Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rostlinné tuky nám pomáhají i škodí. Se kterými šetřit?

  4:00aktualizováno  4:00
Češi za rok spotřebují zhruba 25 kg tuků na osobu. Z toho je asi 5 kg másla, ale většinu tvoří rostlinné tuky a oleje. Mnoho lidí stále neví, které z nich opravdu prospívají. Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak vybírat vhodné potraviny.

"Rostlinné tuky jsou sice zdravější, ale ani ty nemůžeme konzumovat v neomezeném množství. Důležité je vybírat hlavně tuky kvalitní a sledovat zastoupení jednotlivých mastných kyselin," říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Ty nenasycené potřebuje lidské tělo kvůli příjmu takzvaných esenciálních neboli pro tělo nezbytných mastných kyselin. Vyrobit si je totiž nedokáže, a musí je tedy přijímat stravou. Oproti tomu tuky, které obsahuje máslo, si dokáže vyrobit lidské tělo i samo.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Odborníci proto doporučují přijímat tuky v poměru 1/3 nasycených a 2/3 nenasycených z celkového doporučeného denního příjmu tuků, který podle nejmodernějších výživových doporučení činí 60 až 90 gramů tuku za den v závislosti na věku, pohlaví, fyzické aktivitě, ale i celkovém zdravotnímu stavu člověka.

I mezi rostlinnými tuky se však najdou tuky rizikové, které mají vysokých obsah nasycených mastných kyselin. Je to tuk kokosový, palmojádrový a kakaové máslo. Například kokosový tuk se kvůli nízké ceně a dobrým funkčním vlastnostem začal hojně používat při výrobě zmrzlin, polev, ale i dalších výrobků.

Raději řepkový než slunečnicový

Při výběru olejů lidé stále dělají chyby. "Nejčastěji totiž Češi kupují slunečnicový olej, protože ho považují za nejzdravější. To ale není pravda," upozorňuje dietoložka. Je sice výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny.

"Omega 6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji," vysvětluje Hlavatá.

Z výživového hlediska je mnohem vhodnější olej řepkový. "Má totiž vhodné složení mastných kyselin. Hlavně obsahuje takzvané omega 3 mastné kyseliny, kterých přijímáme málo," vysvětluje profesorka Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT.

Podrobný text o tom, jak vybírat oleje, čtěte zde.

Diskutované margaríny

Největší diskuzi z rostlinných tuků vzbuzují margaríny. "Není snad potraviny, o které by kolovalo tolik mýtů, jako o margarínech," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. A k tomu se přiklání i profesorka Dostálová. Jedním z těchto mýtů je i to, že obsahují vysoké množství trans nenasycených mastných kyselin.

"V současné době se ale margaríny vyrábějí z kvalitních rostlinných tuků a olejů pouze mechanickými postupy. Před patnácti, dvaceti lety skutečně margaríny obsahovaly velké množství trans nenasycených mastných kyselin. V současné době se ale při výrobě margarínů používají zcela nové technologie, při kterých trans nenasycené mastné kyseliny nevznikají," vysvětluje profesorka Jana Dostálová.

Jak se dnes vyrábějí margaríny a proč byla v minulosti řepka zatracovaná? Podívejte se na video.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách má vítěze druhého kola

Slapy

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...



Dagmar Pecková: Lidé mi chyby odpouštěli, ale já si kopala hrob

Operní pěvkyně Dagmar Pecková

Stála na slavných světových operních a koncertních scénách, zpívala pod vedením známých dirigentských osobností, ale...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Češi se zabíjejí solí. Spořádáme jí až šest kilogramů ročně

Ilustrační fotografie

Pohádka Sůl nad zlato děti učí, že bez soli se obejít nedá. Dnes se nedostatku sodíku, jehož hlavním zdrojem je právě...

Za migrény mohou ženské pohlavní hormony, tvrdí vědci

bolest hlavy, ilustrace

Role pohlavních hormonů ještě zdaleka není do důsledku prozkoumána. Že se s rostoucí hladinou testosteronu zvyšuje chuť...

Zachránili mi život, říká pacientka. Na podporu Aktipu sepsala petici

Alžběta Labounková, pacientka institutu AKTIP.

Po odvysílání televizního dokumentu Obchod se zdravím nevěřila Alžběta Labounková svým očím. Psychosomatický institut...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!



Najdete na iDNES.cz