Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Řízky, bůček, žebírka. Tři pádné důvody, proč milujeme vepřové maso

  2:49aktualizováno  2:49
Dalo by se říct, že vepřové je národní maso. Od velikonočního selátka na grilu po zabíjačku v podzimních mrazících se naše náklonnost k prasátkům jen posiluje. My vám nabízíme recepty na úpravu tři základních pilířů - řízků, bůčku a žebírek.

Smažená vepřová kotleta | foto: Isifa.com

Říká se, že v jednoduchosti je krása. Řízek je toho zářným důkazem. Stačí vzít maso, obalit ho, usmažit na pánvi a odměnou vám je lahodná křupavá chuť. Když se vaše chuťové buňky náhodou budou nudit, pro zpestření můžete základní směs obohatit nejrůznějšími přísadami.

Smažená vepřová kotleta

Doba přípravy: 20 minut + 15 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 4 vepřové kotlety
  • sůl, pepř
  • hladká mouka
  • 2 - 3 vejce
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo
  • 1 citron

1. Kotlety vykostíme, omyjeme, osušíme, okraje masa nakrojíme a maso naklepeme. Ochutíme solí a pepřem.

2. Plátky masa obalíme v hladké mouce, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme prosáté strouhance.

3. V hlubší pánvi rozehřejeme olej nebo sádlo a obalené řízky osmažíme po obou stranách dozlatova.

4. Podáváme s vařenými bramborami, trochou másla a měsíčkem citronu.

Tip: Stejným způsobem můžete připravit i šťavnatější řízky z vepřové krkovice nebo z vepřové kýty.

Vepřové kotlety na černém pivě

Vepřové kotlety na černém pivě

Doba přípravy: 15 minut + 40 - 45 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 4 vepřové kotlety, vykostěné
  • sůl, pepř
  • plnotučná hořčice
  • 1 střední cibule
  • kousek pórku - bílá část
  • 2 lžíce oleje
  • 250 ml černého piva
  • 1 bobkový list

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Maso omyjeme a osušíme, ochutíme solí a čerstvě drceným pepřem. Plátky potřeme hořčicí.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek nasekáme. V širším nižším hrnci vhodném i na zapékání rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, opečeme plátky masa.

3. Maso a cibuli zalijeme pivem, přidáme bobkový list a posypeme nasekaným pórkem, přiklopíme poklicí a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení přeléváme výpekem. Po půlhodině pečení poklici odklopíme a maso doměkka dopečeme.

4. Jako přílohu podávejte špecle a podušenou kapustu s anglickou slaninou a pórkem.

Vepřový řízek s křenem a hořčicí

Vepřový řízek s křenem a hořčicí

Doba přípravy: 20 minut + 20 minut smažení
Množství: pro 4 osoby

  • 4 plátky vepřové kýty
  • sůl
  • 3 centimetry čerstvého křenu
  • hrubozrnná hořčice
  • hladká mouka
  • 2 - 3 vejce
  • strouhanka
  • olej

1. Omyté a osušené plátky masa na okrajích nařízneme a naklepeme. Křen oloupeme a najemno nastrouháme.

2. Maso osolíme, z jedné strany ho pomažeme lžičkou hořčice, z druhé posypeme nastrouhaným křenem. Ten mírně zatlačíme do masa, aby při obalování neopadal.

3. Ochucené plátky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a řízky z obou stran pomalu dozlatova opečeme.

Tip: Vyzkoušejte si stejný recept s telecím masem.

Jistě, žádný dietolog vám bůček nedoporučí jako každodenní součást jídelníčku, ale občas si takový hřích můžete dovolit. Zvlášť, když ho zkombinujete se spoustou zeleniny. To si pak můžete koupit i ten prorostlejší.

Pečený bůček pěti vůní

Pečený bůček pěti vůní

Doba přípravy: 10 minut + vaření 120 minut
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg vepřového bůčku
  • sůl
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 malé šalotky
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 lžičky koření pěti vůní

1. Bůček omyjeme, osušíme a necháme ho 15 minut povařit ve slané vodě. Troubu předehřejeme na 160 °C.

2. Povařené maso osušíme, necháme vychladnout. Kůži bůčku nařízneme do pruhů. Do nakrojené kůže vetřeme sůl.

3. Mrkev a petržel oškrábeme a nakrájíme na větší kostky nebo špalíky. Šalotku oloupeme a pokrájíme na čtvrtiny. V misce rozmícháme med, zázvor a koření. Směsí potřeme bůček.

4. Maso vložíme do pekáče na rozloženou zeleninu, podlijeme vodou a zakryté je dáme péct. Během pečení tenkou ostrou vidličkou propichujeme kůži, přeléváme výpekem. Případně podléváme vodou.

5. Hotový měkký bůček odkryjeme, zvýšíme teplotu na 180 °C a posledních 15-20 minut dopečeme odkrytý.

Tip: Ostřejší verzi získáte promícháním zázvoru medu a chilli omáčky.

Vepřový bůček s čočkou

Vepřový bůček s čočkou

Doba přípravy: 20 minut + 120 - 150 minut vaření
Množství: pro 6 osob

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • sůl
  • kmín
  • 4 střední cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 1 mrkev
  • 150 g anglické slaniny
  • olej
  • 500 g francouzské zelené čočky

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Omytý bůček osušíme, vetřeme do něj sůl, okmínujeme.

2. Maso vložíme do pekáče kůží dolů, podlijeme vodou a přikrytý ho dáme péct. Bůček během pečení přeléváme výpekem, případně podléváme vodou.

3. Cibuli a česnek oloupeme, polovinu cibule nakrájíme na malé kostičky, druhou nahrubo. Dva stroužky česneku nakrájíme na plátky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na kostičky. Asi po hodině pečení bůček vyjmeme, otočíme a ostrým nožem pokrájíme kůži na proužky nebo čtverečky. Do pekáče přisypeme nahrubo pokrájenou cibuli, čtyři celé stroužky česneku, přikryjeme a znovu dáme na hodinu péct.

4. V hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej, orestujeme na něm nadrobno pokrájenou cibuli a slaninu, přisypeme mrkev a česnek, společně opečeme, přidáme přebranou a propláchnutou čočku.

5. Zalijeme vodou tak, aby nad čočkou byl alespoň centimetr vody, a přikrytou dusíme doměkka, občas ji můžeme podlít vodou. Hotovou čočku dochutíme solí.

6. Měkký bůček dopékáme odkrytý, aby byla kůže dokřupava. Po upečení ho nakrájíme na plátky a servírujeme se zelenou čočkou.

Tip: Namísto zelené puy čočky můžete použít i klasickou hnědou čočku, počítejte však s delší dobou přípravy, raději ji namočte předem.

Vepřový bůček se zeleninou na černém pivě

Vepřový bůček se zeleninou na černém pivě

Doba přípravy: 20 minut + 120 - 150 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti
  • sůl
  • 500 ml černého piva
  • 4 malé cibule
  • 5 stroužků česneku 2 mrkve
  • 1 petržel nebo pastiňák
  • kousek celeru

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Bůček omyjeme, osušíme, potřeme solí, vložíme do pekáče kůží dolů, podlijeme většinou piva a trochou vody a dáme přikrytý péct. Během pečení maso přeléváme výpekem.

2. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na čtvrtiny. Zeleninu očistíme, celer pokrájíme na větší kousky, mrkev a petržel na špalíky.

3. Po hodině pečení bůček vyjmeme a nařežeme kůži ostrým nožem do pruhů. Do pekáče vsypeme zeleninu, přidáme bůček, podlijeme zbylým pivem a pečeme dalších 40 minut pod poklicí.

4. Když je bůček měkký, zvýšíme teplotu na 180 °C a bůček dokřupava dopečeme.

5. Přidejte do pekáče na měsíčky pokrájené oloupané brambory, odpadne vám starost o přílohu.

Někde v podvědomí se vám možná ozvou geny pravěkých lovců. Na etiketu v případě žebírek s klidem zapomeňte. Nedají se jíst jinak, než že je vezmete do ruky.

Vepřová žebírka s chřestem

Vepřová žebírka s chřestem

Doba přípravy: 15 minut + 2 hodiny pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • 1 malá chilli paprička
  • 100 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 lžíce pálivé chilli omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 6 lžic kečupu
  • 500 g zeleného chřestu

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Naporcovaná žebírka omyjeme a osušíme. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme z ní semínka a najemno nasekáme.

2. V misce rozmícháme 200 ml horké vody se zbylými ingrediencemi (mimo chřestu) a přelijeme přes žebírka. Plech se žebírky zakryjeme alobalem a dáme péct.

3. Po 80 minutách pečení alobal sejmeme, žebírka promícháme s vypečenou šťávou a dáme péct na dalších 20 minut. Teplotu v troubě zvýšíme na 220 °C, žebírka obrátíme, potřeme výpekem a dopečeme 15 - 20 minut při vyšší teplotě.

4. Žebírka necháme pět minut odpočinout a pak je rozdělíme i s povařeným chřestem na jednotlivé porce.

Tip: Nejjednodušší úprava chřestu: omýt, oloupat spodní 1/3 stonku a povařit 8 minut v litru vody s lžičkou cukru a lžičkou soli.

Žebírka s pivem a sušeným ovocem

Žebírka s pivem a sušeným ovocem

Doba přípravy: 40 minut + 120 - 150 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 150 g světlých rozinek
  • 100 g sušených švestek bez pecek
  • 1 kg masitých vepřových žebírek
  • sůl, pepř
  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 300 ml piva
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • sušený tymián

1. Rozinky a švestky zalijeme v hrnci vařící vodou a povaříme pět minut. Scedíme a necháme okapat na sítu.

2. Troubu předehřejeme na 160 °C. Nasekaná žebírka omyjeme a osušíme, ochutíme solí a pepřem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3. Ve větší hlubší pánvi opečeme na lžíci oleje žebírka ze všech stran, odkládáme je do pekáče.

4. Slijeme z pánve přebytečný tuk, přilijeme novou lžíci oleje a orestujeme na něm cibuli, přisypeme rozinky a švestky, společně opečeme. Zasypeme cukrem, promícháme, dokud se nerozpustí, přilijeme světlé pivo a za stálého míchání provaříme asi pět minut. Touto směsí zalijeme žebírka v pekáči, přilijeme vývar, ochutíme tymiánem a pod pokličkou pečeme. Po hodině žebírka obrátíme, případně podlijeme vodou a pečeme další hodinu do změknutí.

5. Upečená žebírka z pekáče vyjmeme, uchováme v teple a výpek povaříme asi pět minut, aby se částečně zredukoval a zhoustl. Žebírka rozdělíme na porce a přelijeme je šťávou a ovocem.

Vařená vepřová žebra

Vařená vepřová žebra

Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1,5 kg masitých vepřových žeber
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce kayenského pepře
  • 1 lžíce soli
  • 4 kukuřičné klasy

1. Žebírka nasekaná na menší kousky omyjeme a osušíme. Cibuli rozpůlíme a nahrubo pokrájíme, česnek najemno nasekáme. Jarní cibulku příčně přepůlíme a nakrájíme na proužky. Papriku omyjeme, vykrojíme střed a vybereme semena.

2. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej, opečeme na něm žebírka, přisypeme pokrájenou cibuli, česnek a jarní cibulku, koření a společně opečeme.

3. Zalijeme asi dvěma litry vroucí vody, přidáme papriku a pomalu vaříme dvě hodiny, dokud maso nezačne odpadávat od kostí.

4. Kukuřici pokrájíme na menší špalíky a uvaříme zvlášť v osolené vodě doměkka.

5. Hotová vařená žebra podáváme v hlubokých talířích i s vývarem a s kukuřicí.

Tip: Do hrnce můžete přidat i čtyři rajčata spařená, oloupaná a pokrájená na měsíčky.

Vepřová žebírka se sezamem

Vepřová žebírka se sezamem

Doba přípravy: 20 minut + 8 hodin odležení + 90 minut pečení

  • 1/2 lžičky koření pěti vůní
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 200 ml kečupu
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 2 lžíce červeného vína
  • 1/2 lžíce rýžového octa
  • 1/2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • 3 lžíce medu
  • 8 lžic sezamových semínek

1. V menším kastrůlku promícháme prvních 10 ingrediencí (po žebírka): zahřejeme je, promícháme. Žebírka omyjeme, osušíme a potřeme 2/3 marinády. Necháme v chladu odležet 8 hodin.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Žebírka podlijeme vodou a dáme je zakrytá na hodinu péct do trouby.

3. Během pečení je přeléváme výpekem, případně podlijeme vodou. Zbylou marinádu smícháme s medem.

4. Po hodině pečení žebírka odkryjeme, potřeme marinádou a dopečeme doměkka.

5. V troubě zvýšíme teplotu na 200 °C, měkká žebírka posypeme sezamovými semínky a krátce dopečeme.   

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Další z rubriky

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.