Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

  0:16aktualizováno  0:16
Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do minulosti českých restaurací a pohostinství a nahlédněte do jejich typické nabídky.

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová tatrovka nebo sbírání céček. | foto: J.Přerovský pro Granko

Retro momentálně letí snad ve všech oborech, tak proč ho nezkusit i ve vaření? To napadlo kuchaře hostince Depo v Českém Krumlově: „Katův šleh, tresčí játra obložená cibulí, šunková rolka, gothajský salám krájený s cibulí, octem a chlebem, vepřová játra na roštu, hovězí roštěná se sázenými vejci se šunkou, lečo z rajčat a paprik, švestkový kompot, rajčatový salát s cibulí, rakvička se šlehačkou..,“ vyjmenovává typické menu z roku 1976.

Pro hosty si „socialistické menu“ připravil při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen, který si dodnes mnoho z nás spojuje právě s partajními nucenými oslavami. Pokud jste pamětníci, můžete si u následujících receptů zavzpomínat, mladší generace pak zjistí, jaké byly evergreeny tehdejší doby.

Šunková rolka s křenovou pěnou a vejcem plněným žloutkovou fáší

Ingredience pro 2 osoby:

Křenová rolka s vejcem plněným žloutkovou fáší podle retro menu šéfkuchaře...
  • 4 plátky šunky od kosti
  • čerstvý křen podle chuti
  • smetana na šlehání 33%
  • 1 vejce
  • červená cibulka
  • sekaná pažitka

Postup:

Na tento recept se nejlépe hodí pražská šunka, neboli šunka od kosti, se 100% podílem masa a typickým tukovým krytím. Postačí nám tři rovnoměrně uříznuté plátky, které stočíme do ruliček o průměru palce.

Čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, převaříme ve smetaně, osolíme a důkladně promixujeme. Necháme vychladnout a přecedíme přes jemný cedník, aby se později neucpala tryska do šlehačkové lahve „iSi“ a vyšleháme dvěma bombičkami CO2, scezený křen použijeme dále, při servírování.

Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut, necháme vychladnout, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutek, který pokrájíme na jemné kousky s červenou cibulkou, sekanou pažitkou a vložíme zpět do důlku. Na talíř položíme ruličky z šunky a šlehačkovou lahví naplníme její střed, tak aby byla křenová pěna rovnoměrně po celé délce, přidáme naplněné vejce a vše ozdobíme zbylým křenem a čerstvou sekanou pažitkou

Kuřecí prso zapečené s broskví a sýrem, bramborové hranolky, obloha

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 kuřecí prsa
  • tuk na smažení
  • máslo
  • 2-4 kompotované broskve
  • 2 plátky eidamu
  • mouka hladká

Na oblohu:

  • červené a bílé zelí
  • červená paprika
  • salátová okurka
  • rajče
  • sůl, ocet, cukr

Postup:

Plátek kuřecího prsa očistíme, rozkrojíme a neklepeme. Na rozpálené pánvi si rozehřejeme tuk, na kterém kuřecí prso opečeme z obou stran a přidáme malou kostičku másla. Je důležité nepropékat dlouho, ale zprudka, aby maso nebylo vysušené, ale zůstalo stále šťavnaté.

Poté prso přendáme na plech, položíme 1-2 půlky kompotovaných broskví, překryjeme dvěma plátky sýru eidam a vložíme do předehřáté trouby na 160°C do doby, dokud se sýr zcela nerozpustí. Výpek z pánvičky nevyléváme, ale zaprášíme moukou, důkladně rozšleháme a provaříme, aby se neutvořily hrudky z mouky, vznikne nám tak přírodní šťáva, kterou použijeme k podlití masa při servírování.

Jako oblohu použijeme krouhané červené a bíle zelí, ochucené cukrem, octem a solí, dále krájenou červenou papriku, salátovou okurku a měsíček rajčete.

Míša řezy

Těsto:

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová...
  • 6 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce granka

Krém:

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 150 g moučkového cukru
  • (Hnědý rum)

Poleva:

  • 120 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáme olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a granko. Do směsi jemně vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Jako od maminky

Recepty na sladké moučníky najdete na webu Vitalion.cz.

Mezitím si připravíme jemný krém z tvarohu, másla a cukru. Pro lepší chuť můžeme přidat i kapku hnědého rumu. Krém rozetřeme na vychladlý piškot a necháme vychladit. Zatuhlý moučník polejeme hladkou polevou připravenou ve vodní lázni z rozpuštěného másla, nalámané čokolády a mléka. Po vychlazení můžeme krájet na porce a servírovat.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Pro správné a šetrné odličování očí je důležitý nejen přípravek, který je...
Konec podrážděným očím. Pomůže kosmetika s chrpou či měsíčkem

Při každém odličování vás pekelně pálí oči? Vylepšete svou odličovací techniku a vyberte si přípravek, který vaše oči nebude dráždit – hypoalergenní, bez...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Další z rubriky

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!
Závislá na šamponech na lupy: Když je vysadím, šupinky jsou zpátky!

Zabral šampón vaší kamarádce? To se má! Bohužel to nutně neznamená, že vyžene lupy také z vaší hlavy. Anebo že budete m... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.