Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Retro vaření: šunková rolka, kuře s broskví a míša řezy vás vezmou do 70.let

  0:16aktualizováno  0:16
Zasteskne se vám někdy po starých dobrých časech? Pojďte se s námi vydat na kulinární cestu do minulosti českých restaurací a pohostinství a nahlédněte do jejich typické nabídky.

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová tatrovka nebo sbírání céček. | foto: J.Přerovský pro Granko

Retro momentálně letí snad ve všech oborech, tak proč ho nezkusit i ve vaření? To napadlo kuchaře hostince Depo v Českém Krumlově: „Katův šleh, tresčí játra obložená cibulí, šunková rolka, gothajský salám krájený s cibulí, octem a chlebem, vepřová játra na roštu, hovězí roštěná se sázenými vejci se šunkou, lečo z rajčat a paprik, švestkový kompot, rajčatový salát s cibulí, rakvička se šlehačkou..,“ vyjmenovává typické menu z roku 1976.

Pro hosty si „socialistické menu“ připravil při příležitosti oslavy Mezinárodního dne žen, který si dodnes mnoho z nás spojuje právě s partajními nucenými oslavami. Pokud jste pamětníci, můžete si u následujících receptů zavzpomínat, mladší generace pak zjistí, jaké byly evergreeny tehdejší doby.

Šunková rolka s křenovou pěnou a vejcem plněným žloutkovou fáší

Ingredience pro 2 osoby:

Křenová rolka s vejcem plněným žloutkovou fáší podle retro menu šéfkuchaře...
  • 4 plátky šunky od kosti
  • čerstvý křen podle chuti
  • smetana na šlehání 33%
  • 1 vejce
  • červená cibulka
  • sekaná pažitka

Postup:

Na tento recept se nejlépe hodí pražská šunka, neboli šunka od kosti, se 100% podílem masa a typickým tukovým krytím. Postačí nám tři rovnoměrně uříznuté plátky, které stočíme do ruliček o průměru palce.

Čerstvý křen nastrouháme na jemném struhadle, převaříme ve smetaně, osolíme a důkladně promixujeme. Necháme vychladnout a přecedíme přes jemný cedník, aby se později neucpala tryska do šlehačkové lahve „iSi“ a vyšleháme dvěma bombičkami CO2, scezený křen použijeme dále, při servírování.

Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 10 minut, necháme vychladnout, oloupeme, rozpůlíme a vyjmeme žloutek, který pokrájíme na jemné kousky s červenou cibulkou, sekanou pažitkou a vložíme zpět do důlku. Na talíř položíme ruličky z šunky a šlehačkovou lahví naplníme její střed, tak aby byla křenová pěna rovnoměrně po celé délce, přidáme naplněné vejce a vše ozdobíme zbylým křenem a čerstvou sekanou pažitkou

Kuřecí prso zapečené s broskví a sýrem, bramborové hranolky, obloha

Ingredience pro 2 osoby:

  • 2 kuřecí prsa
  • tuk na smažení
  • máslo
  • 2-4 kompotované broskve
  • 2 plátky eidamu
  • mouka hladká

Na oblohu:

  • červené a bílé zelí
  • červená paprika
  • salátová okurka
  • rajče
  • sůl, ocet, cukr

Postup:

Plátek kuřecího prsa očistíme, rozkrojíme a neklepeme. Na rozpálené pánvi si rozehřejeme tuk, na kterém kuřecí prso opečeme z obou stran a přidáme malou kostičku másla. Je důležité nepropékat dlouho, ale zprudka, aby maso nebylo vysušené, ale zůstalo stále šťavnaté.

Poté prso přendáme na plech, položíme 1-2 půlky kompotovaných broskví, překryjeme dvěma plátky sýru eidam a vložíme do předehřáté trouby na 160°C do doby, dokud se sýr zcela nerozpustí. Výpek z pánvičky nevyléváme, ale zaprášíme moukou, důkladně rozšleháme a provaříme, aby se neutvořily hrudky z mouky, vznikne nám tak přírodní šťáva, kterou použijeme k podlití masa při servírování.

Jako oblohu použijeme krouhané červené a bíle zelí, ochucené cukrem, octem a solí, dále krájenou červenou papriku, salátovou okurku a měsíček rajčete.

Míša řezy

Těsto:

Míša řezy jsou pro mnohé z nás stejnou vzpomínkou na dětství jako oranžová...
  • 6 vajec
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 polévkové lžíce granka

Krém:

  • 250 g másla
  • 500 g měkkého tvarohu (tučného)
  • 150 g moučkového cukru
  • (Hnědý rum)

Poleva:

  • 120 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem, postupně přidáme olej, prosátou mouku, prášek do pečiva a granko. Do směsi jemně vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do předem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

Jako od maminky

Recepty na sladké moučníky najdete na webu Vitalion.cz.

Mezitím si připravíme jemný krém z tvarohu, másla a cukru. Pro lepší chuť můžeme přidat i kapku hnědého rumu. Krém rozetřeme na vychladlý piškot a necháme vychladit. Zatuhlý moučník polejeme hladkou polevou připravenou ve vodní lázni z rozpuštěného másla, nalámané čokolády a mléka. Po vychlazení můžeme krájet na porce a servírovat.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Bohatí muži do mě investovali i 50 tisíc měsíčně, říká studentka Lenka

(Ilustrační snímek)

Lenka (24) je vysoká, štíhlá, elegantní a decentně nalíčená. Právě dokončuje studia na soukromé VŠ. Během studia si dva...

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...



Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...

Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Vánoce s dietou? Proč ne! Cukroví bez lepku, bez cukru i pro vegany

Bezlepková linecká kolečka

Zatímco pro většinu z nás jsou vánoční svátky obdobím mlsání a tláskání, lidé se zdravotními omezeními se musejí...

Vafle, toasty nebo müsli. Začněte v novém roce pořádně snídat

Smetanový toast s jablečným pyré

Možná i vy jste si dali na prahu nového roku předsevzetí, že budete pravidelně a lépe jíst. Nejčastější stravovací...

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

TOP 6 rtěnek z drogerie. Skvělou pořídíte i za pár korun

Arome.cz Nechcete utrácet vysoké částky, ale i přes to byste si rádi dopřáli opravdu kvalitní rtěnku? Kosmetické značky se předhá...

Najdete na iDNES.cz