Doporučujeme

Treska s okurkovou omáčkou.

Treska s okurkovou omáčkou. | foto: Isifa

Ryby: zdravé, snadno k sehnání a lehké na přípravu

  • 100
Ať si vyberete jakoukoliv rybu, neprohloupíte. Skvěle chutná, zdraví zajásá a některé jsou velmi dostupné.

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce ryby - bělomasá treska
* 1 malá petržel
* 2 menší mrkve
* 1/4 fenyklu
* 1 velká cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml bílého vína
* 100 ml zeleninového vývaru
* 600 g rozmraženého hrášku
* 5 čerstvých mátových lístků
* 1 citron

1. Porce ryby omyjeme a osušíme. Omytou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Troubu zahřejeme na 80°C.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu, vyjmeme ji z pánve a uchováme v teple v troubě.
3. Ve stejné pánvi zahřejeme víno, zeleninový vývar, sůl, pepř a vložíme do něj ryby. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu na minimum a asi deset minut povaříme. Hotovou rybu odložíme do tepla k zelenině.
4. Do vývaru z ryby přidáme máslo a šťávu povaříme za stálého míchání, dokud se část tekutiny neodpaří a šťáva nezhoustne.
5. Do hrnce s vroucí vodou vsypeme hrášek, špetku soli a nasekané mátové lístky a povaříme asi 5 minut do změknutí. Slijeme a rozmixujeme.
6. Zeleninu a ryby rozdělíme na talíře a podáváme s hráškovým pyré a měsíčky citronu.

Těstoviny s tuňákem a kapary

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

* čerstvá petrželová nať
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce černých oliv
* sůl
* 300 g těstovin
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 konzerva tuňáka v oleji
* 100 ml suchého bílého vína
* pepř
* 50 g parmazánu

1. Petržel jemně nasekáme. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme nebo prolisujeme. Větší kapary a olivy překrájíme.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme česnek, přidáme slitou konzervu tuňáka, promícháme a asi minutu společně prohříváme.
4. Přilijeme víno, kapary a olivy, polovinu petržele a vaříme na mírném plameni dvě minuty.
5. Hotové těstoviny slijeme, asi 100 ml tekutiny odložíme v hrnečku na stranu.
6. V hrnci promícháme uvařené těstoviny, tuňáka s kapary, vodu z těstovin, zakryjeme pokličkou a necháme minutu odpočinout.
7. Jednotlivé porce těstovin podáváme ochucené čerstvě mletým pepřem, zbylou petrželí a strouhaným parmazánem.

Treska s okurkovou omáčkou

Treska s okurkovou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* sůl, pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá okurka
* 600 g brambor
* 50 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* špetka cukru
* 4 lžíce bílého vína
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 žloutek
* čerstvý kopr

1. Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a polovinou tymiánu.
2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
3. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
4. Na pánvi rozpustíme máslo, rybu na něm opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
5. V jiné pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, okurku, zbylý tymián, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut.
6. Jogurt promícháme se žloutkem, přimícháme šťávu z podušené ryby a přelijeme jím okurky, společně prohříváme asi minutu.
7. Do okurek s jogurtem přisypeme uvařené brambory, promícháme a podáváme s rybou a čerstvým natrhaným koprem.

Pstruh na mandlích a hroznech

Pstruh na mandlích a hroznech.

Příprava: 10 minut + pečení 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší pstruzi
* 1 citron
* sůl
* 100 g másla
* 100 g sladkého bílého hroznového vína
* 100 g mandlových lupínků
* 150 ml bílého vína
* pepř

1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme. Citron a hroznové víno omyjeme, polovinu citronu nakrájíme na plátky, kuličky vína překrojíme, máslo rozpustíme.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.
3. Pekáč vyložíme plátky citronu a na ně položíme osolené pstruhy, polijeme polovinou rozpuštěného másla a dáme je péct do trouby.
4. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vsypeme do něj lupínky mandlí a krátce je orestujeme, přisypeme hroznové víno, přilijeme víno, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a společně povaříme asi 2 minuty.
5. Po dvaceti minutách pečení přelijeme ryby mandlemi s vínem a ještě 5-10 minut dopékáme.

Filety z pangasia s čočkou

Filety z pangasia s čočkou.

Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 300 g červené čočky
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* sůl
* mletý kmín
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 150 ml smetany na vaření
* 50 ml kokosového mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 4 porce pangasia
* 3 lžíce oleje

1. Čočku přebereme, cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm osmahneme, přidáme čočku, sůl, špetku kmínu, koriandr a zalijeme vodou. Vaříme bez pokličky mírným varem asi 10 minut, přilijeme smetanu, kokosové mléko a dovaříme doměkka.
3. Omyté a osušené porce ryby osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji nebo v troubě pod grilem.
4. Uvařenou čočku dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy.

Ryby pro zdraví

* Minimálně jednou týdně bychom měli ryby zařadit do našeho jídelníčku, protože jsou lehce stravitelné, obsahují důležité vitaminy a minerály a především pak omega-3 mastné kyseliny.
* Ryby lze péct, dusit, smažit, "sluší" jim jednoduchost, dobře se kombinují s bylinkami a zeleninou.
* Čerstvá ryba je nejlepší, poznáte ji podle čistých vypoulených očí, sytě červených žaber, pevného a pružného masa.
* Mraženou rybu po rozmrazení hned spotřebujte, nelze ji dát znovu do mrazáku. Rozmrazování se nesnažte urychlit horkou vodou, z masa bude bláto.


  • Vybrali jsme pro Vás