Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ryby, jak je zaručeně nepoznáte

aktualizováno 
Jsou zdravé, ale ne každý jásá nad jejich chutí. Jak chytře zabalit a chutně utajit rybí maso? Zapečte ho do sekané, do kroket či zasmažte do bramboráku. Dobrou chuť.

Rybí sekaná | foto: JAKUB SALVETMF DNES

Rybí sekaná

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
400-500 g mletého rybího masa bez kostí a kůže, nejlépe sladkovodní, ale může být i filé
2 vejce
200 g bílého (toastového) chleba nebo 3 tvrdší housky
2-3 lžíce smetany 33%
sůl
mletý pepř
1 cibule nakrájená najemno
4-5 stroužků drceného česneku
hrst listů pokrájené bazalky
snítka posekané rozmarýny
špetka citronové kůry
popřípadě trochu strouhanky
na zahuštění máslo na potření alobalu

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vykostěné rybí maso semeleme na strojku nebo v

TIP
Do směsi přidejte místo housky uvařenou rýži, místo cibule trochu strouhaného sýra a naplňte jí seříznuté a vydlabané paprikové lusky nebo rajčata. Pečte v předehřáté troubě asi 15 - 20 minut. 

mixéru, přidáme k němu do mísy nadrobený bílý chléb nebo nastrouhané starší pečivo. Směs osolíme, opepříme, přidáme vejce a smetanu, najemno usekanou cibuli a drcený česnek, bylinky, špetku citronové kůry a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění. Alobal potřeme máslem, směs upravíme do tvaru šišky, zabalíme a okraje založíme.
2. Pečeme v předehřáté troubě na plechu nebo v pekáči podlité trochou vody. Po 20 minutách alobal rozevřeme a dopečeme asi 5 minut. Podáváme s vařeným novým bramborem, zeleninovým salátem a studenými omáčkami.

400-500 g mletého rybího masa bez kostí a kůže, nejlépe sladkovodní, ale může být i filé 2 vejce 200 g bílého (toastového) chleba nebo 3 tvrdší housky 2-3 lžíce smetany 33% sůl mletý pepř1 cibule nakrájená najemno 4-5 stroužků drceného česnekuhrst listů pokrájené bazalkysnítka posekané rozmarýnyšpetka citronové kůry popřípadě trochu strouhanky na zahuštění máslo na potření alobalu Předehřejeme troubu na 180 °C. Vykostěné rybí maso semeleme na strojku nebo v mixéru, přidáme k němu do mísy nadrobený bílý chléb nebo nastrouhané starší pečivo. Směs osolíme, opepříme, přidáme vejce a smetanu, najemno usekanou cibuli a drcený česnek, bylinky, špetku citronové kůry a promícháme. Podle potřeby můžeme přidat trochu strouhanky na zahuštění. Alobal potřeme máslem, směs upravíme do tvaru šišky, zabalíme a okraje založíme. Pečeme v předehřáté troubě na plechu nebo v pekáči podlité trochou vody. Po 20 minutách alobal rozevřeme a dopečeme asi 5 minut. Podáváme s vařeným novým bramborem, zeleninovým salátem a studenými omáčkami.

Rybí krokety s vínem a muškátem

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
 500-600 g filetů z tresky nebo rybího filé
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
1 větší cibule nadrobno pokrájená
150 ml bílého vína
sůl
citronová šťáva na dochucení rybí směsi
mletý pepř
mletý muškátový květ
hrst posekané petrželky
hrst posekané pažitky
4 větší brambory uvařené ve slupce asi 500 g
2 vejce + 2 vejce na obalení kroket
hladká mouka na obalení
strouhanka na obalení
olej na smažení

1. V kastrole rozehřejeme lžíci másla a olej, zesklovatíme na něm drobně pokrájenou cibuli a přidáme na kousky pokrájené rybí maso, osmahneme, podlijeme vínem a pod poklicí dusíme asi 10 - 15 minut. Směs necháme částečně vychladnout, ochutíme citronovou šťávou, muškátovým květem, mletým pepřem a semeleme nebo rozmělníme v mixéru.
2. Do směsi vmícháme pokrájenou pažitku a petrželku, přidáme uvařené prolisované brambory, 2 vejce a dobře promícháme. Z hmoty tvarujeme pomocí lžíce namočené do vody nebo oleje malé krokety velikosti vlašského ořechu jako kuličky, popřípadě válečky, které obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Krokety smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě dobře rozehřátého oleje. Teplotu oleje, pokud nesmažíme ve fritovacím hrnci, vyzkoušíme drobečkem housky zbylé z obalování. Měl by se v oleji ihned roztančit a zlátnout. Olej se také nesmí začít přepalovat a nesmí se z něj kouřit.
3. Usmažené rybí krokety přendáme na papírové ubrousky, necháme odsát přebytečný tuk a podáváme se zeleninovým salátem a bramborovou kaší nebo novými vařenými brambory.

Treska v bramboráku

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 porce tresky nebo jiné bělomasé ryby bez kostí a kůže po 100-150 g
sůl
hladká mouka na poprášení ryby
2 lžíce olivového oleje na opečení ryby
4 větší brambory nastrouhané nahrubo
1 vejce
2-3 lžíce polohrubé mouky
hrst posekaného libečku a čerstvé majoránky
mletý pepř a mletý kmín na dochucení
olej na smažení

1. Porce ryby osušíme, osolíme a poprášíme z obou stran hladkou moukou. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a rybu z obou stran prudce opečeme a přendáme na talíř. Z hruběji strouhaných syrových brambor, vejce, mouky, soli, koření, nasekaného libečku a majoránky připravíme hustší bramborákové těstíčko.
2.
Porce ryby obalíme v těstě a ve větší vrstvě rozpáleného oleje smažíme z obou stran dozlatova. 3. Přendáme na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a podáváme nejlépe se zeleninovým salátem. Porce ryby můžeme také nakrájet na menší kousky (musí být bez kostí), opéct je prudce na pánvi a zalít bramborákovým těstem.

Rybí filé zapečené se sýrem a vejci

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
4 porce rybího filé, po 100-150 g
sůl
mletý kmín
citronová šťáva z 1/2 citronu trochu másla na vymazání
zapékací misky 1 lžíce oleje svazek jarní cibulky s natí,
nakrájený 3-4 vejce mletý pepř 100 g sýra gouda

1. Předehřejeme si troubu na 180-200 °C. Použijeme-li mražené rybí filé, necháme ho částečně povolit a slijeme vodu, kterou pustilo. Zapékací mísu vymažeme máslem, filé osolíme, rozložíme na dno zapékací nádoby, zakapeme citronovou šťávou, posypeme mletým kmínem a nakrájenou cibulkou.

TIP
Rybu můžete pokrájet na menší kousky, opéct a smíchat s pokrájenými podušenými houbami nebo uvařenými růžičkami květáku a směs zalít bešamelem zjemnělým smetanou a posypat sýrem. 

2. Povrch zakápneme olejem, přikryjeme a dáme péct do předehřáté trouby. V misce rozšleháme vejce, přidáme hruběji strouhaný sýr a směs osolíme a opepříme.
3. Po 15 minutách sejmeme poklici a rybu zalijeme rozšlehanými vejci se sýrem a dopékáme asi 10-15 minut, dokud se směs nepropeče a povrch nezezlátne. Vaječná směs krásně vyběhne a na povrchu se utvoří zlatá kůrčička. Podáváme s vařenými nebo jinak upravenými brambory a salátem. 

 

 

 

Rybí soljanka s kapary a olivami

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
 500-600 g rybích filetů
směs koření na ryby
500 g kysaného zelí
1 velká cibule nadrobno nakrájená
2 lžíce oleje
sůl
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce másla + asi 50 g na zapékání a vymazání misky
2 velké kyselé okurky nakrájené na nudličky
1 lžíce nakládaných kaparů
2 lžíce rajčatového protlaku
400 ml zeleninového nebo rybího vývaru (z kostky)
2 lžíce zelených oliv
60 g hruběji strouhaného tvrdého sýra, např. goudy

TIP
Rybí soljanku podávejte jako lehkou večeři nejlépe s tmavým chlebem nebo jiným čerstvým pečivem. Pro jemnější a zajímavější chuť můžete na talíři každou porci ještě ozdobit lžící zakysané smetany.

1. V kastrolu zpěníme na oleji polovinu pokrájené cibule, přidáme překrájené kysané zelí, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme a dusíme doměkka.
Na másle osmahneme zbylou pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na tenké nudličky, kapary a přidáme rajčatový protlak a zeleninový vývar.
2. Přikryjeme a dusíme asi 10 minut. Rybu pokrájíme na kousky, osolíme, okořeníme směsí koření na ryby a opečeme na pánvi na zbylém oleji.
3. Misku vymažeme, na dno dáme polovinu zelí a rybu, přelijeme směsí z kaparů a okurek a překryjeme zbylým zelím. Posypeme olivami a sýrem, poklademe plátky másla a zapečeme v předehřáté troubě.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...

Nechce se vám v horku vařit? Připravte si osvěžující večeři z rajčat

Polévka gazpacho

Pomalu si zvykáme na to, že české léto připomíná spíš to středomořské, za kterým jsme dřív museli na dovolenou. Jenže s...

ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku
ZE ŽIVOTA: Že jsem ho neporodila? To je jedno, dám mu všechnu lásku

V podstatě jde o pohádku, protože vše končí dobře, jen svatbou to teprve začalo...



Najdete na iDNES.cz