Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

  18:04aktualizováno  18:04
Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh - rubínovou čokoládu. Ta byla dnes představena ve světové premiéře v Šanghaji.

Rubínová čokoláda získala jméno podle zabarvení do červena, vyrábí se totiž z červených kakaových bobů z Pobřeží Slonoviny, Ekvádoru a Brazílie. Netypickou barvu získávají kakaové boby při zpracování, již nyní je také možné sehnat červený kakaový prášek. Barva čokolády však spíš než rubíny připomíná starorůžové tóny, píše Independent. Čokolatiéři a vědci z brémské univerzity na ní začali pracovat již před třinácti lety, vytvoření nového druhu čokolády je totiž extrémně náročné kvůli specifické struktuře.

Novinka po osmdesáti letech

Podle švédského čokolatiéra Barryho Callebauta se jedná o první nový druh čokolády od představení té bílé ve třicátých letech. Rubínová čokoláda je podle něj lahodně jemná a chutná po lesním ovoci, i když se do čokolády žádné bobule ani příchuti nepřidávají. Růžová čokoláda podle něj nabízí zcela nové chuťové zážitky, protože nechutná hořce ani příliš sladce.

Fotogalerie

Někteří odborníci dokonce tvrdí, že v ní najdete až nakyslé tóny, což může být důvodem, proč byla představena právě v Šanghaji. Čína a asijské trhy nejsou pro čokoládu příliš tradiční, při chuťových testech mezi spotřebiteli ale nová příchuť bodovala prý zejména v Číně (to je možná dáno i neobvyklou barvou), ale chutnala i obyvatelům Evropy, Ameriky a japonských ostrovů.

„Chutná tak lehce a ovocně, že si ani neuvědomíte, že do sebe ládujete jeden kousek za druhým. To znamená, že zákazníci budou schopni sníst tohoto druhu víc než u konvenčních druhů čokolády. Jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, musíte posoudit sami,“ uvedl pro The Sun expert na čokoládu Angus Kennedy, autor knihy Angusova konfekce, která je mezi čokolatiéry považována za základní literaturu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Zlatá kombinéza Ester Ledecké. I díky ní se stala superhrdinkou olympiády

Ester Ledecká

Ta mladá holka působí jak zjevení. Zvládá jezdit na snowboardu i na lyžích tak dobře, že patří ke světové elitě. Ale...



Lenka Vlasáková: Nechápala jsem, proč mě pořád někdo ponižuje

Herečka Lenka Vlasáková

Divadlo a film ji miluje. Nejspíš proto, že je v ní něco tajemného. Přesto se Lenka Vlasáková zabydluje v komických...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Láska 2018: Panny čeká skvělý rok, Vodnářky se vrátí na zem... Co vy?

Valentýn je za rohem.

Postupem času i u nás svátek zamilovaných zakotvil a my jsme si zvykli si ho připomínat. Už není jen komerční...

Další z rubriky

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Mrkvová pomazánka s celerem

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se...

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

Krevety s chilli a koriandrem

Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají...

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Červené rty nikdy nevyjdou z módy. Ani na Silvestra

Arome.cz Červené rty sluší výrazným brunetám i křehkým blondýnkám. A z módy nevycházejí už pěknou řádku let. Že je na vás křiklav...

Najdete na iDNES.cz