Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Rychlé a lehké večeře, se kterými vám půjde hubnutí samo

  0:27aktualizováno  0:27
Po svátcích snad každý potřebuje pár deka shodit. Poradíme vám pět rychlých večeří, se kterými to půjde lépe. Tahle zdravá jídla vám zajisté budou chutnat!

Pečené brambory s tvarohem | foto: Isifa

Kuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicíKuřecí prsa s estragonem, šunkou a brokolicí

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + 20 minut opékání a příprava šťávy

* 4 plátky z kuřecích prsou po 150 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 4 žampiony, nakrájené nadrobno
* 100-150 g sušené šunky
* 200 ml bílého suchého vína
* 1-2 lžičky škrobové moučky, maizeny
* 1/2 lžičky sušeného estragonu
* citronová šťáva na dochucení
* čerstvá bazalka na ozdobu
* 1 hlávka brokolice k podávání
* vařené brambory k podávání

1. Plátky masa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
Brokolici rozebereme na růžičky a omyjeme. V pánvi rozpálíme olej a maso zprudka opečeme po obou stranách. Vyjmeme a uchováme stranou přikryté. Do pánve vsypeme nakrájenou cibuli a česnek. Osmahneme a necháme zesklovatět a přidáme očištěné, nadrobno nakrájené žampiony, šunku a opékáme, dokud se neodpaří voda, kterou houby pustily.

2. Ve víně rozmícháme škrob a přilijeme ho do pánve a dochutíme solí, pepřem a estragonem. Promícháme a necháme přejít varem, stačí tak 2 minuty, popřípadě přilijeme trochu vody nebo vývaru. Brokolici uvaříme v osolené vodě takzvaně na skus. Kuřecí plátky vrátíme do pánve a společně krátce prohřejeme. Podle potřeby dotáhneme chuť citronovou šťávou a podáváme s vařenou brokolicí a bramborem. Maso přelité šťávou posypeme čerstvou bazalkou.

Palačinky se šunkou a špenátemPalačinky se šunkou a špenátem

Příprava: 40 minut + 15 minut pečení a opékání

Na těsto:
* 200 g pohankové mouky
* 500 ml mléka
* 1 velké vejce

Na náplň:
* olivový olej
* 400 g špenátu
* 1 cibule
* 4-6 stroužků česneku
* 200 g uzené krůtí šunky
* 1 light zakysaná smetana
* bazalka a pažitka
* 1 citron k podávání

1. Mouku se solí, mlékem a vejcem dobře promícháme a zlehka prošleháme. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody, v opačném případě přidáme mouku a necháme stát půl hodiny. Na rozpálené pánvi vytřené olejem pak smažíme palačinky, hotové je ukládáme stranou na sebe a zakryjeme.

2. Špenát omyjeme, očistíme a listy spaříme vroucí vodou v cedníku a necháme okapat. Mražený špenát necháme povolit a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. V hlubší pánvi osmahneme na oleji pokrájenou cibulku a česnek, přidáme špenát, na nudličky pokrájenou šunku, krátce prohřejeme, osolíme, opepříme a stáhneme z ohně. Palačinky lehce potřeme částí kysané smetany, rozdělíme na ně špenátovou směs, posypeme pažitkou a lístky bazalky, doplníme zbylou smetanou, zabalíme a spíchneme párátkem. Podáváme se skrojky citronu.

Tip
Podobně můžete naplnit bramboráky nebo jiné placky. Nejrychleji připravíte balíčky z opečeného arabského chleba nebo tortil.

Vepřový kebab se žampionyVepřový kebab se žampiony

Příprava: 15 minut + 10-15 minut grilování

* 500-600 g vepřové kýty
* 16 malých žampionů
* 16 cherry rajčat
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžička sušené šalvěje
* snítka čerstvé šalvěje na ozdobu
* 600 g rajčatové rýže k podávání

1. V misce prošleháme citronovou šťávu, olej a sušenou šalvěj. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, asi 4 ks na porci, osolíme, opepříme, vložíme do misky s marinádou a maso v ní obalíme.
Žampiony očistíme a přidáme s omytými a osušenými rajčaty k masu.

2. Předehřejeme si gril nebo grilovací pánev a maso a zeleninu střídavě napícháme na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Pečeme na rozpáleném grilu ze všech stran, aby bylo maso propečené, trvá to asi 10-15 minut, sejmeme a necháme chvíli odpočinout. Podáváme s rajčatovou či jinak upravenou rýží.

Tip
Na rajčatovou rýži osmahneme na lžíci oleje najemno usekanou cibulku a česnek, vlijeme plechovku sekaných rajčat a uvedeme k varu. Přidáme rýži, osolíme, dolijeme vodou a dusíme, dokud rýže není měkká.

Pečené brambory s tvarohemPečené brambory s tvarohem

Příprava: 10 minut + 60 minut pečení

* 800 g brambor
* 250 g měkkého tvarohu
* 2 lžíce bílého jogurtu
* 2-3 stroužky česneku
* 1-2 lžíce bylinek (pažitka, rozmarýn, bazalka apod.)
* hlávkový salát
* 4 rajčata

1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou a zabalíme do alobalu matnou stranou ven. Zabalené brambory přendáme na plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Během pečení brambory nejméně jednou otočíme. Tvaroh promícháme s jogurtem, osolíme, opepříme a ochutíme prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami a uchováme v chladu.

2. Listy salátu omyjeme, necháme okapat, rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely. Pokud z nich neuniká pára a neotevřou se, jsou brambory málo upečené. Otevřené brambory osolíme a podáváme s ochuceným bylinkovým tvarohem a čerstvou zeleninou.

Tip
Brambory můžete péct i nezabalené a potřené trochou oleje, nezapomeňte je ale propíchat vidličkou, aby pára mohla unikat.

Vegetariánská paella s tofuVegetariánská paella s tofu

Příprava: 35-40 minut

* 6 lžic olivového oleje
* 1 cibule
* 3-4 stroužky česneku
* 200 g rajčat
* 2 papriky
* 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
* špetka šafránu
* 300 g rýže Arborio
* 700 ml vývaru
* 150 g hrášku
* 2 lžíce kaparů
* 200 g tofu

1. Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme je na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodou a necháme v cedníku okapat.

2. V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme nakrájené papriky a rajčata, osmahneme a chvíli podusíme. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme hrášek, kapary a podle potřeby ještě chvíli dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

3. Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelenou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.

Tip
Pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnout zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží.

Další tipy na "hubené" večeře

* Vsaďte na saláty - nakrájejte oblíbenou zeleninu a přidejte kousek nízkotučného sýra, vajíčko natvrdo, libovou šunku či konzervovanou rybu. Pozor na kalorické dresinky, vyhněte se majonéze a raději volte lehčí zálivku z octa a olivového oleje.

* O rychlou teplou večeři se postará kuskus se zeleninou. Okořeňte ho kari a přidejte k němu kukuřici. Své udělají také předem namočené rozinky.

* Místo přílohy k masu v podobě brambor, rýže či těstovin si uvařte zeleninu. Téměř ke každému masu se hodí brokolice a fazolové lusky. Se sáčkem míchané zeleniny také nic nezkazíte.

Autoři:






Nejčtenější

Spisovatelka Irena Obermannová
Mívám pocity existenční hrůzy, přiznává Irena Obermannová

Letošní rok je pro spisovatelku a scenáristku Irenu Obermannovou v mnohém zásadní. Psaní o ženách vyměnila za detektivku, v televizi jí běží seriál o trapných...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn chce stále hrát na tabletu, babička ho nechá

Můj sedmiletý syn je poslední dobou posedlý tabletem. Nejradši by od rána do večera hrál a já už nevím, co s tím dělat. Babička v tom totiž problém nevidí a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další z rubriky

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!
Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!

Zabral šampón vaší kamarádce? To se má! Bohužel to nutně neznamená, že vyžene lupy také z vaší hlavy. Anebo že budete m... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.