Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé a lehké večeře, se kterými vám půjde hubnutí samo

  0:27aktualizováno  0:27
Po svátcích snad každý potřebuje pár deka shodit. Poradíme vám pět rychlých večeří, se kterými to půjde lépe. Tahle zdravá jídla vám zajisté budou chutnat!

Pečené brambory s tvarohem | foto: Isifa

Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicíKuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut opékání a příprava šťávy

* 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 žampiony, nakrájené nadrobno
* 100-150 g sušené šunky
* 200 ml bílého suchého vína
* 1-2 lžičky škrobové moučky, maizeny
* 1/2 lžičky sušeného estragonu
* citronová šťáva na dochucení
* čerstvá bazalka na ozdobu
* 1 hlávka brokolice k podávání
* vařené brambory k podávání

1. Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.

2. Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme ho do pánve a dochutíme solí, pepřem a estragonem. Promícháme a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.

Palačinky se šunkou a špenátemPalačinky se šunkou a špenátem

Příprava: 40 minut + 15 minut pečení a opékání

Na těsto:
* 200 g pohankové mouky
* 500 ml mléka
* 1 velké vejce

Na náplň:
* olivový olej
* 400 g špenátu
* 1 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 200 g uzené krůtí šunky
* 1 light zakysaná smetana
* bazalka a pažitka
* 1 citron k podávání

1. Mouku se solí, mlékem a vejcem dobře promícháme a zlehka prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě přidáme mouku a necháme stát půl hodiny. Na rozpálené pánvi vytřené olejem pak smažíme palačinky, hotové je ukládáme stranou na sebe a zakryjeme.

2. Špenát omyjeme, očistíme a listy spaříme vroucí vodou v cedníku a necháme okapat. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. V hlubší pánvi osmahneme na oleji pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, na nudličky pokrájenou šunku, krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Palačinky lehce potřeme částí kysané smetany, rozdělíme na ně špenátovou směs, posypeme pažitkou a lístky bazalky, doplníme zbylou smetanou, zabalíme a spíchneme párátkem. Podáváme se skrojky citronu.

Tip
Podobně můžete naplnit bramboráky nebo jiné placky. Nejrychleji připravíte balíčky z opečeného arabského chleba nebo tortil.

Vepřový kebab se žampionyVepřový kebab se žampiony

Příprava: 15 minut + 10-15 minut grilování

* 500-600 g vepřové kýty
* 16 malých žampionů
* 16 cherry rajčat
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušené šalvěje
* snítka čerstvé šalvěje na ozdobu
* 600 g rajčatové rýže k podávání

1. V misce prošleháme citronovou šťávu, olej a sušenou šalvěj. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, asi 4 ks na porci, osolíme, opepříme, vložíme do misky s marinádou a maso v ní obalíme.
Žampiony očistíme a přidáme s omytými a osušenými rajčaty k masu.

2. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev a maso a zeleninu střídavě napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Pečeme na rozpáleném grilu ze všech stran, aby bylo maso propečené, trvá to asi 10-15 minut, sejmeme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme s rajčatovou či jinak upravenou rýží.

Tip
Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.

Pečené brambory s tvarohemPečené brambory s tvarohem

Příprava: 10 minut + 60 minut pečení

* 800 g brambor
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce bílého jogurtu
* 2-3 stroužky česneku
* 1-2 lžíce bylinek (pažitka, rozmarýn, bazalka apod.)
* hlávkový salát
* 4 rajčata

1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou a zabalíme do alobalu matnou stranou ven. Zabalené brambory přendáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Během pečení brambory nejméně jednou otočíme. Tvaroh promícháme s jogurtem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami a uchováme v chladu.

2. Listy salátu omyjeme, necháme okapat, rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely. Pokud z nich neuniká pára a neotevřou se, jsou brambory málo upečené. Otevřené brambory osolíme a podáváme s ochuceným bylinkovým tvarohem a čerstvou zeleninou.

Tip
Brambory můžete péct i nezabalené a potřené trochou oleje, nezapomeňte je ale propíchat vidličkou, aby pára mohla unikat.

Vegetariánská paella s tofuVegetariánská paella s tofu

Příprava: 35-40 minut

* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 3-4 stroužky česneku
* 200 g rajčat
* 2 papriky
* 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
* špetka šafránu
* 300 g rýže Arborio
* 700 ml vývaru
* 150 g hrášku
* 2 lžíce kaparů
* 200 g tofu

1. Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme je na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodou a necháme v cedníku okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, osmahneme a chvíli podusíme. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme hrášek, kapary a podle potřeby ještě chvíli dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

3. Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelenou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.

Tip
Pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnout zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží.

Další tipy na "hubené" večeře

* Vsaďte na saláty - nakrájejte oblíbenou zeleninu a přidejte kousek nízkotučného sýra, vajíčko natvrdo, libovou šunku či konzervovanou rybu. Pozor na kalorické dresinky, vyhněte se majonéze a raději volte lehčí zálivku z octa a olivového oleje.

* O rychlou teplou večeři se postará kuskus se zeleninou. Okořeňte ho kari a přidejte k němu kukuřici. Své udělají také předem namočené rozinky.

* Místo přílohy k masu v podobě brambor, rýže či těstovin si uvařte zeleninu. Téměř ke každému masu se hodí brokolice a fazolové lusky. Se sáčkem míchané zeleniny také nic nezkazíte.

Autoři:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz