Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Řízek: jedno z nejoblíbenějších jídel pětkrát jinak

  1:21aktualizováno  1:21
Na tom nápadu není nic překvapivého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají nejlepší.

Vídeňský řízek se salátem. | foto: Isifa

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem.Příprava: 15 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 krůtí plátky
* 5–6 lístků čerstvé bazalky
* 100 g strouhaného parmazánu
* šafrán
* strouhanka
* 3 velká vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Krůtí plátky omyjeme osušíme a naklepeme.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. Vejce rozšleháme se solí.
3. Krůtí maso obalíme v ochucené strouhance.
4. V pánvi si pořádně rozpálíme olej a smažíme na něm z obou stran krůtí maso dozlatova.

NÁŠ TIP

Zbylou strouhanku uchovejte v mrazáku, dá se použít i při přípravě ryb, kuřete nebo s trochou másla jako drobenka na zapečený květák.

Kuřecí prsíčka plněná sýrem

Kuřecí prsíčka plněná sýrem.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsíčka
* sůl
* pepř
* 2 stroužky česneku
* čerstvá pažitka
* 120 g smetanového sýra
* olej

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a mírně naklepeme. Osolíme a opepříme.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, pažitku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
3. Sýr utřeme v misce s trochou soli, přimícháme česnek a pažitku.
4. Kuřecí maso naplníme ochuceným sýrem, sepneme párátkem nebo okraje sklepeme k sobě.
5. Opečeme na rozpáleném oleji a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

NÁŠ TIP

Použijte jako náplň už ochucený smetanový sýr.

Vídeňský řízek se salátem

Vídeňský řízek se salátem.Příprava: 20 minut + smažení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor
* 1 malá cibule
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka
* 800 – 1 000 g telecí kýty
* 4 vejce
* sůl
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo sádlo

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Olej, ocet, česnek, cukr, sůl a pepř promícháme. Pažitku najemno usekáme.
3. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cibulí, zálivkou a pažitkou. Necháme vychladit několik hodin nebo přes noc v ledničce.
4. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři silné řízky. Maso rozkrojíme podélně napůl, nedokrojíme. Rozevřené řízky vložíme mezi dvě fólie a naklepeme.
5. Vajíčka rozšleháme, osolíme a nalijeme do široké misky nebo talíře.
6. Naklepané plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, oklepeme, protáhneme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhance. Řízky jeden po druhém smažíme ve velké pánvi dozlatova.

NÁŠ TIP

Ještě teplé oloupané brambory s cibulí a zálivkou zalejte trochou horkého vývaru a promíchejte.

Cordon bleu

Cordon bleu.Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší telecí řízky
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* 4 plátky šunky
* 4 plátky ementálu
* olej
* 1 citron

1. Telecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme mezi dvěma fóliemi. Mouku promícháme se solí a pepřem, vejce rozšleháme s trochou vody a solí, připravíme si strouhanku.
2. Na každý plátek masa položíme plátek šunky a sýra, celý plátek přehneme na polovinu a okraje sklepneme dohromady nebo sepneme párátkem.
3. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.
4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s nakrájeným citronem, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

NÁŠ TIP

Smažte v přepuštěném másle, použijte kuřecí nebo vepřové maso.

Piccatta alla milanese

Piccatta alla milanese.Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 stonek celer. výhonku
* 1 malá mrkev
* rozmarýn
* olej
* 2 dcl zelenin. vývaru
* 1 konzerva loup. rajčat
* 2 lžíce rajs. protlaku
* sůl, pepř, cukr
* oregano
* 4 telecí řízky
* hladká mouka
* 2 vejce
* 200 g strouh. parmazánu

1. Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit. Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
2. Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
3. Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
4. Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.

NÁŠ TIP

Do omáčky můžete použít i kuřecí vývar.

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.