Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Děti a jídlo: Švédsko sladkosti jen v sobotu, Itálie moře zeleniny

  4:51aktualizováno  4:51
Kdo z vás žije rodinným životem a musí denně stíhat práci, aktivity dětí i nákupy, ten ví, jak je těžké při tom všem ještě zajistit potomkům zdravé, vyvážené a pestré stravování. Zajímalo nás, jak se tenhle nelehký úkol daří maminkám jinde v Evropě, tak jsme čtyřem z nich položili stejné otázky týkající se rodinného stravování. Podívejte se jim s námi pod pokličku.

Gail Banksová z Velké Británie dovolí dětem sladký zákusek jen tehdy, když hezky jedí zeleninu. | foto: Archiv čtenářky

Anglie: Děti smějí sladkosti, když pěkně jedí a sní dost zeleniny

Gail Banksová (38) žije se svými dvěma dětmi, desetiletou Lauren a sedmiletým Jamesem, v rodinném domě ve Walton On Thames v anglickém hrabství Surrey. Pracuje jako masérka a kosmetička.

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Třikrát až čtyřikrát do týdne.

2. Vaříte jedno jídlo (třeba oběd či večeři) pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti (děti, tatínka apod.) připravujete něco speciálního?
Většinou se snažím vařit jednu večeři pro nás pro všechny. Ale když máme návštěvu, tak většinou nejdřív uvařím něco dětem, a pak se najím s dospělými, když jsou děti v posteli.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Moje děti často vyžadují moučník po hlavním jídle, takže když hezky jedí a snědí všechnu zeleninu a ovoce, ráda jim dám mražený jogurt nebo třeba malou čokoládovou zmrzlinu.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Většinou vodu a někdy neslazené ovocné šťávy.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den? 
Těstoviny se sýrovou omáčkou a hráškem, pizza, sýrový koláč se zeleninou, kuřecí nugety a pečené bramborové hranolky se zeleninou, kuřecí casserole...

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
K většině teplých jídel se snažíme jíst zeleninu.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Od každého trochu.

Francie: K večeři polévky a hodně zeleniny

Jana Heitzmannová (34), specialistka mzdových systémů, a její muž, lékař Jean-Daniel (40), žijí s dětmi Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) v rodinném domě ve městě Bart ve Francii.

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

Carole-Anne (6) a Marc-Antoine (3) Heizmannovi z Francie u stolu

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Přes týden k snídani, o víkendu k obědu a večeři. Oba pracujeme přes den a manžel se vrací pozdě večer. Dětem proto připravuji večeří na 19. hodinu a já pak večeřím s manželem po jeho návratu z práce.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Obědy o víkendu jsou společné pro všechny členy rodiny. Základem večeří je většinou jedna polévka. Děti si před ní zakousnou čerstvou zeleninu, sýr a dezert, pro manžela a sebe většinou připravuji ještě salát s bagetou či těstovinami.

Tipy pro tryskomatky

Týdenní menu s dovozem čerstvých surovin, web pro maminky kuchařky nebo kniha receptů

Jestli máte někdy pocit, že byste potřebovala čtyři ruce a nejméně o 12 hodin denně více, abyste stihla práci i rodinnou večeři, pak zkuste některý z těchto tipů:

Maminčina taška - až domů dostanete recepty na týdenní teplé a chutné večeře pro čtyřčlennou rodinu spolu s čerstvými surovinami. "Recepty jsou rychlé, jednoduché na přípravu a přizpůsobené tak, aby dětem chutnaly," říká Marcela Štěpánková, matka dvou dětí a zakladatelka společnosti Rodino k večeři, která trhá každý týden trn z paty stále většímu počtu zaměstnaných maminek.

Recepty pro děti - internetové stránky věnované zdravému vaření nejen pro děti, plné receptů, tipů a triků, které se vytížené mamince vždycky hodí.

Chutné recepty pro miminko i celou rodinu - knížka 66 rychlých receptů autorek Birgit Kaltenthalerové a Heike Kovácsové nabízí nejen tipy na vaření pro velké i malé děti, ale i rady o výživě a kojení.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Sušenky typu Bebe nebo Prince děti často dostávají k odpolední svačině u paní, která je po škole a školce opatruje. Bonbóny a zmrzlinu jedí spíše výjimečně při příležitosti svátků, narozenin nebo návštěv.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
K snídani mléko nebo kakao a džus, ke svačině džus, k ostatním jídlům a během dne vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Dětem připravuji večeři po návratu z práce v cca 19 hodin. Přibližně rok mi v tom pomáhá "kouzelný stroj" Termomix, který míchá, krájí a ohřívá, takže s jeho pomocí připravuji rychle lahodné a zdravé polévky všeho druhu z čerstvé zeleniny. Byla to poměrně velká investice, ale každý den ji blahořečím. Děti před polévkou sní talířek čerstvé zeleniny. Samotná polévka (většinou bezmasá) obsahuje různé druhy sezonní zeleniny jako pórek, dýně, petržel, zelí, celer, mrkev, cukety, rajčata, lilky, fazolky, čočku a brambory nebo těstoviny. Po polévce děti ještě sní kousek sýra, což je ve Francii zvykem, výjimečně kousek šunky a dezert - jogurt nebo ovoce.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Většinový. Je součástí každého jídla - vařená nebo čerstvá, většinou najednou. Část pochází z naší zahrady.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Polotovarům se vyhýbám.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Velmi výjimečně, cca jednou do roka.

Itálie: Těstoviny každý den a spousta zeleniny

Francesca Traneová (41), která pracuje jako asistentka v advokátní kanceláři, a její děti Stefano (12), Simone (11) a Biagio (7) Solazzo společně žijí v bytě v Římě.

Francesca Trane z Říma se syny

Francesca Trane z Říma se syny

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Každý den na večeři. Chodím do práce každý všední den ráno a vracím se v osm večer. Než odejdu do práce, uvařím dětem těstoviny k obědu, takže si je mohou ohřát. V týdnu večeříme společně a o víkendu spolu také obědváme. V neděli obvykle přichází na oběd i můj bratr Angelo.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vařím jedno jídlo pro všechny, ale někdy ti mladší chtějí něco jiného.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Vůbec žádné bonbóny. Mívají k snídani sušenky, někdy zmrzlinu po večeři. Ale ne moc často.

4.Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Jíme těstoviny na všechny možné způsoby, maso a hodně zeleniny.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Je to velmi důležitá část našeho jídelníčku, denně si dáváme hodně zeleniny.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Používám výhradně čerstvé suroviny. U nás doma nenajdete žádné polotovary!

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Pouze když jsou se svým otcem, tedy jednou až dvakrát týdně.

Švédsko: Sladkosti jen v sobotu

Učitelka na mateřské dovolené Anna Sjövallová (40) a realitní makléř Fredrik (40) a jejich děti Ludvig (6), Lykke (4) a Oskar (1) žijí v rodinném domě v Bjärred ve Švédsku.

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

Anna Sjövall ze Švédska s manželem Fredrikem a dětmi

1. Jak často se vaše rodina sejde u jednoho stolu?
Pět dní v týdnu.

2. Vaříte jedno jídlo pro všechny, nebo pro některé členy domácnosti připravujete něco speciálního?
Vaříme jedno jídlo pro celou rodinu, ale maminka si obvykle dává menší přílohu a nahrazuje ji zeleninou.

3. Jak často dostávají vaše děti sladkosti jako bonbony, sušenky, zmrzlinu?
Ve Švédsku máme tradici "bonbónové soboty", takže sladkosti mají děti pouze v tento den a nebo když je dětská party. Občas si dají zmrzlinu, nejčastěji v létě.

4. Jaké nápoje vaše děti pijí nejčastěji?
Vodu a mléko.

5. Jak vypadá vaše běžná rodinná večeře ve všední den?
Maso, kuře nebo ryba s těstovinami, rýží, bulgurem nebo bramborami, salát, omáčka. Snažím se vařit sama, ale když máme hodně aktivit (fotbal, gymnastika...), tak využívám polotovary.

6. Jak velký podíl má v jídelníčku vaší rodiny zelenina?
Snažíme se jíst zeleninu ke každému jídlu, například salát s okurkou, rajčaty, paprikou, fetou nebo mozzarellou a restovanými dýňovými semínky.

7. Používáte polotovary, nebo raději připravujete jídlo z čerstvých surovin?
Dávám přednost čerstvým surovinám, jak už jsem řekla v odpovědi na otázku číslo pět.

8. Jak často chodí vaše rodina nebo děti do občerstvení typu fast food?
Zřídka. Možná jednou až dvakrát za čtvrt roku.







Nejčtenější

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Kia cee´d AKČNÍ CENA NA...
Kia cee´d AKČNÍ CENA NA...

r.v. 2014, naj. 54 000 km, diesel
264 900 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.