Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ředkvičky jsou vitaminová bomba. Jak z nich udělat tatarák či remuládu

  0:57aktualizováno  0:57
Ředkvičky na pultech zelinářů přímo vybízí k zakousnutí se do jejich šťavnatých a někdy i pikantních kořenů. Můžete je jíst samotné, obložit si jimi chleba, přidat je do salátu nebo propůjčit jejich štiplavou chuť netradičním jídlům, které pro OnaDnes.cz připravil nápaditý šéfkuchař Jan Kracík.

Ředkvičky jsou typické pro jaro a podzim a jejich štiplavost způsobuje hořčičný olej. Jsou bohaté na vitamín C a B, stejně jako na vlákninu a minerální látky. Ředkvičky navíc působí v lidském těle antibakteriálně, snižují cholesterol, vhodné jsou i při žaludečních obtížích a plynatosti. Doporučují se také při nachlazení a žlučových a močových kamenech .

Nejchutnější jsou samozřejmě čerstvé, při správném skladování vydrží docela dlouho. „Nejlepší je ředkvičky dát do misky a přikrýt mokrou utěrkou, v lednici vám takto vydrží až týden,“ prozrazuje Jan Kracík, šéfkuchař pražské restaurace Pot Au Feu.

Nejlepší a nejzdravější jsou ředkvičky čerstvé, dají se ale i lehce tepelně upravit. Jíst můžete i jejich nať - třeba jako součást salátů, nebo do polévky (více zde).

Ředkvičkový krém s fetou

Ředkvičková polévka
  • 250 g ředkviček červených
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 25 ml extra virgin olivového oleje
  • 50 g řapíkatého celeru
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř
  • 4 kostky ledu
  • feta
  • případně olivový olej a bylinky k naložení fety
  • 4 plátky bagety
  • máslo na smažení
  • bylinky na krutony (tymián, petrželka, medvědí česnek apod.)

Nejprve si nakrájíme bagetu a opečeme ji na másle spolu s česnekem a bylinkami. Všechny zbývající ingredience dáme do mixéru a 2 min necháme mixovat. Mezitím si nakrájíme fetu a rozdělíme do sklenic nebo talířů, polévku servírujeme ihned.

TIP šéfkuchaře: Fetu si můžete dopředu naložit v oleji a bylinkách - příjemně ji ozvláštní např. bazalka

Tatarák z ředkviček a žampionů

Tatarák z ředkviček a žampionů
  • 200 g ředkviček
  • 80 g žampionů
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • kapary s květy
  • olivový olej
  • pažitka

Nejprve oloupeme žampiony a nakrájíme je na malé kostičky. Přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř, vše důkladně promícháme a dáme na 5 minut do lednice. Mezitím si nakrájíme ředkvičky na kostičky, nasekáme kapary a pažitku. Všechny ingredience smícháme a servírujeme ve vychlazeném nádobí s opečenými toasty.

Remuláda z ředkviček

Remuláda z ředviček
  • 200 g ředkviček
  • 50 g zakysané smetany
  • pažitka
  • sůl a pepř
  • citron

Ředkvičky nastrouháme najemno a přecedíme, abychom se zbavili přebytečné vody. Přidáme zakysanou smetanu, nakrájenou pažitku, dochutíme solí a pepřem. Servírujeme jako doplněk k rybám a grilovaným masům 

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Hoďte na gril maso nebo sýrový špíz a přeneste se do dalekých krajů

Grilování (ilustrační foto)

Letošní jaro přeje milovníkům rozpálených roštů a propečeného masa. Jestli se vám už přejedly krkovice nebo klobásky,...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz