Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Roman Hadrbolec přivezl zdravou stravu z Hollywoodu

aktualizováno 
Jak mlsný má jazýček Tom Cruis? Díky čemu si udržuje nestárnoucí Cher štíhlou postavu, nebo co nechutná Jacku Nicholsonovi? To vše dobře ví český šéfkuchař Roman Hadrbolec, který prošel kuchyněmi i dalších hollywoodských hvězd.

"Třeba Cher je vegetariánka, tak jsem se zdokonalil v bezmasých pokrmech. I manželka Arnolda Schwarzeneggera Maria Shriver a jejich děti jedí lehkou zdravou stravu, ale Arnold si dá raději klasický ‘schnitzel‘ - tedy smažený řízek, jak je zvyklý z Rakouska," směje se Roman.

Zpravidla měla jeho jídla u hollywoodských hvězd úspěch, ale prý se i stalo, že se netrefil. Třeba když se snažil propagovat typicky českou kuchyni. "Jacku Nicholsonovi nechutnala, prý je to moc moučné. Tam totiž nejsou zvyklí zahušťovat omáčku moukou. Tak jsem mu hned uvařil něco jiného," přiznává Roman. Největší úspěch prý naopak slavil s polévkami, na které je ze svých původních receptů nejvíc pyšný.

A kdo ze slavných mu byl nejsympatičtější? "Rozhodně Paul Newman, který neváhal vařit se mnou. Vymýšleli jsme různé omáčky, protože on má na ně továrnu, a skvěle jsme se při tom bavili," vzpomíná šéfkuchař.

Zdravá strava vyžaduje i zdravé ingredience, což za velkou louží takový problém nebyl, ale co tady? Roman Hadrbolec se po návratu do Česka zapojil do projektu Gustino, který podporuje restaurace, kde se nemusí bát najíst zastánce zdravé výživy i ten, kdo nechce do sebe cpát zbytečné kalorie.

"Chodím hodně na vietnamská tržiště, kde vím, že seženu čerstvou zeleninu, ne jako v supermarketech. Nebo se ptám po samopěstitelích a jezdím na různé farmy, kde ovoce a zeleninu nakupuji. Pro bylinky si nejčastěji jezdím na trh do Vídně, protože mám restauraci v Brně, tak to nemám daleko." A co říká na tolik poslední dobou propagované biopotraviny?

"Rozhodně proti nim nic nemám, ale nic se nemá přehánět. Právě bylinky a zeleninu bych doporučil, ale jinak je to myslím zbytečné. V Americe jsem jednou připravoval kuře z organického chovu a nemělo vůbec žádnou chuť."

Inspirace pro Čechy

Teď je jeho úkolem sestavit pro restaurace zapojené v projektu zdravá menu, která by je měla inspirovat. "Samozřejmě budu i v kontrolní komisi, která bude dohlížet, aby se při vaření používaly zaručeně čerstvé suroviny a dodržoval doporučený poměr živin. Tyto restaurace pak od nás dostanou známku Gustino s vyobrazeným rajčetem a podle toho zákazníci poznají, kde mají záruku zdravě vyváženého jídla," vysvětluje Roman.

Ale pozor, nejde o vyloženě dietní stravování! V praxi to sice znamená, že vám nenaservírují svíčkovou se šesti a knedlo vepřo zelo, ale třeba zapečeného lososa ve smetanové omáčce a jako přílohu restovanou zeleninu. Právě smetanová omáčka nepatří zrovna do dietního jídelníčku, ale v poměru s ostatními ingrediencemi, v jakém bude pokrm připraven, nebude těžkou kalorickou bombou, ale zdravě vyváženým obědem, po kterém rozhodně nepřiberete.

Pórkovo-hruškový krém pro Cher

(osm porcí)

- 4 lžíce másla
- 5 bílých částí pórků (rozpůlených a nakrájených na drobné proužky)
- 3 středně velké brambory (nakrájené na kostičky)
- 4 hrnky kuřecího vývaru
- 1 kg kompotovaných hrušek (nakrájené na větší kusy)
- 1 hrnek nálevu z kompotu
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky bílého mletého pepře
- 1 hrnek smetany ke šlehání
- 150 g rozdrobeného sýru s modrou plísní
- 2 lžíce čerstvé pažitky

Ve větším hrnci při střední teplotě pět minut podusíme na másle nakrájené pórky. Přidáme brambory a za občasného míchání restujeme další tři minuty. Zalijeme kuřecím vývarem a nálevem z hrušek, přidáme sůl, pepř a vaříme cca 10 min. - dokud brambory nezměknou. Odstavíme, přidáme hrušky a rozmixujeme ručním mixérem. Vrátíme na vařič, vmícháme smetanu a ještě dochutíme pepřem a solí. Při mírné teplotě prohřejeme asi pět minut. Podáváme posypané sýrem a pažitkou.
Autoři:






Nejčtenější

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.