Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rohlíčky a úlečky už máte? Teď zkuste vánoční cukroví s brusinkami

  4:36aktualizováno  4:36
Není nad tradiční české cukroví, ale občas to chce změnu. Nabídněte letos o Vánocích návštěvám i rodině netradiční pečené dobroty se sušenými brusinkami. Jejich pikantní nakyslá chuť si překvapivě dobře rozumí se sladkým těstem nebo čokoládou.

Křehké sušenky plněné brusinkami | foto: www.cranberries-usa.cz

Křehké sušenky plněné brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 55 kusů

Na těsto:

  • 300 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 200 g másla
  • Náplň a ozdoba:
  • 70 g sušených brusinek (cranberries)
  • 125 g měkkého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 1 čajová lžička třešňové pálenky (nebo šťávy)
  • 150 g mléčné čokoládové dortové polevy

1. Mouku, cukr a vanilkový cukr smícháme v misce. Přidáme kousky másla a rychle prohněteme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce nejméně 30 minut.

2. Těsto vyválíme na sílu 2 až 3 mm na vále lehce poprášeném moukou. Vykrájíme kolečka (o průměr asi 4 cm) a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 10 až 12 minut v předehřáté troubě při 180 stupních. Pečivo necháme vychladnout nejlépe na drátěné podložce.

3. 40 g sušenek brusinek posekáme najemno, zbylé necháme na ozdobu. Smícháme moučkový cukr, máslo a třešňovou pálenku a do směsi přidáme brusinky. Spojíme vždy dvě kolečka máslovým krémem. Necháme 1 hodinu vychladnout.

4. Posekáme polevu najemno, vložíme ji do misky a necháme roztát v horké vodní lázni. Kolečka ozdobíme polevou a zbývajícími brusinkami.

Brusinkové jednohubky ze štoly

Doba přípravy: cca 50 minut
Množství: cca 40 kusů

Brusinkové jednohubky ze štoly

Na těsto:

  • 500 g mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 kostka čerstvých kvasnic
  • 100 g cukru
  • 225 g měkkého másla
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g sušených amerických brusinek

Na ozdobu:

  • 250 g moučkového cukru (prosít přes sítko)
  • 2–3 lžíce citrónové šťávy
  • 40 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Do mísy nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme ďolíček. Mléko zahřejeme do vlažna.

2. Nadrobíme kvasnice, zamícháme s mlékem a jednou lžičkou cukru a promícháme s moukou. Těsto zakryjeme a necháme kynout 10 až 15 minut na teple. Poté přidáme zbývající cukr, 175 g másla a tvaroh a vše zpraceme do hladkého těsta ručním hnětačem. Zakryté těsto necháme jednu hodinu kynout. Pak lehce vmícháme americké brusinky.

3. Těsto vyválíme po pracovní ploše mírně posypané moukou na výšku 2 až 3 cm. Pak z těsta vykrojíme čtverečky (cca 6 x 6 cm) a položíme je na plech vyložený pečícím papírem (mezi čtverečky necháme mezery, těsto nabyde). Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca 15 až 20 minut. Po upečení rozpustíme zbývající máslo a jednohubky potřeme štětečkem. Necháme vychladnout.

4. Citrónovou šťávu rozmícháme s práškovým cukrem a 2 až 3 lžícemi vody. Jednohubky ze štoly touto směsí potřeme a ozdobíme americkými brusinkami. Lehce posypeme moučkovým cukrem.

Husarské koblížky s brusinkami

Doba přípravy: cca 90 minut
Množství: cca 24 kusů

Husarské koblížky s brusinkami

Na těsto:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 170 g mouky
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka nového (mletého) koření
  • 100 g másla
  • 1 žloutek

Na ozdobu:

  • 100 g cranberry želé
  • 30 g sušených amerických brusinek
  • moučkový cukr na posypání

1. Vlašské ořechy pomeleme na jemno. V misce smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, novým kořením a ořechy. Přidáme po kouskách máslo a žloutek. Vše dobře rozdělíme nožem na malé kousky, aby se suché a mokré části spojily. Pak vše rychle prohněteme rukama do hladkého těsta.

2. Z těsta vytvarujeme kuličky ve velikosti vlašského ořechu a položíme je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky vytlačíme obrácenou stranou lžíce dolíček. Plech odložíme asi na 1 hodinu na chladné místo.

3. Želé zahřejeme a kápneme do každého dolíčku. Dáme péct na cca 12 až 15 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů.

4. Posekáme brusinky a smícháme je se zbytkem želé. To pak svaříme a naplníme jím dolíčky. Před podáváním koblížky pocukrujeme.

Autor:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.