Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

  0:16
Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do minulosti českých restaurací a pohostinství a nahlédněte do jejich typické nabídky.

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová tatrovka nebo sbírání céček. | foto: J.Přerovský pro Granko

Retro momentálně letí snad ve všech oborech, tak proč ho nezkusit i ve vaření? To napadlo kuchaře hostince Depo v Českém Krumlově: „Katův šleh, tresčí játra obložená cibulí, šunková rolka, gothajský salám krájený s cibulí, octem a chlebem, vepřová játra na roštu, hovězí roštěná se sázenými vejci se šunkou, lečo z rajčat a paprik, švestkový kompot, rajčatový salát s cibulí, rakvička se šlehačkou..,“ vyjmenovává typické menu z roku 1976.

Pro hosty si „socialistické menu“ připravil při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen, který si dodnes mnoho z nás spojuje právě s partajními nucenými oslavami. Pokud jste pamětníci, můžete si u následujících receptů zavzpomínat, mladší generace pak zjistí, jaké byly evergreeny tehdejší doby.

Šunková rolka s křenovou pěnou a vejcem plněným žloutkovou fáší

Ingredience pro 2 osoby:

Křenová rolka s vejcem plněným žloutkovou fáší podle retro menu šéfkuchaře...
  • 4 plátky šunky od kosti
  • čerstvý křen podle chuti
  • smetana na šlehání 33%
  • 1 vejce
  • červená cibulka
  • sekaná pažitka

Postup:

Na tento recept se nejlépe hodí pražská šunka, neboli šunka od kosti, se 100% podílem masa a typickým tukovým krytím. Postačí nám tři rovnoměrně uříznuté plátky, které stočíme do ruliček o průměru palce.

Čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, převaříme ve smetaně, osolíme a důkladně promixujeme. Necháme vychladnout a přecedíme přes jemný cedník, aby se později neucpala tryska do šlehačkové lahve „iSi“ a vyšleháme dvěma bombičkami CO2, scezený křen použijeme dále, při servírování.

Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut, necháme vychladnout, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutek, který pokrájíme na jemné kousky s červenou cibulkou, sekanou pažitkou a vložíme zpět do důlku. Na talíř položíme ruličky z šunky a šlehačkovou lahví naplníme její střed, tak aby byla křenová pěna rovnoměrně po celé délce, přidáme naplněné vejce a vše ozdobíme zbylým křenem a čerstvou sekanou pažitkou

Kuřecí prso zapečené s broskví a sýrem, bramborové hranolky, obloha

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 kuřecí prsa
  • tuk na smažení
  • máslo
  • 2-4 kompotované broskve
  • 2 plátky eidamu
  • mouka hladká

Na oblohu:

  • červené a bílé zelí
  • červená paprika
  • salátová okurka
  • rajče
  • sůl, ocet, cukr

Postup:

Plátek kuřecího prsa očistíme, rozkrojíme a neklepeme. Na rozpálené pánvi si rozehřejeme tuk, na kterém kuřecí prso opečeme z obou stran a přidáme malou kostičku másla. Je důležité nepropékat dlouho, ale zprudka, aby maso nebylo vysušené, ale zůstalo stále šťavnaté.

Poté prso přendáme na plech, položíme 1-2 půlky kompotovaných broskví, překryjeme dvěma plátky sýru eidam a vložíme do předehřáté trouby na 160°C do doby, dokud se sýr zcela nerozpustí. Výpek z pánvičky nevyléváme, ale zaprášíme moukou, důkladně rozšleháme a provaříme, aby se neutvořily hrudky z mouky, vznikne nám tak přírodní šťáva, kterou použijeme k podlití masa při servírování.

Jako oblohu použijeme krouhané červené a bíle zelí, ochucené cukrem, octem a solí, dále krájenou červenou papriku, salátovou okurku a měsíček rajčete.

Míša řezy

Těsto:

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová...
  • 6 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce granka

Krém:

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 150 g moučkového cukru
  • (Hnědý rum)

Poleva:

  • 120 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáme olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a granko. Do směsi jemně vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Jako od maminky

Recepty na sladké moučníky najdete na webu Vitalion.cz.

Mezitím si připravíme jemný krém z tvarohu, másla a cukru. Pro lepší chuť můžeme přidat i kapku hnědého rumu. Krém rozetřeme na vychladlý piškot a necháme vychladit. Zatuhlý moučník polejeme hladkou polevou připravenou ve vodní lázni z rozpuštěného másla, nalámané čokolády a mléka. Po vychlazení můžeme krájet na porce a servírovat.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...