Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Užijte si vaření v řeckém duchu: tatarák, biftečky a cibulové květy

  1:03aktualizováno  1:03
Řecká kuchyně je pro mnohé spojena právě s létem. Nabízíme několik jednoduchých receptů podle Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře a majitele restaurace Kavala. Všechny je spojuje snadná příprava a typicky řecká chuť balzamikového krému.

Hovězí tatarák na řecký způsob | foto: papadim.com

Tatarák z hovězí svíčkové na řecký způsob (moscharisio tartar greek style)

Ingredience na 1-2 porce:

  • 100 g hovězí svíčkové
  • 1 polévková lžíce na jemno nakrájených sušených rajčat
  • 1/2 kávové lžičky římského kmínu
  • 1 malá nadrobno nakrájená fialová cibule
  • 1 čajová lžička balzamikového octa 
  • 2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 20 g fety
  • sůl, pepř

Jak připravujete řeckou kuchyni?

Nejlepší musaka, ideální složení salátu choriatiki nebo frappé sladké tak akorát? Podělte se s ostatními na Labužník.cz, jak má chutnat poctivá řecká kuchyně.

  1. Ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky masa. Plátky nakrájíme na tenké proužky a ty dále sekáme nožem, až vznikne jemně nasekaná masová hmota.
  2. Fetu dáme do misky s olejem a balzamikovým krémem a rozmačkáme. Fetu a všechny zbývající ingredience přidáme k masu a důkladně promícháme. Podáváme na grilovaném chlebu. Můžeme ozdobit kapary.

Řecký salát s balzamikovým octem a krémem (elliniki salata me balsamiko ke feta marinarismeni se balsamiko)

 Ingredience na 1 porci:

Řecký salát
  • 2 středně velká rajčata
  • 1/2 středně velké okurky
  • 1/2 malé fialové cibule
  • 6 černých oliv
  • 1/2 středně velké zelené papriky
  • 1 polévková lžíce Balzamikového octa
  • 100ml Fíkového balzamikového krému Kalamáta
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 silný plátek fety o váze 100 g
  • petrželová nať
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl

  1.  Rajčata nakrájíme na čtvrtky, cibule a papriku na proužky, okurku na kolečka a vložíme do mísy. Přidáme olivy, olivový olej, balzamikový ocet a vše promícháme. Posypeme petrželovou natí.
  2. Fetu nakrájíme na kostičky. Kostičky namočíme do Fíkového balzamikového krému Kalamata a následně obalíme v sezamu. Obalené kostičky fety položíme na vršek salátu.

Řecké biftečky z mletého masa, s cibulovými květy s bílým a černým balzamikovým krémem

Řecké biftečky s cibulovými květy

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g mletého hovězího masa
  • 1 kávová lžička soli
  • ½ kávové lžičky pepře
  • 1 malá cibule                         
  • 2 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce bílého balzamikového krému
  • 75 ml olivového oleje
  • 2 kávové lžičky oregana
  • 1 polévková lžíce petržele
  • 4 polévkové lžíce strouhanky

  1. Cibuli a česnek nakrájíme na jemno. Přidáme vše ostatní a řádně rukou promícháme.
  2. Z hmoty vytvoříme 4 placky a grilujeme asi 4 minuty z každé strany.

Cibulové květy

Ingredience na 4 porce:

  • 4 velké kusy fialové cibule
  • 100 ml olivového oleje
  • 4 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 100 ml vody
  • sůl, pepř podle chuti

  1. Všechny ingredience promícháme a vytvoříme zálivku. Cibuli krájíme na osminy, přičemž řez zastavíme 1cm odspoda.
  2. Cibule zalijeme zálivkou, vložíme do pekáčku, přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut při 200 °C.

Podívejte se ve videu, jak na řecké biftečky a cibulové květy:

Pečené brambory s pomerančem a citrónem (furnista chips patatas me balsamiko)

Ingredience na 1 porci:

Pečené brambory s pomerančem a citrónem
  • 1 velká brambora o váze 250 g
  • 3 polévkové lžíce bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 75 ml vody
  • 1 polévková lžíce nadrobno nakrájených rajčat
  • 1 polévková lžíce nadrobno nakrájené zelené papriky.
  • sůl, pepř, oregano - podle chuti
  • 1 dl vody

Bramboru nastrouháme na struhadle, nebo nakrájíme na tenké plátky o síle 3 mm. Plátky položíme na pekáč vyložený pergamenovým papírem tak, aby se asi z jedné třetiny překrývaly. Pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, posypeme sušeným oreganem a na jemno nakrájenými sušenými rajčaty a zelenou paprikou. Na závěr pokapeme bílým balzamikovým krémem s pomerančem a citronem a zalijeme 1 dl vody. Brambory pečeme 20 min při 200 °C.

Kuřecí prsa s balzamikovým krémem pečené v jogurtovém županu (psita fileta kotopulo me giaurti ke balsamiko)

Ingredience na 2 porce:

Kuřecí prso v jogurtovém županu
  • 2 ks kuřecích prsou o váze 200 g
  • 100 g bílého jogurtu řeckého typu
  • 1 vejce                           
  • 2 polévkové lžíce balzamikového krému 
  • 3 polévkové lžíce strouhaného parmezánu
  • špetka soli, pepře a římského kmínu

  1. V míse smícháme jogurt s vajíčkem a sýrem, solí a římským kmínem. Kuřecí prsa vložíme do pekáče. Osolíme, opepříme, posypeme římským kmínem a pokapeme balzamikovým krémem. Přikryjeme alobalem a pečeme 15 minut při 200 °C. 
  2. Vytáhneme z trouby, překryjeme směsí z jogurtu a pečeme dalších 10-12 minut.

Salát z hroznového vína s balzamikovým krémem (salata me stafili ke balsamiko)

Salát s hroznovým vínem a balsamikem

Ingredience na 1 porci:

  • 10 bobulí bílého hroznového vína
  • 1/2 středně velké okurky
  • 4 listy římského salátu
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému

  1. Hrozny rozpůlíme, okurku nakrájíme na kolečka, salát na proužky.
  2. Vše promícháme s olejem a pokapeme balzamikovým krémem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Miss Prima křivky 2017 Libuše Dvořáková (19. září 2017)
Baculky mají novou královnu. Miss Prima křivky je Libuše Dvořáková

Téměř čtyři hodiny trvala v úterý volba nové Miss Prima křivky v Branickém divadle. Podle porotců byla soutěž velice vyrovnaná a o pořadí rozhodovaly jen...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vanilkový pudink s mascarpone a ovocem
Oslaďte dětem konec prázdnin! Rychlé dezerty, které budou hned pryč

I když se před dvěma měsíci zdálo, že prázdniny budou skoro nekonečné, najednou dětem utekly mezi prsty a zase je tady škola. Možná se po všech těch...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.