Doporučujeme

Křehké sušenky plněné brusinkami | foto: www.cranberries-usa.cz

Rohlíčky a úlečky už máte? Teď zkuste vánoční cukroví s brusinkami

  • 30
Není nad tradiční české cukroví, ale občas to chce změnu. Nabídněte letos o Vánocích návštěvám i rodině netradiční pečené dobroty se sušenými brusinkami. Jejich pikantní nakyslá chuť si překvapivě dobře rozumí se sladkým těstem nebo čokoládou.

Křehké sušenky plněné brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 55 kusů

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • Náplň a ozdoba:
  • 70 g sušených brusinek (cranberries)
  • 125 g měkkého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 1 čajová lžička třešňové pálenky (nebo šťávy)
  • 150 g mléčné čokoládové dortové polevy

1. Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme v misce. Přidáme kousky másla a rychle prohněteme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce nejméně 30 minut.

2. Těsto vyválíme na sílu 2 až 3 mm na vále lehce poprášeném moukou. Vykrájíme kolečka (o průměr asi 4 cm) a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 10 až 12 minut v předehřáté troubě při 180 stupních. Pečivo necháme vychladnout nejlépe na drátěné podložce.

3. 40 g sušenek brusinek posekáme najemno, zbylé necháme na ozdobu. Smícháme moučkový cukr, máslo a třešňovou pálenku a do směsi přidáme brusinky. Spojíme vždy dvě kolečka máslovým krémem. Necháme 1 hodinu vychladnout.

4. Posekáme polevu najemno, vložíme ji do misky a necháme roztát v horké vodní lázni. Kolečka ozdobíme polevou a zbývajícími brusinkami.

Brusinkové jednohubky ze štoly

Doba přípravy: cca 50 minut
Množství: cca 40 kusů

Brusinkové jednohubky ze štoly

Na těsto:

  • 500 g mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 225 g měkkého másla
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g sušených amerických brusinek

Na ozdobu:

  • 250 g moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy
  • 40 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďolíček. Mléko zahřejeme do vlažna.

2. Nadrobíme kvasnice, zamícháme s mlékem a jednou lžičkou cukru a promícháme s moukou. Těsto zakryjeme a necháme kynout 10 až 15 minut na teple. Poté přidáme zbývající cukr, 175 g másla a tvaroh a vše zpraceme do hladkého těsta ručním hnětačem. Zakryté těsto necháme jednu hodinu kynout. Pak lehce vmícháme americké brusinky.

3. Těsto vyválíme po pracovní ploše mírně posypané moukou na výšku 2 až 3 cm. Pak z těsta vykrojíme čtverečky (cca 6 x 6 cm) a položíme je na plech vyložený pečícím papírem (mezi čtverečky necháme mezery, těsto nabyde). Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca 15 až 20 minut. Po upečení rozpustíme zbývající máslo a jednohubky potřeme štětečkem. Necháme vychladnout.

4. Citrónovou šťávu rozmícháme s práškovým cukrem a 2 až 3 lžícemi vody. Jednohubky ze štoly touto směsí potřeme a ozdobíme americkými brusinkami. Lehce posypeme moučkovým cukrem.

Husarské koblížky s brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 24 kusů

Husarské koblížky s brusinkami

Na těsto:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 170 g mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka nového (mletého) koření
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • 100 g cranberry želé
  • 30 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Vlašské ořechy pomeleme na jemno. V misce smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, novým kořením a ořechy. Přidáme po kouskách máslo a žloutek. Vše dobře rozdělíme nožem na malé kousky, aby se suché a mokré části spojily. Pak vše rychle prohněteme rukama do hladkého těsta.

2. Z těsta vytvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou stranou lžíce dolíček. Plech odložíme asi na 1 hodinu na chladné místo.

3. Želé zahřejeme a kápneme do každého dolíčku. Dáme péct na cca 12 až 15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.

4. Posekáme brusinky a smícháme je se zbytkem želé. To pak svaříme a naplníme jím dolíčky. Před podáváním koblížky pocukrujeme.


  • Vybrali jsme pro Vás