Hromada masa, chlad a slivovice. Jak to vypadá na domácí zabijačce

  13:02
Neopakovatelnou atmosféru domácí zabijačky v Hřivínově Újezdu na pomezí Valašska a Slovácka zažil redaktor MF DNES. Byl to rituál, ale taky pořádná dřina pro Josefa Kudláče a jeho pomocníky.
Zabijačka se nemůže obejít bez slivovice. Štamprli musí vypít každý, i když...

Zabijačka se nemůže obejít bez slivovice. Štamprli musí vypít každý, i když právě nemá volné ruce. | foto: Dagmar Krčková

Je časné ráno a nad Hřivínovým Újezdem pomalu řídne tma. Stojíme na dvoře rodinného domu s hospodářským stavením. Kolem pobíhají psi Ben a Brita.

Dokouříme a jdeme se podívat do chléva. Začíná domácí zabijačka u Josefa Kudláče. Sledujeme třímetrákové prase, čuníka velkého jako malá ponorka, polekaně si nás prohlíží. Asi už tuší, co ho čeká.

Kudláč ho s pomocníky táhne ven, ale pašíkovi se nechce. "Cítí smrt," hlásí pán domu.

Po chvíli je však přece jen na prostranství před chlévem, pár vteřin napětí, kvičení a pak tlumená rána ze speciální pistole mezi oči. Přesný zásah.

Čuníkovi se ven moc nechtělo, cítil smrt.
Udržet metrákové prase na zemi poté, co inkasovalo ránu speciální pistolí mezi

Kolos se svalil na bok. V křeči kope nohama: tři na něm sedíme a připadáme si jak na loďce v mořské bouři. "Držte ho někdo vzadu za slabiny, to ho zklidní," křičí Josef Kudláč.

Snažíme se a funíme, zatímco ostrý nůž otvírá zvířeti tepnu pod krkem a krev vytéká do smaltované mísy. Hustá, teplá, ještě se z ní kouří. Příbuzná Dagmar ji míchá rukou a otře si pak nos.

Výjev jako z filmu Postřižiny, ale tohle je realita. Dostat mrtvé prase do troků je i pro čtyři chlapy fuška. Ale všichni vědí, že tu nejhorší část máme za sebou. Pro Kudláče i některé další je to sice rutina, ale přece jen, prasečí oči jsou nejvíce podobné těm lidským.

Začíná se od hlavy

Je čas na štamprli slivovice. Ruce však musejí být jisté a volné. Potíráme prase v trokách kalafunou a poléváme ho vřelou vodou, která se od rána ohřívá na ohni v kotlích. Pak řetězy a takzvanými zvonky zbavujeme mohutné tělo štětin.

Následuje "ukřižování": vytažení prasete za zadní nohy díky důmyslnému ručnímu zařízení zavěšenému na trámu ve vratech stodoly. Jde to ztěžka, ale zvíře za chvíli visí hlavou dolů. A brzy je bez hlavy. To je první část těla, o kterou přišlo.

Když snad třicetikilová hlava dopadla na dubový stůl, zadunělo to.

"Drž to," pobídne mě Kudláč. Držím sekeru, do níž buší kladivem, aby hlavu rozpůlil.

Porcování čuníka začíná odřezáním hlavy. Z ní se využije všechno kromě očí....
Dva obrovské kotle jsou při zabijačce v neustálém provozu.

Mozeček putuje do kuchyně. A za chvíli zpátky. Na chlebu s vajíčky a cibulí. Je to fantazie.

"Prase mělo holt dobrý charakter," špičkuje kdosi s plnými ústy. Následuje čaj a další štamprle.

Pak zabijačka nabírá spád. A rytmus si udrží až do tmy. Kudláč porcuje prase ve vratech stodoly. Skloněný do půl pasu vybírá vnitřnosti. Ze zvířete stoupá pára, hledíme chvíli tiše na ten zázrak.

A zase to odsýpá: srdce, plíce, ledviny, játra – všechno do vřícího kotle. Piplačka je s čištěním střev, která se použijí na jitrnice. Naštěstí to nedělám já, ale zkušení matadoři.

Kudláč mezitím porcuje pašíka: plecko, svíčková, kýta. A samozřejmě sádlo, spousta sádla. Odnášíme všechno do přístavku, aby to vychladlo.

Z prasete už zmizely vnitřnosti a první kusy masa. Pes olizuje cákance krve na...
Játra z pašíka překvapí neznalého svojí velikostí.

Jako by zadem přes humna přišlo odpoledne. Meleme kusy uvařeného masa i kůže do tlačenky, jitrnic a jelit.

"Z prasete se zpracuje úplně všechno kromě očí," říká Kudláč, zatímco točím klikou mlýnku.

S únavou přicházejí příběhy

To je i doba na vyprávění příběhů, dalších štamprlí a mírného zvolnění tempa. Pomalu se šeří. Ozývá se chlad a první náznaky únavy. Kdosi vypraví o chlapíkovi, který si na cirkulárce uřezal tři prsty a vzteky do ní kopl, čímž přišel i o pár prstů na noze.

Když je pomleto (bez úrazu), plníme jitrnice, pak tlačenky. Putují do kotle. Za chvíli je vytáhneme. Radost se podívat, ale koštovat se ještě nedají.

Dodělává se prdelačka, polévka, která vzniká z vody, v níž se vařilo všechno maso. Dáváme do ní krev, kroupy, koření. A chutnáme: je výtečná a neskutečně vydatná.

Musí se ovšem až do vychladnutí míchat, aby se nezdrcla. To je zase práce pro Josefa Kudláče. Když odjíždíme, sedí u kotle na zápraží a do tmy září jeho cigareta. Zítra bude ještě škvařit sádlo.

Autor:
  • Nejčtenější

Jak poznat černý kašel

9. listopadu 2013,  aktualizováno  15.3 11:04

Záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat až půl roku. Mnohdy je nemoc spojena se...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

13. března 2024  21:50

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Zdeňka: Chci se stát otcem, moje žena je proti. Kamarádka nabízí řešení

18. března 2024

Vždycky když slyším o tom, jak si ženy stěžují na muže, kteří nechtějí mít děti, tak se musím...

Zhubla 35 kilogramů. Připadám si teď mladší a plná energie, říká Petra

12. března 2024

Petra vyzkoušela spoustu diet. Dokonce docházela i za výživovým poradcem, ale zhubla jen částečně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Orgasmus zažijete i při sportu a další zajímavosti ze světa ženského vyvrcholení

14. března 2024

V sexuálním životě sice orgasmus nemusí hrát hlavní roli, ovšem jestli něco vede ke šťastnému...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Muffiny z velikonoční nádivky

Muffiny z velikonoční nádivky

Střední

60 min

Upečte letos na Velikonoce místo klasické nádivky tyto slané muffiny.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte recept na jehněčí hřebínky.

Pošírovaná vejce s játry na víně a bramborovou omáčkou

Pošírovaná vejce s játry na víně a bramborovou omáčkou

Lehké

35 min

Snadný a velmi chutný recept na játra v bramborové omáčce.

Jarní polévka s bylinkovým svítkem

Jarní polévka s bylinkovým svítkem

Střední

60 min

Báječný vývar plný zeleniny s nadýchanou palačinkou určitě vyzkoušejte. Nakopne vás.

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...