Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryby: zdravé, snadno k sehnání a lehké na přípravu

  9:17aktualizováno  12:17
Ať si vyberete jakoukoliv rybu, neprohloupíte. Skvěle chutná, zdraví zajásá a některé jsou velmi dostupné.

Treska s okurkovou omáčkou. | foto: Isifa

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Ryba se zeleninou a hráškovým pyré.

Příprava: 20 minut + vaření 45 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce ryby - bělomasá treska
* 1 malá petržel
* 2 menší mrkve
* 1/4 fenyklu
* 1 velká cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíce olivového oleje
* 100 ml bílého vína
* 100 ml zeleninového vývaru
* 600 g rozmraženého hrášku
* 5 čerstvých mátových lístků
* 1 citron

1. Porce ryby omyjeme a osušíme. Omytou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Troubu zahřejeme na 80°C.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu, vyjmeme ji z pánve a uchováme v teple v troubě.
3. Ve stejné pánvi zahřejeme víno, zeleninový vývar, sůl, pepř a vložíme do něj ryby. Přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu na minimum a asi deset minut povaříme. Hotovou rybu odložíme do tepla k zelenině.
4. Do vývaru z ryby přidáme máslo a šťávu povaříme za stálého míchání, dokud se část tekutiny neodpaří a šťáva nezhoustne.
5. Do hrnce s vroucí vodou vsypeme hrášek, špetku soli a nasekané mátové lístky a povaříme asi 5 minut do změknutí. Slijeme a rozmixujeme.
6. Zeleninu a ryby rozdělíme na talíře a podáváme s hráškovým pyré a měsíčky citronu.

Těstoviny s tuňákem a kapary

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Těstoviny s tuňákem a kapary.

Příprava: 10 minut + vaření 12 minut

Pro 4 osoby

* čerstvá petrželová nať
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce kaparů
* 2 lžíce černých oliv
* sůl
* 300 g těstovin
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 konzerva tuňáka v oleji
* 100 ml suchého bílého vína
* pepř
* 50 g parmazánu

1. Petržel jemně nasekáme. Stroužky česneku oloupeme a rozdrtíme nebo prolisujeme. Větší kapary a olivy překrájíme.
2. Do vroucí osolené vody dáme vařit těstoviny.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a krátce na něm osmahneme česnek, přidáme slitou konzervu tuňáka, promícháme a asi minutu společně prohříváme.
4. Přilijeme víno, kapary a olivy, polovinu petržele a vaříme na mírném plameni dvě minuty.
5. Hotové těstoviny slijeme, asi 100 ml tekutiny odložíme v hrnečku na stranu.
6. V hrnci promícháme uvařené těstoviny, tuňáka s kapary, vodu z těstovin, zakryjeme pokličkou a necháme minutu odpočinout.
7. Jednotlivé porce těstovin podáváme ochucené čerstvě mletým pepřem, zbylou petrželí a strouhaným parmazánem.

Treska s okurkovou omáčkou

Treska s okurkovou omáčkou.

Treska s okurkovou omáčkou.

Příprava: 15 minut + vaření 40 minut

Pro 4 osoby

* 4 porce tresky
* sůl, pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá okurka
* 600 g brambor
* 50 g másla
* 1 lžička citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* špetka cukru
* 4 lžíce bílého vína
* 200 ml bílého jogurtu
* 1 žloutek
* čerstvý kopr

1. Porce ryby omyjeme a osušíme, ochutíme solí, pepřem a polovinou tymiánu.
2. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme, okurku oloupeme a rozkrájíme na větší kostky.
3. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
4. Na pánvi rozpustíme máslo, rybu na něm opečeme, zastříkneme trochou citronové šťávy, podlijeme vodou a podusíme doměkka.
5. V jiné pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, okurku, zbylý tymián, sůl a pepř, cukr, bílé víno. Zakryté pokličkou necháme pomalu vařit 4-5 minut.
6. Jogurt promícháme se žloutkem, přimícháme šťávu z podušené ryby a přelijeme jím okurky, společně prohříváme asi minutu.
7. Do okurek s jogurtem přisypeme uvařené brambory, promícháme a podáváme s rybou a čerstvým natrhaným koprem.

Pstruh na mandlích a hroznech

Pstruh na mandlích a hroznech.

Pstruh na mandlích a hroznech.

Příprava: 10 minut + pečení 25-30 minut

Pro 4 osoby

* 4 menší pstruzi
* 1 citron
* sůl
* 100 g másla
* 100 g sladkého bílého hroznového vína
* 100 g mandlových lupínků
* 150 ml bílého vína
* pepř

1. Pstruhy očistíme, opláchneme a osušíme. Citron a hroznové víno omyjeme, polovinu citronu nakrájíme na plátky, kuličky vína překrojíme, máslo rozpustíme.
2. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáč vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem.
3. Pekáč vyložíme plátky citronu a na ně položíme osolené pstruhy, polijeme polovinou rozpuštěného másla a dáme je péct do trouby.
4. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo, vsypeme do něj lupínky mandlí a krátce je orestujeme, přisypeme hroznové víno, přilijeme víno, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a společně povaříme asi 2 minuty.
5. Po dvaceti minutách pečení přelijeme ryby mandlemi s vínem a ještě 5-10 minut dopékáme.

Filety z pangasia s čočkou

Filety z pangasia s čočkou.

Filety z pangasia s čočkou.

Příprava: 20 minut + vaření 25 minut

Pro 4 osoby

* 300 g červené čočky
* 1 malá cibulka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce másla
* sůl
* mletý kmín
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* 150 ml smetany na vaření
* 50 ml kokosového mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 4 porce pangasia
* 3 lžíce oleje

1. Čočku přebereme, cibuli a česnek oloupeme a najemno nasekáme.
2. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli a česnek na něm osmahneme, přidáme čočku, sůl, špetku kmínu, koriandr a zalijeme vodou. Vaříme bez pokličky mírným varem asi 10 minut, přilijeme smetanu, kokosové mléko a dovaříme doměkka.
3. Omyté a osušené porce ryby osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji nebo v troubě pod grilem.
4. Uvařenou čočku dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy.

Autoři:






Nejčtenější

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.