičů? Po domácí polévce a vydatném hlavním jídle nikdy nechyběla sladká tečka v podobě moučníku. Taky si říkáte, jak to ta babička všechno stíhala? Snadno. Měla v rukávu mega rychlé recepty, které zabraly sotva pár desítek minut, ale výsledek byl nezapomenutelný.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou | foto: Profimedia.cz

V sezoně našim babičkám v kuchyni hodně pomáhaly čerstvé plody ze zahrádky, které stačilo jen ozdobit šlehačkou nebo z nich vykouzlit rychlobublaninu. Na konci zimy se ale vesele spokojily s domácí zásobou jablek.

Udělejte to jako ony. Tyhle starodávné, ale vlastně pořád hrozně trendy moučníky, jsou nejen snadné (takže je zvládne i začátečník) a rychlé, ale také vám nevycucnou z peněženky nadměrné množství financí. Což se – s výplatou v nedohlednu – taky docela hodí.

Jablko v županu s medovým přelivem

Jablko v županu s medovým přelivem

Ingredience na 4 porce:

  • 4 jablka
  • 4 lžíce marmelády
  • 1 lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr a skořice dle chuti
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • med na přelití

Pracovní postup:

  1. Jablka omyjeme, oloupeme a (ideálně pomocí speciálního vykrajovače) vyjmeme jádřinec. Jablko musí zůstat vcelku. Marmeládu promícháme s tuzemákem.
  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtyři stejně velké čtverce.
  3. Na každý z nich položíme jedno jablko. Do každého vmáčkneme po lžíci připravené marmelády s tuzemákem.
  4. Každé jablko posypeme moučkovým cukrem a skořicí a zabalíme do těsta. Aby nám lépe držel spoj, můžeme ho natřít rozšlehaným vejcem, které pak použijeme na potření celého jablka v županu.
  5. Plech vyložíme pečicím papírem, položíme na něj jablka zabalená v těstě a pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut dozlatova.
  6. Podáváme ještě teplé, přelité medem.

Tip: Místo medu můžete použít javorový sirup nebo vanilkovou omáčku, jakou se polévá štrúdl.

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Rychlý jablečný koláč s drobenkou

Ingredience na kulatou formu

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 5 velkých jablek
  • skořice dle chuti
  • 4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce másla a 2 lžíce krupicového cukru na drobenku
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy

Pracovní postup:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na menší kousky.
  2. V míse smíchám cukr, vejce a zakysanou smetanu. Pak přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva a vymícháme těsto.
  3. Z hrubé mouky, másla a cukru vypracujeme prsty drobenku.
  4. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypejme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a rovnoměrně poklademe strouhanými jablky. Můžeme přidat i mletou skořici.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Drobenka musí být zlatavá, a když vpíchneme špejli do těsta, musíme ji vytáhnout suchou.

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Babiččin jablečný pudink s mandlemi a skořicí

Ingredience na 4 porce:

  • 2 hrnky strouhaných jablek
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • nasekané restované mandle na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do hrnce vložíme nastrouhaná jablka, zalijeme je dvěma hrnky vody a přisypeme cukr i skořici. Přivedeme k varu a asi minutu vaříme.
  2. Pak přidáme pudinkový prášek, který jsme rozmíchali v 1/2 hrnku studené vody, a za stálého míchání vaříme ještě asi dvě minuty.
  3. Pudink nalijeme do misek nebo pohárů a necháme lehce vychladnout. Před podáváním posypeme nasekanými restovanými mandlemi.

Tip: Nakyslá chuť jablek si skvěle rozumí se šlehanou smetanou. Podávejte ji ale vedle na misce, aby si každý mohl svou porci ozdobit až u stolu. Teplý pudink by šlehačku rozehřál.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.