Užijte si skvělou chuť prázdnin. Dejte si rybu nebo krevety

Odborníci na výživu doporučují dopřávat si rybí maso minimálně dvakrát za týden. O prázdninách však můžete trochu přitlačit a dát si rybu nebo mořské plody klidně každý den. Možností je mnoho. Zkuste třeba pražmy z grilu, krevety se zázvorem nebo rybí koláč s hráškem.

Grilované pražmy se zeleninou | foto: Kulinární studio MAFRA

Grilované pražmy se zeleninou

Grilované pražmy se zeleninou

Ingredience:

  • 1 malý lilek
  • 1 malá cuketa
  • 1 žlutá paprika
  • 200 g baby rajčátek
  • 5 stroužků česneku
  • svazeček čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn)
  • 2 pražmy (asi po 350 g)
  • sůl a mletý černý pepř
  • olivový olej

Pracovní postup:

  1. Všechnu zeleninu očistíme a kromě rajčátek rozkrájíme na menší kousky. Česnek usekáme nadrobno. Bylinky omyjeme a vytřepeme z nich vodu.
  2. Pražmy vykucháme, zbavíme šupin a odřízneme žábry (hlavu ponecháme). Důkladně je opláchneme a osušíme. Ryby osolíme, mírně opepříme zevnitř i zvenku a do břišních otvorů dáme bylinky.
  3. Rozehřejeme grilovací pánev, nalijeme na ni olivový olej a vložíme ryby. Když jsou ryby z jedné strany opečené, otočíme je a přidáme k nim nakrájenou zeleninu a malá rajčátka.
  4. Ryby posypeme usekaným česnekem, pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby pod rozehřátý gril. Grilujeme, až česnek zezlátne a zelenina změkne.
Zázvorové krevety

Zázvorové krevety

Ingredience:

  • 600 g středních krevet
  • 6 stroužků česneku
  • 80 g čerstvého zázvoru
  • 2 chilli papričky
  • 10 lžic olivového oleje
  • 8 snítek hladkolisté petrželky
  • sůl a mletý barevný pepř

Pracovní postup:

  1. Krevety zbavíme krunýře, omyjeme a osušíme. Česnek, zázvor a chilli očistíme, česnek nakrájíme na plátky, zázvor a chilli pokrájíme nadrobno.
  2. V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nejdříve krevety. Pak přidáme zázvor, po minutě vmícháme česnek a nakonec chilli. Společně restujeme 5 minut.
  3. Petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Krevety dochutíme solí a pepřem a přimícháme petrželku. Nakonec je zbavíme hlaviček, ocásků a končetin a podáváme např. s pečivem.
Rybí koláč s hráškem

Rybí koláč s hráškem

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • sůl
  • 100 g másla
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 300 g lososa
  • 300 g tresky
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • 100 g hrášku
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 200 ml smetany
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Mrkev s petrželkou oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Rybí maso nakrájíme na kostky velké asi 1,5 centimetru. Dáme do misky, smícháme se smetanou, parmazánem a hráškem. Osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky.
  2. Mouku, špetku soli, nakrájené změklé máslo a 1 vejce propracujeme do hladkého a pevného těsta. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici asi 30 minut odpočívat.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na slabší plát a nakrájíme rádlem na centimetrové proužky. Pak jednotlivé proužky naklademe přes rybí směs jako u mřížkovaného koláče.
  4. Koláč potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení vyjmeme a podáváme.
Autor:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...