Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

  18:04aktualizováno  18:04
Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh - rubínovou čokoládu. Ta byla dnes představena ve světové premiéře v Šanghaji.

Rubínová čokoláda získala jméno podle zabarvení do červena, vyrábí se totiž z červených kakaových bobů z Pobřeží Slonoviny, Ekvádoru a Brazílie. Netypickou barvu získávají kakaové boby při zpracování, již nyní je také možné sehnat červený kakaový prášek. Barva čokolády však spíš než rubíny připomíná starorůžové tóny, píše Independent. Čokolatiéři a vědci z brémské univerzity na ní začali pracovat již před třinácti lety, vytvoření nového druhu čokolády je totiž extrémně náročné kvůli specifické struktuře.

Novinka po osmdesáti letech

Podle švédského čokolatiéra Barryho Callebauta se jedná o první nový druh čokolády od představení té bílé ve třicátých letech. Rubínová čokoláda je podle něj lahodně jemná a chutná po lesním ovoci, i když se do čokolády žádné bobule ani příchuti nepřidávají. Růžová čokoláda podle něj nabízí zcela nové chuťové zážitky, protože nechutná hořce ani příliš sladce.

Fotogalerie

Někteří odborníci dokonce tvrdí, že v ní najdete až nakyslé tóny, což může být důvodem, proč byla představena právě v Šanghaji. Čína a asijské trhy nejsou pro čokoládu příliš tradiční, při chuťových testech mezi spotřebiteli ale nová příchuť bodovala prý zejména v Číně (to je možná dáno i neobvyklou barvou), ale chutnala i obyvatelům Evropy, Ameriky a japonských ostrovů.

„Chutná tak lehce a ovocně, že si ani neuvědomíte, že do sebe ládujete jeden kousek za druhým. To znamená, že zákazníci budou schopni sníst tohoto druhu víc než u konvenčních druhů čokolády. Jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, musíte posoudit sami,“ uvedl pro The Sun expert na čokoládu Angus Kennedy, autor knihy Angusova konfekce, která je mezi čokolatiéry považována za základní literaturu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Některé pomůcky pro děti zpomalují jejich vývoj, raději se jim vyhněte

Vibrační i normální lehátka dítě na chvíli zbaví, ale neumožňují mu volný pohyb...

Rodiče jsou ochotni do nejrůznějších hraček, potřeb a dalších věcí pro své ratolesti investovat neuvěřitelné částky....

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...



Další z rubriky

Přehlížený pašák zázvor. Skvělý je v marinádě i se skleněnými nudlemi

Skleněné nudle s houbami šitaké a zázvorem

Komu zima zalézá za nehty a pod košili, ten určitě ocení recepty, které ho najednou nasytí, zahřejí a ještě posílí...

Ikonou české kuchyně je superpotravina mák. Upečte si babiččin makovec

Babiččin makovec

Makové buchty, valašské frgály, nudle s mákem nebo loupák posypaný tmavě modrými semínky. To jsou jen některé ze stálic...

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...



Najdete na iDNES.cz