Chudí rytíři Cordon bleu
Jedním z nejobvyklejších způsobů využití tvrdnoucího chleba a pečiva je jeho zvláčnění, obvykle v mléce a vajíčku, a následné osmažení. Tak se připravuje slavný francouzský pain perdu (často ochucený skořicí a poprášený moučkovým cukrem), v anglosaských zemích známý jako French toast.
Podobný staroanglický recept se jmenuje Chudí rytíři windsorští a k namáčení se přidává ještě trocha sladkého sherry. I u nás se tak starý chleba jmenoval (byť bez toho Windsoru) i zužitkovával, třeba slepený zavařeninou nebo krémem. Zkuste to s běžným chlebem a slanou náplní, vůbec to nemá chybu. A navíc zužitkujete nejen starší pečivo, ale i ty protivné poslední plátky sýra a šunky.
Ingredience:
- 4 krajíce staršího obyčejného chleba, kůrky odkrojte
- 2 plátky dobrého pevného sýra typu gouda
- 2 plátky kvalitní šunky
- vejce
- lžička škrobu a strouhanka na obalení
- olej na smažení
Pracovní postup:
- Na krajíc chleba položíme plátek šunky a sýra, přiložíme druhý krajíc a dobře je k sobě přimáčkneme. Můžeme si pomoci také lehkým rozválením válečkem – cílem je, aby byly krajíce trochu nalepené na sobě.
- V misce rozšleháme vajíčko se škrobem, chvíli počkáme, až se škrob rozpustí, a ještě jednou prošleháme, aby nedělal žmolky. Spojené krajíce chleba dobře obalíme ve vajíčku a pak ve strouhance, kterou dobře přitiskneme. Přebytek oklepejte.
- Noblesní chudé rytíře, kteří se teď už proměňují v dost luxusní a sytý pokrm, pak na středním stupni pozvolněji z obou stran osmažíme na rozehřátém oleji. Necháme na kuchyňských ubrouscích okapat přebytečný tuk a pak je ihned podáváme.
Tip: Jelikož jsou všechny suroviny v pokrmu už slané, nepřidávejte do vajíčka sůl (ale když tam dáte rozdrcený stroužek česneku, bude to ještě lepší). Šunku můžete použít jakoukoliv, třeba dobrou sušenou nebo tzv. tyrolský špek. A jestli jste kaloricky neohrožení, můžete použít místo šunky i anglickou slaninu. A tento supersendvič je také skvělý vyprošťovák.