NA 4 PORCE
Příprava: 40 minut + 20 minut vaření
* 300 g rýže na rizoto (Carnaroli nebo Roma)
* 2 lžíce másla
* 2 stroužky česneku, oloupané
* 1 nakrájenou cibuli
* 100 ml bílého vína
* 50 g sušených (předem namočených) hub nebo 400 g čerstvých
* 60 g strouhaného sýra typu parmazán (Gran Moravia)
* 3 lžíce olivového oleje
* 1 l horkého masového vývaru
* sůl, případně pepř na dochucení
1. Na oleji osmahněte kousky hub (namočené předtím sceďte). Osolte a dvacet minut poduste. Vývar nechte mírně vřít na malém plameni.
2. Ve větším kastrolu osmažte na másle cibuli a česnek. Přidejte rýži a ze všech stran ji opražte. Postříkejte vínem a nechte odpařit. Česnek vyjměte. Naběračkou postupně dolévejte vývar; jakmile se vstřebá, přilijte další. Občas zamíchejte. Asi po dvaceti minutách bude rýže "al dente".
Drtivá dobrota
V tu chvíli přidejte houby. Pak odstavte a vmíchejte máslo i sýr. Zamíchejte, podle potřeby dochuťte a nechte dvě minuty odstát. Rizoto podávejte se zbylým sýrem.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Italské rizoto s hráškem |
Rizoto s kaštany, dýní a dýňovými semínky |
Rizoto pod grilem |