Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rybí prsty slaví 40 let

  12:04aktualizováno  12:04
- Před 40 lety uvedl britský potravinářský koncern Birds Eye Wall's na trh rybí maso v předsmaženém obalu a rybí prsty byly na světě. "A nejen děti milují ty malé cihličky i dnes," napsala agentura DPA.
Největším výrobním centrem rybích prstů pro západní Evropu je německý rybářský přístav Bremerhaven.

"Jen my tady vyrobíme kolem 32 tisíc tun rybích prstů ročně," říká vedoucí oddělení kontroly kvality u firmy Frozen Fish International v Bremerhavenu Lütje-Wilhelm Bahrs. Produkce této firmy je určena pro mezinárodní potravinářský koncern Unilever, jehož dceřiným podnikem se mezitím stal i britský objevitel rybích prstů Birds Eye Wall's. Logo na krabičkách této společnosti zná snad každý: Kapitán Iglo. Dalších zhruba 12.800 tun rybích prstů pak sjede z běžících pásů sousední firmy Frosta AG.

"Navzdory opačným tvrzením se při výrobě rybích prstů používá výhradně maso mořského lososa," zdůrazňuje Bahrs. V prvních letech se ještě zpracovávala do "prstů" treska, pak se ale maso této ryby stalo příliš drahým. Dnes se v Německu na oblíbenou pochoutku zpracovává maso mořského lososa ze severního Atlantiku a severního Pacifiku.

Bloky rybích filetů, hluboce zamražené už na rybářských lodích, putují v bremerhavenských výrobních halách pod pásovou pilu. Z jednoho bloku o váze 7,5 kilogramu vznikne kolem 450 polotovarů. Budoucí rybí prsty pak procházejí v několika řadách obalovou lázní, třesou se na pásu se strouhankovými drobečky a smaží ve fritéze se slunečnicovým olejem. "Pobudou tam přesně 20 vteřin při teplotě 190 stupňů," vysvětluje Andreas Seitz, náš průvodce u 80 metrů dlouhé výrobní linky.

Aby pak rybí prsty neroztály, procházejí nakonec mrazicím tunelem s teplotou minus 35 stupňů. Poté se už jen plně automaticky balí pro národní dceřiné podniky Iglo v Německu, Nizozemsku, Belgii, Francii, Španělsku, Portugalsku, Švýcarsku a Rakousku. "Kdyby se naše roční produkce poskládala do souvislé řady, vznikl by řetěz rybích prstů dlouhý 80 tisíc kilometrů. To je dvakrát kolem zeměkoule," říká Bahrs.

Německý rybí prst váží přesně 30 gramů. Pro Itálii mají ale marketingoví experti jinou strategii - italský rybí prst váží jen 25 gramů. "Typická italská rodina má dvě děti. Jedno balení musí proto obsahovat počet rybích prstů dělitelný čtyřmi," vysvětluje Bahrs. V Nizozemsku naproti tomu trend očividně směřuje k jednočlenným domácnostem. A tak je tu holandský maxi- prst o váze 50 gramů.

Za uplynulých 40 let se toho na rybích prstech a jejich výrobě změnilo jen málo. Jen ruční pily nahradily pily pásové a obal prstů  se co do zrnitosti a barvy přizpůsobil duchu doby. "Načervenalé zabarvení pochází od mleté papriky," říká Bahrs.

Autor:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Jobs Contact
Zámečník (18.000 - 22.000 Kč)

Jobs Contact
Středočeský kraj, Praha
nabízený plat: 18 000 - 22 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.