Doporučujeme

Pečený kapr s madlovými lupínky | foto: MF DNES

Rychlé menu na Štědrý večer

  • 3
Pro ty, kdo neradi tráví Vánoce v kuchyni nebo musejí o svátcích do práce, jsme připravili recepty na nejrychlejší štědrovečerní menu a cukroví na poslední chvíli.

Pečený kapr s mandlovými lupínky

Pečený kapr s madlovými lupínkyPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 20-30 minut pečení

800 g kapra (filety bez kůže a kostí) nebo polovina kapra bez kůže a páteře
1 citron
sůl
1/2 lžičky mletého kmínu
trochu oleje na potření alobalu
50 g másla + trochu rozpuštěného na pokapání
snítka rozmarýnu nebo šalvěje
20 - 30 g mandlových lupínků
1/2 citronu

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kapří půlky nebo filety omyjeme a osušíme, pokapeme šťávou z půlky citronu, osolíme a posypeme kmínem.

2. Plech nebo pekáček vyložíme alobalem potřeným olejem a vložíme na něj připravenou rybu. Poklademe plátky másla a rozmarýnem nebo šalvějí a pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut, podle výšky rybích půlek či filet.

3. Asi 5 minut před dokončením kapra posypeme mandlovými lupínky, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme, dokud mandle nezezlátnou. Po upečení krájíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky zbylého citronu.

TIP
Obdobně můžete připravit i kapra nakrájeného na jednotlivé porce, podle velikosti porcí se liší pouze doba pečení. Místo mandlí můžete použít česnek a kmín nebo přidat libovolnou zeleninu a cibuli a pokapat bílým vínem.

Jemná rybí polévka se zeleninou

Jemná rybí polévka se zeleninouPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. +30 minut vaření

70 g másla
50 g hladké mouky
1,25 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl
100 g celeru
150 g mrkve
250 g rybího masa
50 ml bílého suchého vína
špetka muškátového oříšku
veka nebo toastový chléb
máslo nebo olivový olej na opečení pečiva
lžíce usekané petrželky k podávání

1. V hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme mouku a umícháme růžovou jíšku.
Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, prošleháme, uvedeme do varu a provaříme asi 15 minut.

2. Mezitím nastrouháme na hrubším struhadle omytou a očištěnou mrkev a celer.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla a zeleninu na něm osmahneme, aby získala pěknou barvu a lepší chuť. Během opékání zeleninu mícháme, aby se nám nepřipálila.

3. Rybí filé překrájíme na menší kousky, popřípadě odstraníme všechny kosti a vložíme do hrnce k provařené jíšce a společně vaříme dalších 5 - 10 minut. Občas zamícháme, aby se polévka nepřichytila u dna. Ke konci varu přidáme osmahnutou zeleninu a povaříme. Polévku dochutíme solí, muškátovým oříškem a bílým vínem. Při podávání sypeme opečenými krutony a petrželkou.

TIP
Polévku můžete připravit i z rybího vývaru, bude mít výraznější rybí chuť. Máte-li raději jikry a mlíčí, přidejte do polévky místo rybího masa pouze omyté a pokrájené vnitřnosti.

Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salátPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 25 minut vaření

1 kg salátových brambor
3 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky
1 červená cibule, nakrájená na kolečka nebo kostičky
sůl
mletý pepř, nejlépe čerstvě mletý
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
hrst zelené petrželky, usekané

1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme teplou vodou.
Osolíme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory slijeme a necháme chvíli chladnout.

2. Mezitím do mísy nakrájíme okurky a cibuli a v kastrůlku rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Ještě horké brambory pomocí vidličky oloupeme a nakrájíme na plátky.

3. V míse smícháme brambory s cibulí a okurkami, osolíme, opepříme a přelijeme horkým máslem s olejem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme usekanou pažitku a ještě teplý salát podáváme.

TIP
Salát je výborný i vychladlý nebo vlažný. Máte-li rádi česnek, přidejte do zpěněného másla s olejem dva prolisované stroužky česneku a přelijte jím brambory. Přidejte dle libosti vejce natvrdo a červenou kapii nebo místo okurek a cibule zkuste třeba olivy, nasekaná sušená rajčata a místo petrželky čerstvou bazalku.


  • Vybrali jsme pro Vás