Grilované pražmy se zeleninou
Ingredience:
- 1 malý lilek
- 1 malá cuketa
- 1 žlutá paprika
- 200 g baby rajčátek
- 5 stroužků česneku
- svazeček čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn)
- 2 pražmy (asi po 350 g)
- sůl a mletý černý pepř
- olivový olej
Pracovní postup:
- Všechnu zeleninu očistíme a kromě rajčátek rozkrájíme na menší kousky. Česnek usekáme nadrobno. Bylinky omyjeme a vytřepeme z nich vodu.
- Pražmy vykucháme, zbavíme šupin a odřízneme žábry (hlavu ponecháme). Důkladně je opláchneme a osušíme. Ryby osolíme, mírně opepříme zevnitř i zvenku a do břišních otvorů dáme bylinky.
- Rozehřejeme grilovací pánev, nalijeme na ni olivový olej a vložíme ryby. Když jsou ryby z jedné strany opečené, otočíme je a přidáme k nim nakrájenou zeleninu a malá rajčátka.
- Ryby posypeme usekaným česnekem, pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby pod rozehřátý gril. Grilujeme, až česnek zezlátne a zelenina změkne.
Zázvorové krevety
Ingredience:
- 600 g středních krevet
- 6 stroužků česneku
- 80 g čerstvého zázvoru
- 2 chilli papričky
- 10 lžic olivového oleje
- 8 snítek hladkolisté petrželky
- sůl a mletý barevný pepř
Pracovní postup:
- Krevety zbavíme krunýře, omyjeme a osušíme. Česnek, zázvor a chilli očistíme, česnek nakrájíme na plátky, zázvor a chilli pokrájíme nadrobno.
- V pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm nejdříve krevety. Pak přidáme zázvor, po minutě vmícháme česnek a nakonec chilli. Společně restujeme 5 minut.
- Petrželku omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Krevety dochutíme solí a pepřem a přimícháme petrželku. Nakonec je zbavíme hlaviček, ocásků a končetin a podáváme např. s pečivem.
Rybí koláč s hráškem
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- sůl
- 100 g másla
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 300 g lososa
- 300 g tresky
- 1 mrkev
- 1 kořenová petržel
- 100 g hrášku
- 100 g strouhaného parmazánu
- 200 ml smetany
- sůl a mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Mrkev s petrželkou oloupeme a nasekáme na malé kostičky. Rybí maso nakrájíme na kostky velké asi 1,5 centimetru. Dáme do misky, smícháme se smetanou, parmazánem a hráškem. Osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky.
- Mouku, špetku soli, nakrájené změklé máslo a 1 vejce propracujeme do hladkého a pevného těsta. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici asi 30 minut odpočívat.
- Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na slabší plát a nakrájíme rádlem na centimetrové proužky. Pak jednotlivé proužky naklademe přes rybí směs jako u mřížkovaného koláče.
- Koláč potřeme ho rozmíchaným vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Po upečení vyjmeme a podáváme.