Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé menu na Štědrý večer

  0:14aktualizováno  0:14
Pro ty, kdo neradi tráví Vánoce v kuchyni nebo musejí o svátcích do práce, jsme připravili recepty na nejrychlejší štědrovečerní menu a cukroví na poslední chvíli.

Pečený kapr s madlovými lupínky | foto: MF DNES

Pečený kapr s mandlovými lupínky

Pečený kapr s madlovými lupínkyPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 20-30 minut pečení

800 g kapra (filety bez kůže a kostí) nebo polovina kapra bez kůže a páteře
1 citron
sůl
1/2 lžičky mletého kmínu
trochu oleje na potření alobalu
50 g másla + trochu rozpuštěného na pokapání
snítka rozmarýnu nebo šalvěje
20 - 30 g mandlových lupínků
1/2 citronu

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Kapří půlky nebo filety omyjeme a osušíme, pokapeme šťávou z půlky citronu, osolíme a posypeme kmínem.

2. Plech nebo pekáček vyložíme alobalem potřeným olejem a vložíme na něj připravenou rybu. Poklademe plátky másla a rozmarýnem nebo šalvějí a pečeme v předehřáté troubě asi 20 - 30 minut, podle výšky rybích půlek či filet.

3. Asi 5 minut před dokončením kapra posypeme mandlovými lupínky, pokapeme rozpuštěným máslem a pečeme, dokud mandle nezezlátnou. Po upečení krájíme na jednotlivé porce a podáváme s plátky zbylého citronu.

TIP
Obdobně můžete připravit i kapra nakrájeného na jednotlivé porce, podle velikosti porcí se liší pouze doba pečení. Místo mandlí můžete použít česnek a kmín nebo přidat libovolnou zeleninu a cibuli a pokapat bílým vínem.

Jemná rybí polévka se zeleninou

Jemná rybí polévka se zeleninouPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. +30 minut vaření

70 g másla
50 g hladké mouky
1,25 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl
100 g celeru
150 g mrkve
250 g rybího masa
50 ml bílého suchého vína
špetka muškátového oříšku
veka nebo toastový chléb
máslo nebo olivový olej na opečení pečiva
lžíce usekané petrželky k podávání

1. V hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme mouku a umícháme růžovou jíšku.
Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, prošleháme, uvedeme do varu a provaříme asi 15 minut.

2. Mezitím nastrouháme na hrubším struhadle omytou a očištěnou mrkev a celer.
V pánvi rozehřejeme zbytek másla a zeleninu na něm osmahneme, aby získala pěknou barvu a lepší chuť. Během opékání zeleninu mícháme, aby se nám nepřipálila.

3. Rybí filé překrájíme na menší kousky, popřípadě odstraníme všechny kosti a vložíme do hrnce k provařené jíšce a společně vaříme dalších 5 - 10 minut. Občas zamícháme, aby se polévka nepřichytila u dna. Ke konci varu přidáme osmahnutou zeleninu a povaříme. Polévku dochutíme solí, muškátovým oříškem a bílým vínem. Při podávání sypeme opečenými krutony a petrželkou.

TIP
Polévku můžete připravit i z rybího vývaru, bude mít výraznější rybí chuť. Máte-li raději jikry a mlíčí, přidejte do polévky místo rybího masa pouze omyté a pokrájené vnitřnosti.

Lehký bramborový salát

Lehký bramborový salátPRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 25 minut vaření

1 kg salátových brambor
3 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky
1 červená cibule, nakrájená na kolečka nebo kostičky
sůl
mletý pepř, nejlépe čerstvě mletý
2 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
hrst zelené petrželky, usekané

1. Brambory ve slupce důkladně omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme teplou vodou.
Osolíme a uvaříme doměkka. Uvařené brambory slijeme a necháme chvíli chladnout.

2. Mezitím do mísy nakrájíme okurky a cibuli a v kastrůlku rozehřejeme máslo s olivovým olejem. Ještě horké brambory pomocí vidličky oloupeme a nakrájíme na plátky.

3. V míse smícháme brambory s cibulí a okurkami, osolíme, opepříme a přelijeme horkým máslem s olejem a zlehka promícháme. Nakonec vmícháme usekanou pažitku a ještě teplý salát podáváme.

TIP
Salát je výborný i vychladlý nebo vlažný. Máte-li rádi česnek, přidejte do zpěněného másla s olejem dva prolisované stroužky česneku a přelijte jím brambory. Přidejte dle libosti vejce natvrdo a červenou kapii nebo místo okurek a cibule zkuste třeba olivy, nasekaná sušená rajčata a místo petrželky čerstvou bazalku.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Další z rubriky

Šneky z majolkového těsta s mákem
Co přineseme na Jarmark? Makové šneky, tvarohové šátečky i rösti

Už tradičně přispívají členky a spolupracovnice redakce OnaDnes.cz do kasičky Nadace Terezy Maxové dětem také prostřednictvím domácích dobrot, které přinesou...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.